• znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

przez PeEs 11 czerwca 2013, 20:37
Witam,

Doskonale wiem, że temat był i jest wszędzie wałkowany ale w moim przypadku sprawa ma się troszkę gorzej....
Otóż nie działa, żaden sposób który zlikwidowałby wirusa...

1. Nie mogę uruchomić wiersza poleceń
2. Komputer nie startuje na bootowalnej płycie DVD
3. Komputer nie startuje na bootowalnym dysku zewnętrznym
4. Nie uruchamia się system z innego dysku (bluescreen i reset)

Nie mogę zrobić kompletnie nic.... obawiam się, że nawet zrobić formata skoro nie bootuje mi płyt
Nie mam za bardzo możliwości podłączenia dysku z wirusem do innego kompa.
Zero pomysłów... uparłem się, że sobie poradzę ale po 2 dniach opadają mi ręce...
Mam nadzieje, że ktoś wpadnie jeszcze na jakiś sposób...

Pozdrawiam

Re: znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

przez Google Adsense [BOT] 11 czerwca 2013, 20:37

#2 Re: znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

przez Vogelek23 11 czerwca 2013, 21:03
W pierwszej kolejności, proszę o podanie wszystkich wymaganych danych - po to jest regulamin działu, aby się z nim zapoznać.

PeEs napisał(a):4. Nie uruchamia się system z innego dysku (bluescreen i reset)
Czy sprawdzał Kolega, jaki tryb pracy dysku (IDE/AHCI) jest ustawiony w BIOSie? Proszę także spróbować uruchomić ten drugi system, wciskając po ekranie BIOSu klawisz F8 i wybierając opcję "Wyłącz automatyczne ponowne uruchamianie po awarii systemu" - to pozwoli sprawdzić możliwą przyczynę restartów.

#3 Re: znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

przez mikesh 11 czerwca 2013, 21:05
Jaki to komputer?
Napęd dvd sprawny?
Co było na bootowalnym pendrivie?

Odłącz komputer od internetu, uruchom w trybie awaryjnym, Policjant pokazuje się dalej? Jak nie to przejrzyj ładowane elementy podczas startu systemu.

#4 Re: znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

przez PeEs 11 czerwca 2013, 21:33
Proszę także spróbować uruchomić ten drugi system, wciskając po ekranie BIOSu klawisz F8 i wybierając opcję "Wyłącz automatyczne ponowne uruchamianie po awarii systemu" - to pozwoli sprawdzić możliwą przyczynę restartów.

Po wciskaniu f8 mam wybór z czego ma komputer wystartować a jeśli wybiorę i dalej daje f8 to nie dzieje się nic i uruchamia się windows normalnie

mikesh napisał(a):Jaki to komputer?
Napęd dvd sprawny?
Co było na bootowalnym pendrivie?

Odłącz komputer od internetu, uruchom w trybie awaryjnym, Policjant pokazuje się dalej? Jak nie to przejrzyj ładowane elementy podczas startu systemu.

Napęd sprawny
Dokładnie to dysk zewnętrzny z partycją fat32 2gb - próbowałem wielu rzeczy antywirusy, linux
Jak odłączę internet to jest tylko białe tło. A trybu awaryjnego ani wiersza poleceń nie mogę włączyć niestety... Bo tak jak pisałem po f8 mam wybór z czego start a potem już tylko ładuje system.

Ostatnio edytowano 11 czerwca 2013, 21:38 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: W poście #2 prosiłem o podanie wymaganych danych. Ich brak spowoduje usunięcie wątku.

#5 Re: znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

przez trolu609 12 czerwca 2013, 19:04
Proszę jeszcze sprecyzować czy masz klawiaturę na PS/2 czy USB. Nie każdy komputer radzi sobie z klawiaturą USB. To może być przyczyną braku reakcji na F8 przed ekranem startowym Windowsa. Czy próbowałeś wypalić może na nowo jakiś pakiet a'la Hiren's Boot? Spróbuj wypalić na DVD (często spotykam napędy DVD, które mają problemy z CD).

#7 Re: znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH

przez dodommc 13 czerwca 2013, 11:24
PeEs napisał(a):Bo tak jak pisałem po f8 mam wybór z czego start a potem już tylko ładuje system.

Po wybraniu bootowania z hdd i wciśnięciu klawisza "Enter" od razu trzeba przycisnąć "F8", wtedy jest szansa, że zadziała, a jak nie, to w biosie wyłączyć wyświetlanie menu bootowania klawiszem "F8".

#8 Re: znany każdemu wirus "Komenda policji..." tudzież UKASH  [ROZWIĄZANY]

przez PeEs 14 czerwca 2013, 00:20
witam, problem rozwiązany. Otóż po którejś już próbie stworzenia bootowalnego dysku tym razem programem YUMI, odpaliłem Kaspersky Rescue disk 10 i z jego poziomu usunąłem wirusa ręcznie czyli skype.ini i .dat nie wiem czemu ale wcześniejsze programy nie dawały rady stworzyć działającego dysku dopiero YUMI.
Ogólnie dzięki za zainteresowanie.

pozdrawiam