• Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

przez tomek83pl 6 czerwca 2013, 13:57
Witam.
Jestem nowy na tym forum i chciałbym się na początek przywitać i z góry podziękować za pomoc.
Od 2 lat robię reflow laptopów i z tym nie ma najmniejszego problemu. Mam podgrzewacz T8280.
Jednak od miesiąca próbuję robić reballing. Na 10 laptopów, które działały, dla nauki wylutowałem układy graficzne, przekulkowałem i wlutowałem (oczywiście prawidłowo ułożony znacznikami na płycie). Żaden nie ruszył. Czarny ekran, restarty lub włączy się na sekundę i wyłączy.
Kulki na układzie stawiam bez problemu (sita bezpośrednie i pośrednie), kulki powoli grzeję hotem i pięknie osiadają. Używam fluxu rma 223 lub wartona Jelly Flux.

Płytę, gdzie stawiam układ oczyszczam z resztek cyny bezołowiowej, później nanoszę spoiwo ołowiowe i znów czyszczę. I tu są dwie opcje albo zostawiam wyczyszczoną płytę ze spoiwa lub nanoszę flux i cynuję pady.

Układam równo układ na swoim miejscu (kulki ołowiowe z allegro - średnica taka jak na sitach). Na podgrzewaczu ustawiam temperaturę na 200 stopni (lub druga opcja ustawiam podgrzewacz na 170 stopni i od góry hota na 220).
Układ w każdym przypadku ładnie osiada na swoim miejscu i jeszcze chwilkę go trzymam dla pewności. Po tej czynności sprawdzałem czy układ sprężynuje i zachowuje się dokładnie tak jak podczas reflow. Ładnie pływa (próbowałem również bez ruszania układem go osadzać).

Jak układ usiądzie wyłączam podgrzewacz i czekam aż płyta wystygnie. No i za każdym razem ręce opadają. Laptopy nie działają. Czytałem już różne porady i myślę, że wszystko robię dobrze. Dużo problemów jest z postawianiem kulek, ale to wychodzi mi od samego początku. Niby wszystko ładnie zrobione a laptop przed reballingiem działał (więc mam pewność, że układ jest dobry), a po przekulkowaniu już nie działa.

Pomóżcie mi koledzy, bo już nie wiem co robić. Może jakieś porady, wskazówki. Za wszystko będę bardzo wdzięczny. Jutro będę miał kolejne 2 laptopy, które kupiłem na allegro sprawne do dalszej nauki (dv5 i dv6000).

Próbowałem z radeonami 3450, GF 8600, Gf8400, Go7200, intel x3100 i żaden mi nie ruszył (żaden pad na płycie i na układzie GPU nie odpadł).

Kulki kupuję na allegro, warton jelly flux, podgrzewacz T8280 + hot air WEP.

Re: Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

przez Google Adsense [BOT] 6 czerwca 2013, 13:57

#2 Re: Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

przez Bubek87 21 czerwca 2013, 16:33
Potrzebujesz czegoś co będzie chociaż trochę przypominało profil lutowniczy. Czy stacja posiada podgrzewacz na podczerwień? Jeżeli tak to możliwe ze uszkadzasz inne elementy na płycie podczerwienią (Vram jest na to podatny). Jak wygląda twój profil do stawiania kulek ? jak to robisz ? czy używasz jakiejś podstawki odprowadzającej ciepło od układu? Wiele czynników może powodować uszkodzenia układów które reballujesz.

#3 Re: Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

przez greg464 21 czerwca 2013, 17:41
Czym mierzysz temperaturę?
Na 99,9% zabijasz układy od góry.

#4 Re: Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

przez morph 21 czerwca 2013, 18:30
Tak jak piszą przedmówcy musisz mierzyć temperaturę układu i mieć jakiś profil grzania. Nie wystarczy wgrzać układ w płytę, trzeba to zrobić tak żeby go nie zabić przy tym. W samym procesie ściągania lub kulowania układu możesz już go zabijać jak nie mierzysz temperatury. Fajnie to brzmi, kupujesz notki na allegro i później je psujesz, nie lepiej Ci kupić jakąś uszkodzoną ale przewidywalną płytę np. do dv9000 z ubitym NB lub GPU, zazwyczaj po podgrzaniu rdzenia któregoś z układów działa poprawnie przez jakiś czas, później wiedząc któy jest do wymiany lutujesz fabrycznie nowy SPP lub GF7600 na bezołowiu (są tanie). No ale bez profilu i pomiaru temperatury to ja tego nie widzę.

#5 Re: Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie? 

przez cyborgctm 23 czerwca 2013, 22:34
Jeżeli wylut i wlut robisz tak samo jak reflow (który podobnież masz już opanowany) to pozostaje skupić się na czyszczeniu i kulowaniu (ja osobiście sugeruję się skupić na kulowaniu).

#6 Re: Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

przez kamil198405 24 czerwca 2013, 06:16
Pracuje na tym samym podgrzewaczu, sprawdź czy grzałki grzeją równomiernie pozatym wymien hot'a na jakiegoś quicka gdzie możesz precyzyjnie kontrolować temperaturę. A pozatym przy tym sposobie reballingu njaki kolega stosuje najważniejsze jest doświadczenie. Zwróć uwagę na to czy płyta ci się nie wygina na podgrzewaczu.

Re: Jak prawidłowo osadzić układ BGA GPU na płycie?

przez Google Adsense [BOT] 24 czerwca 2013, 06:16