• Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez RedFox01 28 sierpnia 2011, 12:07
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć coś na temat wyżej wymienionego podgrzewacza.
Chodzi mi głownie o to czy wart jest swojej ceny około 1500 zł?
Czy w miarę szybko i równomiernie się nagrzewa?
Jak się na nim pracuje, oraz jaka jest jego awaryjność i czy realnie pokazuję temperaturę itd...?
Proszę o opinie kolegów którzy mieli styczność z tym podgrzewaczem lub pracują na nim.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez Google Adsense [BOT] 28 sierpnia 2011, 12:07

#2 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez AdamStar 29 sierpnia 2011, 13:09
Podgrzewacz szybko i równo nagrzewa płytę, wystarczający do prac nad płytami laptopów. Rzeczywista powierzchnia grzewcza to 30x27cm. Ogromnym minusem tego podgrzewacza jest siatka która puchnie podczas podgrzewania i stygnięcie (w tym czasie "strzela" i skrzypi). Wentylatorek w obudowie skutecznie irytuje operatora ;)

#3 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez willyvmm 29 sierpnia 2011, 14:56
Zastanów się nad: T-8280
Można za niecały 1kpln kupić w pl.
Zastanawiałem się między t8280 i int883 i t8280 miał więcej plusów. Gdzieś na jakimś angielskojęzycznym forum było porównanie obu.

#4 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez RedFox01 29 sierpnia 2011, 20:01
Dziękuję za odpowiedzi.
Siatkę oraz wentylator można wymienić :D
Ogólnie chodzi mi o ten podgrzewać bo między innymi w komplecie jest uchwyt serwisowy.
Czy ktoś jeszcze pracował na tym podgrzewaczu?

#6 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez benchmarek 1 listopada 2011, 15:21
Od roku pracuje na tym podgrzewaczu. Ma tylko jedna zalete no może dwie, mianowicie duża powierzchnia i uchwyt na naprawianą płytę.
Jako wady wymieniłbym: niedorobiony sterownik, gubi ustawienia po każdym wyłączeniu, zaprogramowane profile są usuwane z chwilą odłączenia od prądu funkcja grzania po profilu jest całkowicie nie przydatna. W trybie pracy z zadaną temperaturą na płycie głównej po osiągnieciu ustawionej temp zaczyna stygnąć i nie chce utrzymywać dalej tej temp. Nierównomierne grzanie, jedynie w centralnej części tak naprawdę coś sie dzieje po bokach szkoda gadać. Długie nagrzewanie pomimo 1,5kW mocy na tabliczce zachowuje się jakby miał 500 W trudno jest zrobić jakikolwiek normalny profil bo moc jest zbyt mała. No i jakieś brzęczące coś w środku się odzywa nie wiem do czego ma to służyć bo jeśli to wentylator to prócz hałasu nic więcej nie robi. Urządzenie byłoby dobre gdyby wymienić ten niedorobiony kontroler temperatury. W sumie moje jest już po gwarancji więc można byłoby sie dobrać i poprzerabiać. Termopary omegi też nie chcą działać z tym sterownikiem.

#7 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez pepeso 2 listopada 2011, 10:31
benchmarek napisał(a):Od roku pracuje na tym podgrzewaczu. Ma tylko jedna zalete no może dwie, mianowicie duża powierzchnia i uchwyt na naprawianą płytę.
Jako wady wymieniłbym: niedorobiony sterownik, gubi ustawienia po każdym wyłączeniu, zaprogramowane profile są usuwane z chwilą odłączenia od prądu funkcja grzania po profilu jest całkowicie nie przydatna. W trybie pracy z zadaną temperaturą na płycie głównej po osiągnieciu ustawionej temp zaczyna stygnąć i nie chce utrzymywać dalej tej temp. Nierównomierne grzanie, jedynie w centralnej części tak naprawdę coś sie dzieje po bokach szkoda gadać. Długie nagrzewanie pomimo 1,5kW mocy na tabliczce zachowuje się jakby miał 500 W trudno jest zrobić jakikolwiek normalny profil bo moc jest zbyt mała. No i jakieś brzęczące coś w środku się odzywa nie wiem do czego ma to służyć bo jeśli to wentylator to prócz hałasu nic więcej nie robi. Urządzenie byłoby dobre gdyby wymienić ten niedorobiony kontroler temperatury. W sumie moje jest już po gwarancji więc można byłoby sie dobrać i poprzerabiać. Termopary omegi też nie chcą działać z tym sterownikiem.

Kolega ma może pecha, ja posiadam nową wersję podgrzewacza i sterownik wyrabia. Na środku rzeczywiście najgoręcej. Profilami się nie bawiłem ale na ręcznym sterowaniu daje radę. Ustawień mi nie gubi, na drugim programie temperaturę zadaną podtrzymuje - szybko nagrzewa (za szybko).
Dadam więcej info. jak się naucze i popracuje dłużej ;)

#8 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez benchmarek 2 listopada 2011, 10:36
Będe miał chwilę czasu to rozbiorę swoje ustrojstwo i obadam może rzeczywiście coś zepsute jest . Ewentualnie u kolegi jest już wersja z poprawionym sterownikiem.

#9 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez Cyb0rg 11 listopada 2011, 02:16
To ja wtrącę swoje 3 grosze U mnie nic nie strzela - siatka nie wydaje żadnych dźwięków, choć powyginała się nieco.
Stolik za to kiepski i trzeba przerabiać, śruby do mocowania płyty - 4 mm, to kiepski pomysł, do tego poprzeczne profile bez możliwości zablokowania ich po bokach aby same się nie przesuwały, także nie zachęcają - szczególnie za tą cenę.

#10 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez ablacon64 11 listopada 2011, 18:12
Seems like a pretty good heater to me. 1500W is very nice! It's about 320 dollars, not expensive at all.

#11 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez pepeso 8 lutego 2012, 17:04
Witam ponownie,

podgrzewacz sprawuje się znakomicie. Zostałem niedawno oświecony i w końcu opanowałem poprawną pracę z podgrzewaczem.
Teraz potrafię wyciągnąć z niego na dolnych grzałkach (czujnik A) 530°c - tyle narazie ...

Bezołów ropływa się znakomicie bez pomocy góry!

Obowiązkowa praca na profilu 1 gdzie czujnik B ma możliwość ustawienia zadanej temp. 250°c.
Profil 0 - to tylko funkcja wygrzewania np. do reballu.
Profil 2 - dokładnie nie testowałem jak narzie.

Teraz mogę w 100% POLECIĆ ten sprzęt 8-)

#12 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez KEYZOR 8 lutego 2012, 18:28
Ja również dodam, że jestem bardzo zadowolony z tego urządzenia. Siatka rzeczywiście bardzo się wygina, natomiast robi to zupełnie bezgłośnie. Stolik jest do przeróbki ze względu na zbyt dużą średnicę śrub podtrzymujących. Natomiast w mojej wersji urządzenia istnieje możliwość, montażu stelażu na kolbę gorącego powietrza, którą bardzo sobie cenię. Wg mnie największą wadą tego urządzenia jest straszny smród towarzyszący pierwszemu uruchomieniu, pomieszczenie w którym dokonywałem pierwszych prób jest słabo wentylowane(piwnica), było mi strasznie niedobrze od tego smrodu. Dopiero "wypalenie" urządzenia, na maksymalnych nastawach temperaturowych przez około 2 godziny na wolnym powietrzu rozwiązało sprawę.

#13 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez rogervin 11 kwietnia 2012, 21:01
Potwierdzam słowa kolegi Pepeso, również z czystym sumieniem mogę polecić ten podgrzewacz.

@KEYZOR
Masz zamontowany ten uchwyt, jak się z nim pracuje, można regulować wysokość, obracać na boki? Jestem właśnie na etapie załatwiania takiego uchwytu, interesuje mnie jak się sprawuje.

#14 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez KEYZOR 12 kwietnia 2012, 12:17
Ja sobie sam zrobiłem taki uchwyt, jest to przerobiony uchwyt na czujnik zegarowy. Zdjęcia tego wynalazku są tutaj:
viewtopic.php?f=112&t=14223 .

#15 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez rogervin 12 kwietnia 2012, 13:29
Ciekawy pomysł:) Jak rozwiązałeś problem ze stołem, średnicą śrubek, zmieniłeś po prostu na mniejsze?

#16 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez KEYZOR 13 kwietnia 2012, 01:56
Powiem Ci szczerze, że chciałem się bawić w zamianę śrubek i pewnie nie długo to zrobię, ale jak na razie, nie trafiła mi się jeszcze płyta, która by nie miała choć jednego większego otworu, żeby zamocować tymi śrubkami, które tam już są.

#17 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez perech 14 kwietnia 2012, 19:09
Ja osobiście posługuję się pt 852 i osobiście uważam, że w zupełności dla amatorskiej roboty (dla mnie) wystarczy

#18 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez rogervin 21 kwietnia 2012, 10:03
Niedawno zakupiłem oryginalny uchwyt kolby Hot Air do podgrzewacza Int 883, chciałbym zaprezentować jego wygląd i krótko opisać funkcjonalność, na pewno komuś się to przyda.

Nowa wersja podgrzewaczy Int 883 posiada otwór przystosowany do montażu uchwytu. Sam montaż jest bardzo prosty, polega na odkręceniu jednej śruby, przykręceniu w jej miejsce specjalnie nagwintowanego pierścienia i nakręceniu na niego rury, prowadnicy całej głowicy. Ogólnie jest to bardzo przemyślana konstrukcja, posiada szeroki zakres regulacji, wszystko starannie wykonane. Uchwyt można obracać w lewo/prawo, przesuwać góra/dół za pomocą pokręteł lub po prostu chwycić kolbę ręką i przesunąć na odpowiednią wysokość. Jedynie sam wysięgnik mógłby być odrobinę dłuższy, co pozwoliłoby ustawiać dyszę, centralnie po środku pola grzewczego. Poniżej zamieszczam zdjęcia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#19 Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez KEYZOR 21 kwietnia 2012, 10:47
Jaka cena takiego oryginalnego rozwiązania? Gdzie można takie coś zakupić?

Re: Preheater AOYUE Int 883 - Opinie

przez Google Adsense [BOT] 21 kwietnia 2012, 10:56
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).