• Preheater T8280 - czy ktoś używa?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Preheater T8280 - czy ktoś używa?

przez marioj77 25 września 2011, 17:03
Jestem zainteresowany opiniami nt. powyższego podgrzewacza. Ciekawi mnie kwestia równomiernego podgrzewania oraz opisy jak rozwiązujecie sposób mocowania płyt na podgrzewaczu, który fabrycznie nie jest wyposażony w żadne uchwyty do mocowania.
Zrobiłem testy takiego podgrzewacza i po pierwsze temperatura płyty leżącej na podgrzewaczu nie jest równomierna (płyta nad pierwszą grzałką od strony panelu sterowania jest o ok. 35° chłodniejsza niż nad drugą, nad drugą jest najcieplej, nad trzecią i czwartą grzałką jest najmniejsza rozbieżność temperatury). Ponadto płyta (Asus) postawiona na podgrzewaczu i rozgrzana do temperatury 230 stopni powyginała się z braku żadnych uchwytów trzymających.
Poradźcie mi czy ten efekt jest spowodowany brakiem trzymania płyty czy tymi różnicami w temperaturze i jak ewentualnie sobie z tym poradzić. Test przeprowadziłem na płycie dawcy i po takim teście strach położyć płytę sprawną.
Jeśli chodzi o podgrzew do 170-180 stopni to takiego problemu (z wyginaniem) nie ma, niestety taka temperatura nie pozwoli na reflow gniazda CPU a wolałbym uniknąć grzania od góry.

Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2011, 17:03

#2 Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

przez arvika 25 września 2011, 18:32
Wpływ na nierównomierny rozkład temperatury może mieć przeciąg w pomieszczeniu i zawiewanie powietrza z jednej strony. Zwróć na to uwagę. Płyta co prawda leży dość blisko promienników, więc efekt ten nie powinine wystąpić aż w takiej skali jak piszesz. Jeśli kładziesz płytę na podgrzewaczu i nie podeprzesz jej w środku (jesli jest szeroka) to mogą być tendencje do wyginania. Płyta nie może być na sztywno przykręcona, bo wtedy na pewno się wygnie - podczas podgrzewania materiał się rozszerza. Na wyginanie płyty może mieć również wpływ zawilgocenie oraz nierównomierny rozkład temperatury.

#3 Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

przez demeo 25 września 2011, 18:33
Płyta się powyginała od zbyt szybkiego przyrostu temperatury, zbyt dużej różnicy temperatur po obu stronach płyty.

A co do mocowania płyt to na allegro swego czasu ktoś sprzedawał ciekawe stoły do mocowania płyt, o ile kojarzę robiła to osoba z tego forum.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

przez marioj77 25 września 2011, 18:41
Jakby ktoś kojarzył skąd zdobyć choćby zdjęcie tych stołów do mocowania płyt to będę wdzięczny. Znajdę kogoś kto mi coś takiego zrobi. Temat zamykam, kontynuacja tego tematu tutaj: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=112&t=10834

Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2011, 18:41