• Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

przez mtbz 17 lutego 2022, 22:26
Witam.
Mam problem, pobrałem schemat do Gigabyte GV-N1660GAMING OC-6GD Rev 1.0 ,
Na stronie 21 opis złącza hdmi, ja mam spalone na pcb Q514 to jest dobrze opisane, ale rezystory zaraz za złączem są opisane następująco : "R34 5.1/4" i nic więcej, kilka elementów takich samych mam spalone. Rozmiarowo jest to chyba smd 0402 ale co to jest 5.1 ? 5.1 kohm ? ohm ? i co to jest to 4 . Nie wiem co zamówić.

Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

przez Google Adsense [BOT] 17 lutego 2022, 22:26

#2 Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 18 lutego 2022, 01:53
Są to rezystory 5.1Ω w obudowie 0402. Jeśli na schemacie nie ma przy wartości rezystora litery K (kilo) lub M (mega), to wartość jest zawsze w Ω. Natomiast rozmiar obudowy determinowany jest przez pojedynczą cyfrę, aby maksymalnie skrócić opis elementu - cyfra 1 to obudowa 01005, 2 = 0201, 4 = 0402, 6 = 0603, 8 = 0805. Czasami projektanci rezygnują z zera wiodącego w oznaczeniu obudowy i na schematach oznaczają rozmiar elementu jako np. 201, 603 itd.

#3 Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

przez mtbz 18 lutego 2022, 10:56
Dziękuję za szybką odpowiedź ;)

Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2022, 10:56