• Problem z obrazem Tv Sharp 40BL2EA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Problem z obrazem Tv Sharp 40BL2EA

przez Przemo1983rmi 22 września 2024, 13:08
Cześć moj tv nagle przestał wyświetlać obraz jest to Sharp Aquas 40BL2EA.
Jakiś czas temu ekran zgasł i było słychać tylko dzwięk. Odłączyłem tv z kontaktu i po 5 min znów podłączyłem tv, włączyłem go i telewizor normalnie uruchomił się. Czasem miewał inne problemy wcześniej, czyli było zupełnie na odwrót nie było dźwięku tylko był obraz.
Jednak na tą chwilę, sprawa wygląda tak,
gdy włączam tv z pilota , telewizor ma czarny ekran i słychać głos.
Postanowiłem podświetlić ekran latarką, widzę że treść jest na ekranie i pilotem mogę zmieniać ikonki na ekranie .
Rozkręciłem Tv i chciałem sprawdzić jakie jest napięcie na gnieździe wyjścia na paski diod .
Napięcie wydaje się za niskie bo daje to 60 V.

Pytanie jak mogę zdiagnozować czy problem jest w braku odpowiedniego napięcia na wyjściu na gniazdo diod , czy bardziej wynikać może z przerwy w obwodzie diod . ( Nie mam jeszcze testera diod).
Nie chciałem jeszcze ściągać matrycy, dlatego zadaje to pytanie, z czego może wynikać takie niskie napięcie na gnieździe LED driver.

Zdjęcie:

Obrazek

Obrazek

Re: Problem z obrazem Tv Sharp 40BL2EA

przez Google Adsense [BOT] 22 września 2024, 13:08