• Problem z wyczyszczeniem ME

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 20 sierpnia 2024, 11:58
Witam
Podczas wgrywania pliku untitled po podmiance ME pojawiają mi się błędy jak na zdjęciu

Obrazek

Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez Google Adsense [BOT] 20 sierpnia 2024, 11:58

#2 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez Vogelek23 20 sierpnia 2024, 12:11
Sprawdź, czy nie pomyliłeś się w nazwie pliku regionu ME przy jego podmiance - tego typu błąd może bowiem oznaczać, że dane w pliku Untitled.xml nie zgadzają się z nazwami fizycznych plików w katalogu Decomp. Nazwy plików są "case sensitive", czyli wielkość liter też ma znaczenie (np. plik o nazwie "me sub partition.bin" nie będzie rozpoznany, jeśli w Untitled.xml jest zapisany jako "ME Sub Partition.bin").

Jeśli nazwy plików są 100% poprawne, spróbuj uruchomić aplikację FIT jako administrator.

#3 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 20 sierpnia 2024, 12:32
Nazwy wszystko jest poprawnie FITa też przez admina odpalałem i nadal to samo . Ale co udało mi się zweryfikować że na coś jest nie tak z ME 14.1.70.2228_COR_LP_PRD_EXTR bo na nim wyrzuca mi błąd a jak wziąłem dla testów 14.1.65 to już żadnych błędów nie wyrzuca.
Może to jest przyczyną?

#5 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 21 sierpnia 2024, 08:09
próbowałem 14.0.6 i 14.0.32 bios był robiony na 14.0.45

#6 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez Vogelek23 21 sierpnia 2024, 10:02
Region ME, który zamieściłem ostatnio na forum (14.1.70.2228_COR_LP_PRD_EXTR) został zdekompilowany FITem w wersji 14.1.70.2239 - i taką wersją powinieneś kompilować wsad BIOS (a co najmniej którąś z wersji 14.1.xx.xxxx, a nie 14.0.xx.xxxx). Podaj markę i pełny model komputera, dla którego wykonujesz czyszczenie regionu ME.

#7 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 21 sierpnia 2024, 11:27
Na stronie lenovo po SN laptop się przedstawia jako ThinkPad T590 type 20N5
Przepraszam najmocniej za zamieszanie nie wiem co mi się powaliło w głowie że FITa dobieramy z Biosa a nie ME
Masz może FIT 14.1. bo w zasobach nie ma a w necie mają to samo co tutaj na stronie

#9 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 21 sierpnia 2024, 15:06
na 14.5.12 oryginalnego biosu przy samym wgrywaniu wyrzuca błędy , drugi znaleziony odczytuje ale przy próbie wczytania untitled wyrzuca błędy

#10 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez ctro 22 sierpnia 2024, 03:35
Ja przy takich problemach, może nie do końca zgodnie ze sztuką wchodzę w readme oficjalnego ME:
https://download.lenovo.com/pccbbs/mobiles/n2irg34w.txt
Odczytuję ostatnie najnowsze buildy:
12.0.93.2331 N2IRG34W 01 2023/09/19
12.0.92.2145 N2IRG33W 01

i wgrywam ostatni, najnowszy dostępny. Jeszcze żadnego Lenovo nie "ucegliłem" w ten sposób, a potem z poziomu Lenovo Update jak chce, to i tak leci z jeszcze nowszą instalką, czasami niewidoczną na oficjalnej stronie.

Może u Ciebie najnowsze ME 14.x wymusił Windows Update, bo wg oficjalnej strony Lenovo skończyli na ME 12.x

#11 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 22 sierpnia 2024, 15:55
Niestety tych dwóch ME nigdzie nie mogę znaleźć sięgnąłem więc po starszego 12.0.90.2072 ale FIT nie chce otworzyć biosu . Może spróbować przez HEXa go edytować i może tak ruszy ??

#12 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez ctro 23 sierpnia 2024, 17:50
Przez HEX się zajedziesz. Po czyszczeniu ME w wielu miejscach pliku są zmiany.
Najlepiej, jakby Vogelek wrzucił 14.1 - ja go nigdzie nie znalazłem..

#13 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 27 sierpnia 2024, 08:34
ktoś ma jeszcze jakiś pomysł bo na to wygląda że bez odpowiedniej wersji FIT nie da rady ruszyć ten bios

#14 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez Vogelek23 27 sierpnia 2024, 08:51
W normalnych warunkach nie powinno się tego robić, ale... spróbuj z regionem w wersji 14.1.65.1969_COR_LP_BA_PRD_EXTR-Y z tej paczki: post292552.html#p292552

#15 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 28 sierpnia 2024, 09:25
Udało się wyczyścić region za pomocą wersji którą podał Vogelek i FIT 14.0.60 na nowszych wyrzucało błędy
Niestety laptop nadal działa jak na oryginalnym nie czyszczonym wsadzie a próbowałem na oryginalnym i znalezionym

#16 Re: Problem z wyczyszczeniem ME  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 29 sierpnia 2024, 09:12
JWKrzysiek napisał(a):Niestety laptop nadal działa jak na oryginalnym nie czyszczonym wsadzie
To już jest temat na osobny wątek w dziale NAPRAWA LAPTOPÓW. Natomiast na pewno będziemy szukać FIT w wersji 14.1.x i jeśli się pojawi, zostanie uploadowany na forum i podlinkowany w tym wątku.

EDYCJA: Wrzuciłem na forum nieco nowsze regiony (14.1.74.2355) - sprawdź, czy wersja 14.1.74.2355_COR_LP_BA_PRD_EXTR-Y "zagra" z aplikacją FIT 14.0.60 i rozwiąże Twój problem z działaniem płyty: post297634.html#p297634

#17 Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez JWKrzysiek 29 sierpnia 2024, 15:13
Więc tak zrobiłem wszystko z nowszą wersją ME ale nadal laptop nie odpowiadał klientka zaczęła mnie męczyć że chce odebrać laptopa więc grałem oryginalny wsad bez czyszczenia ME poskładałem i alleluja stał się cud laptop ożył
Nie wiem może bios po prostu się zawiesił i trzeba było go na nowo wgrać nawet tego samego ale summa summarum laptop działa więc klientka bedzie zadowolona a tym bardziej serwis

Dziękuje za pomoc

Re: Problem z wyczyszczeniem ME

przez Google Adsense [BOT] 29 sierpnia 2024, 15:13