• Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez simek10 3 czerwca 2011, 10:00
Witam.
Coraz częściej trafiają się płyty z odklejoną podstawką CPU. Mam problem z doborem profilu lutowania na stacje ACHI PRO SC. Podzieli się ktoś sprawdzonym profilem? U siebie ustawiłem dół już na 235 stopni, profil ogólnie wydłużyłem. Robiąc test na płytach szrotach wyszło mi, że poprawnie schodzą mi 1-2 podstawki na 10.

Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez Google Adsense [BOT] 3 czerwca 2011, 10:00

#2 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez kamilj 3 czerwca 2011, 11:40
simek10 napisał(a):Witam.
Coraz częściej trafiają się płyty z odklejoną podstawką CPU. Mam problem z doborem profilu lutowania na stacje ACHI PRO SC. Podzieli się ktoś sprawdzonym profilem? U siebie ustawiłem dół już na 235 stopni, profil ogólnie wydłużyłem. Robiąc test na płytach szrotach wyszło mi, że poprawnie schodzą mi 1-2 podstawki na 10.

Wszystko zależy od grubości płyty. Jako że mi najczęściej zdarza się robić podstawki w ASUSach do daję dół na 260C a góra normalnie jak dla profilu PBfree, jednak górna grzałka na wysokości 4,5 cm, bo niżej można stopić podstawkę.

Ważne jest, żeby przy robieniu podstawek, większość sprawy załatwiało dolne grzanie.

#3 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez simek10 3 czerwca 2011, 13:48
W tej chwili to sprawa tyczy się płyty z DV7 (odklejona podstawka). Co dziwne po pierwszym grzaniu na standardowym profilu do PbFree w podstawce coś się w środku chyba obluzowało, bo nie da się włożyć procesora.

Zdjąłem socket S1 (AMD) i okazało się, że w podstawce brak jest kilka pól lutowniczych, na płycie nie widać było nic innego jak pozostałość kólek. Jaki rozmiar kólek Koledzy stosujecie i czy macie jakiś sposób na ich stawianie?

-- piątek, 3 czerwca 2011, 16:56 --

Mam drugi socket S1, ale z płyty z Fujitsu Siemens i jest różnica w pinach gniazda. Da się jakoś je przełożyć nie uszkadzając niczego?

Postanowiłem odsunąć górę podstawki i okazało się, że jakimś cudem dostała się cyna na styki

#4 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez goofy1969 3 czerwca 2011, 22:32
Witam!
Cyna dostała się ma styki bo została wessana przez styki , dość częsta przypadłość w tego typu lutowaniach. Temat poruszany na forum dość obszernie , proszę poszukać. Jedyne co pamiętam z tamtej dyskusji to fakt, że socket cpu był dobrze postawiony wtedy gdy kulki były stawiane na płycie, inne sposoby zawodziły często.

#5 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez fejo 3 czerwca 2011, 22:51
simek10 napisał(a): Jaki rozmiar kulek Koledzy stosujecie i czy macie jakiś sposób na ich stawianie?

Ja stosuje kulki 0,76 i sita dedykowane do danego socketu. Kulki stawiam na płycie.

#6 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez Usunięty Użytkownik 402 3 czerwca 2011, 22:54
Jak już kulki siedzą na płycie to dokładnie umyć to miejsce, minimalnie nałożyć świeżego topnika i grzać od spodu- gniazdo powinno wskoczyć nawet bez podgrzewania od góry. Ewentualnie delikatnie podgrzać od góry.

#7 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez gathor 3 czerwca 2011, 22:55
LAZY napisał(a):Jak już kulki siedzą na płycie to dokładnie umyć to miejsce, minimalnie nałożyć świeżego topnika i grzać od spodu- gniazdo powinno wskoczyć nawet bez podgrzewania od góry. Ewentualnie delikatnie podgrzać od góry.

Szczerze powiem, że wymieniałem gniazda tylko dwa razy, ale nigdy nie użyłem górnego podgrzewacza i gniazda siadły perfekcyjnie.

#8 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez fejo 3 czerwca 2011, 23:09
gathor napisał(a):
LAZY napisał(a):Jak już kulki siedzą na płycie to dokładnie umyć to miejsce, minimalnie nałożyć świeżego topnika i grzać od spodu- gniazdo powinno wskoczyć nawet bez podgrzewania od góry. Ewentualnie delikatnie podgrzać od góry.

Szczerze powiem, że wymieniałem gniazda tylko dwa razy, ale nigsy nie użyłem górnego podgrzewacza i gniazda siadły perfekcyjnie.

Dodam tylko że grzejąc samym dołem bez góry kulki muszą być ołowiowe ;)

#9 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez simek10 4 czerwca 2011, 09:18
To chyba czeka mnie ręczne stawianie kólek, bo nie mam sita dedykowanego :( Może jakieś uniwersalne się sprawdzi tutaj.

#10 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez kjedrocha 4 czerwca 2011, 10:02
simek10 napisał(a):Może jakieś uniwersalne się sprawdzi tutaj.

Sita o dobrym rozstawie, to BALL 0,76 D:1,27, ale będzie problem, bo uniwersalne są większe więc elementy w koło procka będą blokowały położenie sita na płycie.

Weź natomiast procek w rękę i próbuj wkładać z sita które masz, jak wszystkie nóżki wejdą w otworki i sito zmieści się na płycie pomiędzy elementami, to jesteś w domu.

#11 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez gathor 4 czerwca 2011, 10:05
Sita od "Basi" są małe gabarytowo, więc warto się tym zainteresować.
Jeszcze sprawdzę czy ich uniwersalne sito pasuje pod AMD i dam znać.

#12 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez kjedrocha 4 czerwca 2011, 10:15
BALL 0,76 D:1,27 minimum 26x26 otworów i takie byłoby najlepsze każde większe może nie zmieścić pomiędzy elementami

#13 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez gathor 4 czerwca 2011, 10:30
Sitko od "Basi":
Trochę większe, ale na płycie od HP mieści się między elementami i pasuje pod procesor AMD
ObrazekObrazek

#14 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez wab 4 czerwca 2011, 10:40
Ja dopasowałem większe sito poprzez obcięcie brzegów.
Do stawiania socketu używam dużego podgrzewacza, w którym jest osobno regulowany promiennik podczerwieni o wymiarach 6x6cm. Płytę grzeje tylko od dołu. W 90% wystarczy reflow podstawki.

#15 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez Maciek279 4 czerwca 2011, 11:42
simek10 myśle że w godzinę powinieneś dać rade postawić ręcznie kólki na płycie. Ważne żebyś dokładnie zebrał plecionką cyne z padów.
Nie raz jak nie miałem sita a trzeba było na szybko postawić kulki to stawiałem ręcznie. Cieniutka warstwa topnika na płyte płyta pod mikroskop sypiesz troche kulek, bierzesz igłe (ja używam takiej od maszyny do szycia) i jazda.

#16 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez simek10 6 czerwca 2011, 15:50
Kulki ładnie postawiłem na uniwersalnym. Wymieniłem wszystkie blaszki w sockecie co miały cynę. Po wlutowaniu socketu okazało się, że dalej cyna podeszła.

#17 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez gathor 6 czerwca 2011, 15:55
Kładziesz nowe gniazdo, czy z wylutu?
Możliwe, że uszkodzone jest samo gniazdo, lub za dużo dajesz topnika.
Przyczyn może być wiele.

#18 Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez simek10 7 czerwca 2011, 13:22
Gniazdo z wylutu, bo nowego nie mam. Topnika dałem tyle co kot napłakał. Dziwi mnie dlaczego podeszła cyna w czasie reflowu socketu.
Po upłynnieniu gniazda laptop działał 3 dni i wrócił z tym samym problemem.

Re: Profil lutowania do zdejmowania podstawek CPU

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2011, 13:22