• Programator Pamięci BIOS Flash SPI (out of technical support)

#41 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez kminior 7 kwietnia 2011, 10:45
Czy można jakoś sprawdzić czy kość MX25L8005 jest sprawna. Zrobiłem programator wg schematu ale nie wykrywa układu.

Ma ktoś może jakiś niepotrzebny sprawdzony układ, który mógłbym wsadzić do programatora i sprawdzić gdzie jest błąd.

Gdzie mogę kupić w.w kość ?

Re: Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Google Adsense [BOT] 7 kwietnia 2011, 10:45

#42 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 7 kwietnia 2011, 11:00
Sprawność kości można zbadać jednie poprzez zapis/odczyt i weryfikację zapisu.
Tutaj jeden z Kolegów ma najróżniejsze kości na sprzedaż, z możliwością zaprogramowania dowolnym wsadem BIOS: viewtopic.php?f=127&t=6150

#43 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez kminior 7 kwietnia 2011, 11:46
Vogelek23 napisał(a):Sprawność kości można zbadać jednie poprzez zapis/odczyt i weryfikację zapisu.
Tutaj jeden z Kolegów ma najróżniejsze kości na sprzedaż, z możliwością zaprogramowania dowolnym wsadem BIOS: viewtopic.php?f=127&t=6150

super, bardzo dziękuję za linka i szybką odpowiedź

#44 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 7 kwietnia 2011, 11:49
Po podłączeniu kości do programatora najpierw podpinamy LPT potem zasilanie, w programie wybieramy po prawej rodzinę do której należy układ, a następnie można wcisnąć ID i sprawdzić czy układ jest wykrywany.
------------------------------------------------------------------------------------

Zmontowałem wczoraj kolejny programator z nowych elementów wg schematu z tym że ja zasilam go z gniazda usb.
Uwaga przy podłączeniu wtyku, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na oznaczenia cyfrowe pinów, ponieważ przez nie uwagę połowę gniazda podłączyłem w lustrzanym odbiciu :lol:

#45 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DaCoPL 11 maja 2011, 14:07
Witam.

Dzisiaj chciałem zaprogramować MX25L1605.

Okazało się, że zamiast napięcia 3,3V mam 4,39V. Raczej jest to i tak za duże napięcie biorąc pod uwagę fakt, że nota katalogowa układu MX mówi o napięciu do 3,6V.

Pytanie dlaczego mam takie napięcie?

Przed pierwszą diodą mam 5,05V - i to jest w porządku.
Jednak za pierwszą mam 4,83V, za drugą, 4,61V, a za trzecią 4,39. Na każdej diodzie jest spadek napięcia równy 0,22V, a powinno być między 0,62V a 0,72V.

Co tu może być nie tak? Diody już zdążyłem wymienić i nic to nie dało.

#46 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 11 maja 2011, 14:10
Daj stałe obciążenie za trzecią diodą do masy. Widocznie owy bios pobiera bardzo mały prąd i stąd za duże napięcie.

#47 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DaCoPL 11 maja 2011, 14:24
hmm... ale kość w ogóle nie była podłączona. Też tak pomyślałem wcześniej i podłączyłem kość zarówno MX25L16.. jak i MX25L8.. i też takie samo napięcie.

#48 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez igore 12 maja 2011, 06:18
Witam

Zabrałem się za budowe tego programatorka, zgromadziłem wszystkie potrzebne części ze starych płyt PCB i mam pytanie: Czy zamiast L7805 można zastosować AN7805? Tylko taki stabilizator znalazłem,

pozdrawiam

#49 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez h3nry 12 maja 2011, 06:22
igore napisał(a):Czy zamiast L7805 można zastosować AN7805?

Tak , zwracając uwagę na pinologię.

#50 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 12 maja 2011, 10:50
DaCoPL napisał(a):hmm... ale kość w ogóle nie była podłączona. Też tak pomyślałem wcześniej i podłączyłem kość zarówno MX25L16.. jak i MX25L8.. i też takie samo napięcie.
A nie zastosowałeś czasem diod Schottky'ego?
Niestety, hardware nie jest zbyt udany - w przygotowaniu wersja, poprawiająca to i owo ;)

#51 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DaCoPL 12 maja 2011, 11:53
Vogelek23 napisał(a):A nie zastosowałeś czasem diod Schottky'ego?

Zastosowałem diody 1N4148.

#52 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 12 maja 2011, 12:20
Wykonałem kilkanaście egzemplarzy według projektu i żaden nie miał takich objawów.
Zamiast diod możesz dać stabilizator LDO na 3,3V.

#53 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 12 maja 2011, 12:37
Ewentualnie jak masz za duże napięcie to dodaj czwartą diodę.

#55 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez vlodek0 17 maja 2011, 19:54
Do póki miałem zrobionego "pająka", programator programował w miarę prawidłowo, zrobiłem nareszcie wersję na płytce, pamięć wykrywa prawidłowo, kasuje, zapisuje, weryfikuje. Pamięć w laptopa a tu niespodzianka, lapek 0 reakcji, wracam do pamięci wyjętej w celu porównania, lapek wstaje z błędem, ale takim samym, programuję i weryfikuję(oczywiście weryfikacja OK)kolejne 2 kości(2 pamięci Winbond i MX), a laptop martwy, i zgłupiałem.
Wyjąłem bios z chodzącego laptopa, kasowanie, wgrywanie, weryfikacja, do laptopa no i co?, lapek martwy, wracam do wyjętej pamięci z lapka, laptop uruchamia się niekompletnie jak na wstępie.
Trzy pamięci zaprogramowane i zweryfikowane, teoretycznie powinny uruchamiać laptopa, choćby niekompletnie z uwagi na inne uszkodzenie laptopa, a tu taki ambaras. Może ktoś rozumie co tu się dzieje, wsad bios ze strony producenta, 3 różne wady i ciągle to samo.
Napięci zasilania w programatorze dla bios 3,7V(tak było na "pająku"), elementy użyte te same.

#56 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 17 maja 2011, 22:36
Jak grzejesz kostkę za pomocą Hot Air to często pada. Zaprogramuj i lutuj zwykłą lutownicą.

#57 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez vlodek0 18 maja 2011, 06:08
Jak do tej pory lutowałem hotem i nie było problemu, no ale być może racja, tak zrobię. Co do tematu z 3 diody, to z braku stabilizatora3,3V zastosowałem takie mieszane rozwiązanie, stabilizator 5V plus 3 diody w szereg za stabilizatorem, z tego otrzymałem 3,7V.
po resecie komputera w którym programuję nastąpił błąd weryfikacji, weryfikacja zatrzymuje się na adresie 00002501, ponowne kasowanie, programowanie, weryfikacja i znowu stop na 00002501. Zobaczę co z innymi kosciami pamięci.

-- środa, 18 maja 2011, 16:50 --

Wymieniłem stabilizator na 3,3V, przylutowałem 20 pin do zasilania 3,3V, no i jak na razie 2 pamięci po zaprogramowaniu zweryfikowały się OK.
Komputer ruszył tak jak na oryginalnej pamięci, ale to już inny wątek na tym forum, za wszelką pomoc dziękuję kolegą.

#58 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez dariuszj 20 maja 2011, 00:58
Testowałem różne ustawienia portu LPT w biosie. Raczej nie ma to znaczenia. ECP, EPP, ECP+EPP, Bidirectional, programator zachowuje się tak samo. Prawdopodobnie sam program jest tak napisany. Sam interfejs (hardware programatora) to nic innego jak bufor-separator między portem równoległym a układem pamięci. Prawdopodobnie z dużym powodzeniem można by z układu wyrzucić 74hc244 i pamięć podłączyć bezpośrednio do portu, tylko przez rezystory separujące. Tu raczej większe znaczenie ma sam port LPT, lub raczej rozwiązanie płyty głównej komputera. Według mnie prawidłowo zmontowany układ nie powinien nastręczyć żadnych kłopotów. Zachęcam do analizy układu w oryginale. Jest identyczny do interfejsów jtag czy hardware programatora STK200. Według wskazówek autorów opracowań powinno się tu zastosować 74hc244 ze względu na zakres napięć zasilania tego układu, który tak a propos powinien być zasilany tym samym napięciem co układ programowany. Nie 74ls244 czy jakieś 74xx244. Ma być 74hc (nap zasilania 2,5 do 6V).

#59 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez GregB 22 maja 2011, 12:12
Witam,
Vogelek23 napisał(a):Przedstawiam projekt programatora pamięci Flash SPI.
Prosta konstrukcja, łatwy montaż, niewielkie wymiary - to zalety tego urządzenia.
Wadą jest komunikacja z komputerem poprzez LPT (niezbyt szybko wykonuje zadane operacje) - jednakże koszt budowy tego programatora z nawiązką to rekompensuje.

Lista obsługiwanych układów jest spora, poniżej przytoczę jedynie kilka najbardziej popularnych:
- Macronix: MX25L1005, MX25L2005, MX25L4005, MX25L8005, MX25L1605;
- EON: EN25F10, EN25F20, EN25F40, EN25F80, EN25F16, EN25F32;
- Winbond: W25X10, W25X20, W25X40, W25X80, W25X16, W25X32, W25X64.

Software do programatora napisał Sebastian Bartkowicz (aka Candle)
Proszę uważnie przeczytać plik licencji dołączony do oprogramowania (wersja angielska).

Dokumentacja programatora:
02. SPI Flash Programmer.pdf

Oprogramowanie (wersja 1.81):
software.zip
chciałbym zauważyć, że niektóre programy antyvirusowe - m. in. AVIRA - podnoszą fałszywy alarm na plik wykonywalny: SPIFLASH.EXE (o zawartości 282112 bajtów ) w/w programatora w wersji tu podanej, a również i tej ze strony źródłowej autora tego softu.

Problem ten jest mi znany od chwili opublikowania tego programu przez Sebastiana Bartkowicza na Jego stronie internetowej, a tu podaję tylko do wiadomości, zaś programatora tu przedstawionego używam już od jakiegoś czasu.
Specjalnie - dla sprawdzenia - przesłałem w/w plik na stronę VIRUS TOTAL - http://www.virustotal.com/index.html - a efekty tego skanowania są "wydrukowane" w załączniku: VirusTotal_result_SPIFLASH_EXE.pdf
Jak widać, to w/w pliku nie ma AVIRA - to ten z czerwoną parasolką - i tego nie bardzo rozumiem, ponieważ kiedyś był tam na liście.
Generalnie, to program antyvirusowy AVIRA podnosi wiele fałszywych alaramów, ale ta niby 'wada' ma też i swoją niezaprzeczalną zaletę - jeśli skanuję nieznane mi zasoby na nośniku (to lepiej jak wykrywa 'fałszywki' niż miałby mi przepuścić rzeczywiście zawirusowany plik) - ponieważ może być instalowana ona jako drugi program AV oraz można wyłączyć w niej automatyczne "leczenie" i również wyłączyć go jako rezydentny (po skanowaniu pozostaje do analizy log, a który jest b. przejrzysty), a poza tym to 'nie gryzie się' ona z innymi programami AV, np. AVG i kilka innych - wystarczy zainstalować ją w drugiej kolejności.

Pozdrawiam

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#60 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 23 maja 2011, 02:49
GregB napisał(a):chciałbym zauważyć, że niektóre programy antyvirusowe - m. in. AVIRA - podnoszą fałszywy alarm na plik wykonywalny: SPIFLASH.EXE (o zawartości 282112 bajtów ) w/w programatora w wersji tu podanej, a również i tej ze strony źródłowej autora tego softu.
Problem ten jest mi znany od chwili opublikowania tego programu przez Sebastiana Bartkowicza na Jego stronie internetowej, a tu podaję tylko do wiadomości, zaś programatora tu przedstawionego używam już od jakiegoś czasu.

Mnie również ten problem jest znany, jednakże jest to typowy false-positive w wykonaniu Aviry.
W moim przypadku jednak problem wykrywania pliku SPIFLASH.EXE jako trojana miał swój początek po którejś z kolei autoaktualizacji bazy wirusów.
Sprawdziłem zatem plik kilkoma innymi, znanymi i popularnymi, programami antywirusowymi (w tym także skanerami online) i po upewnieniu się, że żaden z nich "nie widzi" w SPIFLASH.EXE wirusa, dodałem w Avirze "wyjątek" na tenże plik.

Odbiegając nieco od clou tematu - AVIRA to nic innego, jak pozycja AntiVir w pliku załączonym przez Kolegę. Tak się bowiem nazywał kiedyś ten program antywirusowy.

Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Google Adsense [BOT] 23 maja 2011, 02:49