• Programator po raz kolejny (2015/2016).

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez Macpod 2 grudnia 2015, 13:05
Poczułem niedobory z moimi programatorami i muszę znaleźć coś nowego.
Programator będzie używane przy pracy z komputerami oraz sprzętem automatyki przemysłowej, okazjonalnie może być używany przy elektronice samochodowej.

Wymaganie jakie musi spełnić:
Złącze USB.
Obsługa wszystkich układów co tańsze programatory typu (TL886A, EZP2010, Willem, G540, itd.) tj. epromy, eepromy, flashe, itd.
Obsługa układów w obudowach tsop40 (np. 28f008), obsługa epromów w obudowach dip40/plcc44.
Obsługa pamięci NAND.
Niezawodność programatora oraz oprogramowania (Windows XP, 7).
Działanie z adapterami uniwersalnymi, bądź dostępne tanie adaptery.

Mile widziane:
Obsługa układów rodziny ENE KB9****.
Dodatkowe podłączenie zasilania do programatora (aby nie było problemów z zasilaniem z usb).
Obsługa w systemie Windows 8.
Cena do 2 tysięcy złotych (400-500$), najlepiej z adapterami.

Jedyny jaki znalazłem który w większości spełnia te założenia to TNM5000. Za nim jest VP896, jednak obsługuje chyba mniej nandów, nie obsługuje ENE KB***, i kilku innych pojedynczych układów, które akurat porównywałem. Chociaż według podanej ilości układów obsługuje ich 5x więcej, ale wychodzi na to, że są to tylko "układy-widmo", czyli dodanie tych samych układów z różnymi końcówkami i wielu producentów. Cena również zdecydowanie przemawia na TNM5000, wraz z adapterami jest o >150$ tańszy. (TNM5000 400$ z adapterami, VP-896 około 550$ bez adapterów).
Może ktoś spotkał jakiś programator spełniający powyższe warunki i godny uwagi.

Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez Google Adsense [BOT] 2 grudnia 2015, 13:05

#2 Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez Macpod 30 grudnia 2015, 16:25
Dzisiaj przyszedł TNM5000, razem ze sporym zestawem adapterów wyszło mi 503$, plus 600zł opłat w Polsce (w tym 504zł VATu).
Jak na razie jestem zadowolony, jakby ktoś miał pytania to śmiało.

#3 Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez nero24 31 grudnia 2015, 12:15
Witaj. Zastanawiam się na kupnem dobrego programatora ale czy ten o którym piszesz wykorzystam jego możliwości w serwisie laptopów ? Co byś mi radził na początek ? Oczywiście mile widziane programowanie układów Ene KB90**.

#4 Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez Macpod 31 grudnia 2015, 14:24
Na początek to np. TL886A i RT809F. Wyjdzie dużo taniej, a starczy do 98% laptopów.
Ja jednak bawię się też z innymi sprzętami i musiałem zainwestować.

#5 Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez ADAMK101 14 lutego 2016, 22:34
Hej.
Ile kosztował unit, a ile adaptery??
Czy w sofcie pod kątem ISP masz rozpoznawanie wersji KB90XX? Czy tylko programowanie?
Masz możliwość sprawdzenia czy dla 901X i 902X używany jest ten sam algorytm??

#6 Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez Macpod 14 lutego 2016, 22:52
Programator 362.70$, dodatkowe adaptery 164,68$. Jednak cena została w zestawie zmniejszona do 503$ z przesyłką DHL.
Dodatkowo razem z programatorem jest 15 adapterów w cenie, także nie wiem ile sam programator kosztował. Ja dokupiłem jeszcze TSOP56, PLCC44, SOP44, reszta z potrzebnych była w cenie programatora.
Najlepiej ściągnij oprogramowanie, działa w wersji demo.
Algorytm do wszystkich jest ten sam (oznaczony jako KB9012), a obsługuje układy: 10, 12, 16, 18, 22.
Wykrywanie będę mógł sprawdzić jedynie jak trafi mi się płyta. Wydaje mi się, że powinien wykrywać, ale bez układu nie mam pewności.

#7 Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez ADAMK101 15 lutego 2016, 09:37
A TSOP56 ma scalaczek do przełączania banków??

#8 Re: Programator po raz kolejny (2015/2016).

przez Macpod 16 lutego 2016, 12:18
Nie. Składa się z kilku płytek, 1 główna z socketem, oraz 4 płytki między programator a płytkę główną.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).