• Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

przez Stani 14 maja 2016, 14:10
CCF20160516_00000.pdf
Płyta A5A002692, FHVSYA.
W Toshibie jak w temacie zastosowany jest układ (EC+KBC) MEC1609. Mam problem z podłączeniem go do Odessy z oprogramowaniem w wersji 5.2, która obsługuje te kości. Ze względu na brak schematu tego laptopa ściągnąłem schemat sony, który ma taki sam układ ale dalej utknąłem ze względu na podłączenie interfejsu do płyty. Mam też rozkład złącza CN3230 klawiatury (34pin), niby tecra A11/S11/Satellite Pro S500 ale nie zgadzają się nawet piny GND. Nie wiem, czy podłączać do złącza klawiatury (34PIN) czy może do innych wyprowadzeń (JTAG?-na razie ich nie znalazłem). W wykazie Odessy nie ma mojej płyty. Może ktoś już to robił i podpowie mi jak podłączyć interfejs.

Edycja>
Myślę, że powinny to być następujące piny układu:
B11- 1JTAG_CLK_EC
A11- 1JTAG_RST#_EC
C11- 1JTAG_TDI_EC
B12- 1JTAG_TDO_EC
A12- 1JTAG_TMS_EC
tylko nie mogę znaleźć punktów.

-- Dodano: 15 maja 2016, 13:37 --

Programowanie nie przez złącze klawiatury tylko przez JTAG. Płyta bez opisów ale znalazłem pady do JTAG-a. B11, C11, B12, A12 no i GND. Pomógł schemat z forum do płyty FHVSY1. Niestety to nie koniec. Po podłączeniu do Odessy nie daje się czytać. Myślę, że trzeba jeszcze znaleźć pady do pinów F4 (Boot Mode#) i M8 (NFWP) oraz wpiąć rezystor 100Ω na linii RST do masy.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

przez Google Adsense [BOT] 14 maja 2016, 14:10

#2 Re: Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

przez Stani 24 maja 2016, 18:31
Kupiłem na necie boardview. Podłączyłem dodatkowo pin F4 do masy. Na płycie po włączeniu zasilania zaświeca się dioda zasilania i miga na zielono dioda baterii. Myślę że jest to właściwa oznaka wprowadzenia układu MECw boot_mode#. I to wszystko. Dalej odessa nie może odczytać zawrtości EC.
Dołączam część schematu dotycząca pinu F4.

Edycja 30.05.2016r.
Wreszcie Odessa zaczęła czytać układ. Żeby to było możliwe trzeba zaczytać firmware 5. Oczywiście ze strony svod-project zero pomocy. Na ich forum można pisać tylko pochwały. Zaczytanie wyższego firmware wiąże się ze skonfigurowaniem płytki programatora polegającego na zwarciu do masy jednego z pinów układu co wprowadza go jako slave. Pomógł mi artykuł w Elektronice Praktycznej. Ja ciągle miałem firmware 3 a do MEC-a potrzeba przynajmniej 4 ale na tej wersji nie chodzi. Dopiero wersja 5 działa ale jeszcze niestabilnie. Niemniej mogę już czytać, kasować i programować. Pracuję nad tym żeby to było stabilne.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2016, 18:31
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).