• Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

przez pietrekzad 27 kwietnia 2012, 08:51
Jak w tytule. HP DV5. Platforma QT8
Czy któremuś z kolegów udało się zamienić z pozytywnym skutkiem 215-0674034 na 216-0674026 ?.

Re: Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2012, 08:51

#2 Re: Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8) 

przez pijan4 27 kwietnia 2012, 09:33
Witam

Zamieniałem oba w asusie k50ab(płyta k40ab) 34 na 26 i 26 na 34, w obu przypadkach działało. A jeśli chodzi o QT8 to są montowane i te i te więc też będą zamienne.

#3 Re: Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

przez adam1114 27 kwietnia 2012, 09:35
Montowałem, działało.

#4 Re: Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

przez palziu 27 kwietnia 2012, 10:23
pijan4 napisał(a):Witam

Zamieniałem oba w asusie k50ab(płyta k40ab) 34 na 26 i 26 na 34, w obu przypadkach działało. A jeśli chodzi o QT8 to są montowane i te i te więc też będą zamienne.

Witam, przykro mi, ale nie zgodzę się co do zamienności w/w układów w k50ab. Mianowicie:
Miałem płytę z oryginalnie wlutowanym 24. Niestety u mojego dostawcy układów (znana firma z Krakowa) nie było 24 lecz powiedziano że można tam dać 26. Tak zrobiłem, układ nowy, wlutowany lecz laptop wstaje bez obrazu i poborze 3,2A. Zdziwienie było niezmierne, moje jak i kolegów po fachu z Krakowskiej firmy. Zaniosłem płytę, za 2 dni telefon - "Proszę Pana, wlutowaliśmy 34 i dalej to samo, ma Pan uszkodzoną grafikę". Kukło mi, jaki 34? Przecież tam był 24 i tą informację przekazałem... Za 30 min telefon, znaleźliśmy 24 i laptop wstał, prosimy po odbiór.
Układy te w różnych platformach mają różną obsadę drobnicy w około i na to bym radził zwracać uwagę.
Od tamtej pory podchodzę troszeczkę z dystansem do podmian amd-kowskich układów serii 26.

Jeżeli chodzi o płytę QT8 z zewnętrznym układem graficznym 0707011 bądź podobnym z tej serii to tak. Można tam dać 26 zamiast 34, sprawdzone i działa.
Pozdrawiam.

#5 Re: Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

przez wojtas 27 kwietnia 2012, 11:38
palziu napisał(a):Witam, przykro mi, ale nie zgodzę się co do zamienności w/w układów w k50ab.

W tych płytach bez problemu działają 216-067402(4/6) oraz 215-0674034, w zależności od podmiany należy uwzględnić konfigurację BOARD_ID.

Pozdrawiam.

#6 Re: Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

przez arvika 27 kwietnia 2012, 21:30
W QT8 wymieniałem tego z kilkadziesiąt sztuk. Działa.

Re: Pytanie o zamienność północy w HP DV5 (QT8)

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2012, 21:30