• RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#21 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez majsterx 6 sierpnia 2010, 15:28
Dokładnie jak pisze katar83, bez stolika, i najlepiej bez większego podgrzewacza z jovy nie podchodzić do Xbox360, naprawa mija się z celem. Ogólnie ta maszyna to taki trochę żart :-)
A z tym podgrzewaczem to jakis kit, nie miałem płyty od pół roku kiedy ją mam, żeby coś nie dogrzała, a miałem już bezołow topiący sie przy 245 stopniach i poszło bez problemu.

Super fajnie, dogrzać to najlepiej dogrzewa żelazko, poza tym niezła cyna, na jakim układzie bo jeszcze nie spotkałem, pewnie musiałeś grzać górą 270 i to, to żyje ?
2kW dół sądzę jest dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o X'a oczywiście też najlepiej mieć odpowiednią podstawkę, albo skonstruowane mocowanie.

Re: Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez Google Adsense [BOT] 6 sierpnia 2010, 15:28

#22 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez eprom 6 sierpnia 2010, 20:53
Jovy nie ma dużego podgrzewacza ale jak za takie pieniądze to jest niezła stacją, na pewno dużo bardziej przydatną niż oferowane przez Renex zestaw z Recco RA250e za wyższe pieniądze. Tak jak pisali użytkownicy wcześniej wystarczy modyfikacja podgrzewacza i możemy tą stacją zrobić prawie wszystko a na pewno więcej niż z Recco.

#23 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez sekoserwis 6 sierpnia 2010, 22:41
Mam Recco RA250e i bardzo dobrze idą wszystkie nVidie. Z układami dużymi (typu Intel 945) stacja nie dogrzewa narożników, albo uwala chip. Możliwe iż to wina jeszcze doświadczenia bądź prób albo uszkodzonych od początku układów.
Czy ktoś ma może profile do inteli??

Pozdrawiam.

#24 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez Usunięty Użytkownik 1038 7 sierpnia 2010, 06:49
Mogę Ci przesłać profile dla intela na Reco 250. Aby prawidłowo działała musisz bardzo dokładnie wypoziomować statyw (potrafią sprzedać krzywy) - tak aby nozzle dokładnie dolegał do płyty. Jak to zrobisz - nozzle 39x39 i nie ma problemu z 945. Jednak ogólnie ta stacja to jedna wielka pomyłka. Jak na tę jakość wykonania - zdecydowanie za droga.

#25 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez sekoserwis 7 sierpnia 2010, 18:33
Czy robiłeś jakieś przeróbki w stacji reeco? Powiedz proszę jak nisko opuszczasz nozzle?. Czy równo z górną częścią układu czy poniżej?

#26 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez hubert 9 sierpnia 2010, 07:19
Chciałem tylko komuś pomóc doświadczeniem. Ja pracuję na tym profilu i jest ok i nic się nie wygina. Dziwie się że piszecie iż jest odwrotnie. Wasza sprawa nie musicie pracować w ten sposób. Widze że forum nastawione negatywnie do Jovy i nie chodzi tu o żadne porady gdybym widział to bym sie nie próbował udzielić . Ja na tym profilu pracuję i jestem zadowolony

#27 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez Robgie 9 sierpnia 2010, 07:53
A doradźcie panowie jakie nozzle są potrzebne przy pracy z reeco? Tzn które rozmiary zamówić żeby nie było niespodzianek, że mi czegoś brakło, ale też nie zamawiać wszystkich bo po co.

#28 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez michallus 9 sierpnia 2010, 09:08
Adapter + głowice od Pace ST325 znacznie lepsze rozwiązanie, ale droższe -jednak można sprowadzić i wychodzi podobnie.
Wymierz sobie układy które najczęściej naprawiasz i takie zamów głowice.

#29 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez katar83 9 sierpnia 2010, 11:23
hubert napisał(a):Chciałem tylko komuś pomóc doświadczeniem. Ja pracuję na tym profilu i jest ok i nic się nie wygina. Dziwie się że piszecie iż jest odwrotnie. Wasza sprawa nie musicie pracować w ten sposób. Widze że forum nastawione negatywnie do Jovy i nie chodzi tu o żadne porady gdybym widział to bym sie nie próbował udzielić . Ja na tym profilu pracuję i jestem zadowolony

Nikt tu raczej nie neguje Jovy, stacja w tej cenie jest naprawde dobra i sam uzywam jej juz rok czasu. Problemem sa profile do xboxow ze stron jovy, ktore sa zupelnie nietrafione/bledne i ktorych w ogole nie powinno sie uzywac z jednej prostej przyczyny. Profile te ustawione sa na max temp 198C, gdzie pod ukladem jest lead free ktore potrzebuje 217C by sie w ogole ruszylo.
W tym wypadku to to samo co podmuchanie suszarka przez kratke w xboxie. Co za roznica czy to bedzie 50C czy 200C skoro i w tym i w tym przypadku temp bedzie za niska by cokolwiek zrobic.
Do tej pory nie rozumiem jak w ogole takie cos moze sie pojawic na stronach jovy? Jest to zwyczajnie kompromitujace.

#30 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez hubert 9 sierpnia 2010, 12:27
Wygrzewam X-boxa na tym profilu i jest ok scalaka mogę tyknąć i się rusza. Nic nie wróciło na reklamacje ale może to za krótki czas. Jeśli chodzi o temperature profilu nie neguje że jest zbyt niska na oko mimo wszystko układ chodzi w lewo i w prawo. Powino być 217 tez z tego sobie zdaje sprawę

#31 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez oneeye 9 sierpnia 2010, 12:31
hubert napisał(a):Wygrzewam X-boxa na tym profilu i jest ok scalaka mogę tyknąć i się rusza. Nic nie wróciło na reklamacje ale może to za krótki czas. Jeśli chodzi o temperature profilu nie neguje że jest zbyt niska na oko mimo wszystko układ chodzi w lewo i w prawo. Powino być 217 tez z tego sobie zdaje sprawę

Możliwe, że masz termoparę źle wyprofilowaną i zaniża temperaturę. Problem znany.

#32 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez ozzy30 29 sierpnia 2010, 20:07
Zakupiłem niedawno stację Recco 250e, statyw, podgrzewacz, oprogramowanie. Dopiero mam zamiar zacząć przygodę z montażem i demontażem elementów BGA i przyznam się, że trochę się załamałem czytając powyższe posty. Mam na myśli rozmiary podgrzewacza (posiadam ten mniejszy). Czy faktycznie nie nadaje się on do napraw laptopów? Kupując ten zestaw zdawałem sobie sprawę z małych rozmiarów podgrzewacza ale myślałem, że mimo to ciepło rozejdzie się po całej płycie, może nie tak równomiernie ale w każdym bądź razie nie spowoduje jej wygięcia. Pytam bo widzę, że wszyscy maja tu większe doświadczenie w tym temacie ode mnie, czy naprawdę jest aż tak źle, czy to wygięcie uniemożliwia wykonanie skutecznej naprawy?

tumpio mam prośbę. Jeżeli mógłbyś i mi wysłać profile do intela (a także do innych producentów) do w/w stacji byłbym bardzo wdzięczny.

#33 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez michallus 29 sierpnia 2010, 20:36
Jeżeli mam być szczerzy to zwróć podgrzewacz jak najszybciej i wymień za dopłatą na większy lub zrób samemu. Do notebooków się nie nadaje.

#34 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez sekoserwis 29 sierpnia 2010, 22:27
Zrobisz na tym każdy układ nvidia. Kwestia doświadczenia. Z intelami jest problem bo faktycznie nie dogrzewa narożników. Jeśli chodzi o profile to sprawa wygląda tak iż stacja nie jest stabilna i w trakcie pracy trzeba modyfikować długość profilu, oraz temperaturę w zależności od zachowania ukłądu.
Teoretycznie profil jakim ściągasz układ powinien służyć do stawiania tego samego na innych kulkach.

#35 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez michallus 29 sierpnia 2010, 22:41
Proponuję spróbować np z płytą Acera i SB460

#36 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez oneeye 30 sierpnia 2010, 08:50
Jak Kolega wyżej:

ZL6 - SIS661MX, F5M - 6100, F5N - MCP67...

Przy zbyt małym podgrzewaczu wszystkie się będą wyginać.

#37 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez sekoserwis 30 sierpnia 2010, 09:04
A jak na nowym podgrzewaczu Reeco? Wielkość i moc jest ok? Ktoś testował?

#38 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez ozzy30 30 sierpnia 2010, 10:42
Dziękuję za odpowiedzi.
No cóż teraz widzę, że mam problem, wymiana podgrzewacza na większy wiąże się również z wymiana statywu . Może orientujecie się gdzie można kupić odpowiednio duży podgrzewacz o parametrach odpowiednich do naprawy notebooków, ten nowy Recco niestety do najtańszych nie należy.
Mam jeszcze pytanie do Kolegi sekoserwis: piszesz, że na stacji którą posiadam zrobię wszystkie układy nvidii a inteli już nie. Nie bardzo rozumiem tego nie dogrzewania narożników, czy naprawdę różnice miedzy tymi układami są aż tak duże? (mam na myśli sam proces demontażu - montażu).
I jeszcze jedna rzecz: prosiłem o wysłanie mi profili. Rozumiem, że w trakcie pracy zachodzi potrzeba ich modyfikowania ale myślę, że gdybym zapoznał się z choć jednym (sprawdzonym przez kogoś kto ma o wiele większe doświadczenie ode mnie) wiele by mi to ułatwiło.

#39 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez sekoserwis 30 sierpnia 2010, 10:53
Jutro z rana podeślę Tobie kilka. Jeśli chodzi o intele to kwestia ich rozmiarów i wykonania dysz w stacji reeco.

#40 Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez ozzy30 30 sierpnia 2010, 11:33
Sekoserwis - wielkie dzięki.
Te profile pozwolą mi się zorientować jakie czasy i temperatury nastawiać, jaki przepływ powietrza. A szczegóły dopracuję sobie już w trakcie prób, mam trochę szrotów do nauki.
Co do rozmiarów podgrzewacza to kiedyś na innym forum spotkałem się z opinią człowieka (piszącego, że naprawia wiele notebooków), który twierdził, że nie należy podgrzewać całej płyty a jedynie ograniczać się do miejsca roboczego. Dlatego myślałem, że zakup tej stacji będzie dobrym rozwiązaniem. Dopiero teraz widzę, że popełniłem błąd.

Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e

przez Google Adsense [BOT] 30 sierpnia 2010, 11:33