Mogę napisać trochę o Recco, pracuję na tej stacji od marca tego roku. Przerób miesięczny na tej stacji to około 80 lutów miesięcznie. Co do podgrzewacza IR-550 to sprawuje się całkiem dobrze jestem z niego zadowolony. Jeśli chodzi o wyginanie przez niego płyt to nie jest to do końca wina samego podgrzewacza, dużo zależy od samej płyty od zamocowania jej na statywie. Zapobiegawczo podstawiam w newralgicznych miejscach podpórki przeważnie na oczkach montażowych. W tej stacji najgorsze są uchwyty statywu samej płyty zawsze za któtkie, jeśli płyta jest mocno powycinana. Na pochwałę zasługuje precyzyjna regulacja w osi X i Y. Brak w nim skutecznego chłodzenia po procesie, wystarczyłyby zamontowane z boku z dwa wentylatorki. Nigdy nie miałem z tą stacją kłopotów z lutami bezołowiowymi daje rade z dużym zapasem.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
Re: Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e
przez Google Adsense [BOT] • 30 sierpnia 2010, 20:38
ozzy30 napisał(a):Co do rozmiarów podgrzewacza to kiedyś na innym forum spotkałem się z opinią człowieka (piszącego, że naprawia wiele notebooków), który twierdził, że nie należy podgrzewać całej płyty a jedynie ograniczać się do miejsca roboczego. Dlatego myślałem, że zakup tej stacji będzie dobrym rozwiązaniem. Dopiero teraz widzę, że popełniłem błąd.
Nie byłem najlepszy z fizyki, ale z "podstawówki" pamiętam co to jest "temperaturowa rozszerzalność ciał stałych" i nie trudno się domyślić jak zachowuje się płyta, która na środku ma 200 stopni, a na niedogrzanych brzegach sporo mniej. Gdzie ma się ten laminat o rozszerzonej strukturze podziać? Jeśli płyta nie jest równomiernie rozgrzana, laminat w miejscu wyższej temperatury będzie szukał ujścia. Jak myślisz w którą stronę? Albo w górę albo w dół, ze wskazaniem na to drugie z wiadomych względów. Żadne mocowania i podpórki nie są rozwiązaniem. Odpowiednio duży podgrzewacz i rozsądne pozycjonowanie załatwia wszystkie te problemy na raz. Moim zdaniem jak i zapewne wielu tutaj, co też już zostało w tym temacie napisane, duży podgrzewacz to podstawa.
Masz rację kolego, co do tej rozszerzalności ciał stałych to jest tak oczywiste, że, po co o tym pisać, ale ja nie napisałem, że płyty sie nie wyginają wiadomo jedne mocniej drugie mniej zależy od struktury płyty i od rozmieszczenia elementów, zastanowiłeś sie, co sie dzieje z kawałkiem blachy, która jest w jednym miejscu cieńsza w drugim grubsza i do tego z różnych materiałów czy rozszerzalność cieplna w cieńszych miejscach będzie taka sama. Im większy podgrzewacz tym lepiej zgadzam się z Twoją opinią, ale nie załatwi to sprawy do końca. Zawsze jest ryzyko falowania spiętrzania wybrzuszania się płyty, więc tak jak napisałem podpieram możliwie jak najbliżej chipsetu i w miejscach narażonych na skręcanie się płyty, aby po wystygnięciu nie mieć złomu. Polecam wszystkim przyjrzeniu się uchwytom magnetycznym Martina moim zdaniem zasługują na uwagę z racji swoich właściwości podparcia płyty w dowolnym miejscu.
Witam,
pracowałem prawie rok na ir-550 i powiem jedno - nadaje się maksymalnie do naprawiania telefonów komórkowych. Zbyt mała powierzchnia podgrzewacza oraz moc. Płyty gną się na potęgę, a czas rozgrzania płyty jest tak długi, że przy dużym obłożeniu pracą robi się to denerwujące. Do samego RECCO 250 nie mam nic do zarzucenia, bo stosunkowo dobrze radzi sobie z bezołowiem. W tej chwili pracuję na recco 250 + podgrzewacz firmy VJ Electronix IR-1. Powierzchnia podgrzewacza jest duża i bez problemu mieszczą się nawet duże płyty notebook-owe. Moc podgrzewcza jest wystarczająca aż nadto. Płyta jest rozgrzewana szybko i równomiernie. Taki zestaw mogę śmiało polecić.
pracowałem prawie rok na ir-550 i powiem jedno - nadaje się maksymalnie do naprawiania telefonów komórkowych. Zbyt mała powierzchnia podgrzewacza oraz moc. Płyty gną się na potęgę, a czas rozgrzania płyty jest tak długi, że przy dużym obłożeniu pracą robi się to denerwujące. Do samego RECCO 250 nie mam nic do zarzucenia, bo stosunkowo dobrze radzi sobie z bezołowiem. W tej chwili pracuję na recco 250 + podgrzewacz firmy VJ Electronix IR-1. Powierzchnia podgrzewacza jest duża i bez problemu mieszczą się nawet duże płyty notebook-owe. Moc podgrzewcza jest wystarczająca aż nadto. Płyta jest rozgrzewana szybko i równomiernie. Taki zestaw mogę śmiało polecić.
Ofertę Renexu znam, chodziło mi właśnie o jakąś inną alternatywę np. taki podgrzewacz o jakim pisał lookash81.
A co do uchwytów, to gdzie mogę takie dostać?
Rozumiem to, że muszą się czegoś trzymać i wyobrażam sobie że za ich pomocą można umocować płytę ale w jaki sposób dzięki nim ją podeprzeć w newralgicznych miejscach?
A co do uchwytów, to gdzie mogę takie dostać?
Rozumiem to, że muszą się czegoś trzymać i wyobrażam sobie że za ich pomocą można umocować płytę ale w jaki sposób dzięki nim ją podeprzeć w newralgicznych miejscach?
Uchwyty Martina wyglądają w ten sposób dołączam do postu zdjęcie. Planuje zrobić coś takiego, wydaje się, że to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli by jeszcze zrobić dłuższe ramie. Planuje także budowę we własnym zakresie podgrzewacza. Myślę ze płacenie za podgrzewacz 10 000zł mija się z celem, gdzie koszty składowe całości oscylują w granicach 2000zł i to za taki z bajerami. Nie dajmy się zwariować sprzedawcom. Jak zacznę cos robić w tym kierunku podzielę się chętnie uwagami, na razie mam wstępny projekt i jestem na etapie oczekiwania na części. Jak będę gotowy umieszczę wszystko na forum w odpowiednim do tego dziale. Jeśli chodzi jeszcze o podgrzewacz Recco największa jego wada wśród przedstawionych jest umieszczenie termopary w grzałce. Ustawiasz 400 na piecu a w zależności od wielkości płyty nasz inna temperaturę musisz korygować za każdym razem, bo jeśli tego nie zrobisz raz masz 170C inna płyta 165. Inne firmy zrobiły wyjścia na podłączenie zewnętrznych termopar 3 lub wiecej, moim zdaniem nie potrzebna plątanina kabli a przecież są inne rozwiązania, ale o tym jak zrealizuje projekt.
Podobają mi się te uchwyty, fajne rozwiązanie mocowania płyty. Wiesz gdzie je można dostać?
A co do podgrzewacza to znalazłem coś znacznie tańszego od 10 000. Aoyue Int883 - powierzchnia grzewcza 310mm x 310mm, moc 1500W, zakres temp. 50°-400°C do tego uchwyt do mocowania płyt. Cena to niecałe 2000zł. Pracował może ktoś na czymś takim?
A co do podgrzewacza to znalazłem coś znacznie tańszego od 10 000. Aoyue Int883 - powierzchnia grzewcza 310mm x 310mm, moc 1500W, zakres temp. 50°-400°C do tego uchwyt do mocowania płyt. Cena to niecałe 2000zł. Pracował może ktoś na czymś takim?
ozzy30 napisał(a):Podobają mi się te uchwyty, fajne rozwiązanie mocowania płyty. Wiesz gdzie je można dostać?
Warto jeszcze zauważyć że stacja posiada możliwość programowania profili grzania. Pomiar temperatury na czujce. Plus dwie sondy do przylepiania pod i nad płytą do pełnego monitorowania przebiegu. Oraz dość ciekawy uchwyt do PCB
Co do doświadczeń z działania nikt na dzisiaj nie będzie Ci w stanie pomóc, jest to nowy model który znajdzie się dopiero w Polsce końcem tego miesiąca.
Witam.
Jestem nowy ale... uchwyty a także ten podgrzewacz to nowość.
Dostać można u wyłącznego importera : www.pohua.pl
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
inventco napisał(a):Witam.
Pozdrawiam
Marek
To nie jest nowość. Firma Martin sprzedaje je od kilku lat, dystrybutorem na rynku polskim jest firma Lenz. Wadą tych uchwytów magnetycznych (jak to zwykle na naszym rynku bywa) to cena.
kangunga napisał(a):Myślę ze płacenie za podgrzewacz 10 000zł mija się z celem, gdzie koszty składowe całości oscylują w granicach 2000zł i to za taki z bajerami. Nie dajmy się zwariować sprzedawcom.
Ja za swój podgrzewacz zapłaciłem w sumie 540zł. Oczywiście składałem sobie go sam. Podgrzewacze wraz z regulatorem kupiłem w Link Resztę części w pobliskich sklepach, a obudowę zleciłem zaprzyjaźnionemu ślusarzowi. Powierzchnia samych grzałek ma wielkość 365 x 365mm. Nie miałem zamiaru płacić komuś tylko za to, że na podgrzewaczu widnieje logo jakieś firmy.
gathor napisał(a):kangunga napisał(a):Myślę ze płacenie za podgrzewacz 10 000zł mija się z celem, gdzie koszty składowe całości oscylują w granicach 2000zł i to za taki z bajerami. Nie dajmy się zwariować sprzedawcom.
Ja za swój podgrzewacz zapłaciłem w sumie 540zł. Oczywiście składałem sobie go sam. Podgrzewacze wraz z regulatorem kupiłem w Link Resztę części w pobliskich sklepach, a obudowę zleciłem zaprzyjaźnionemu ślusarzowi. Powierzchnia samych grzałek ma wielkość 365 x 365mm. Nie miałem zamiaru płacić komuś tylko za to, że na podgrzewaczu widnieje logo jakieś firmy.
Witaj.
Czy możesz podzielić się fotką twojego pdgrzewacza . Które użyłeś promienniki uzyskując 365mmx365mm?
Mam też samodzielnie wykonany, ale coś zawsze może być lepiej.
Pozdrawiam.
Z góry dziękuje za foto.
Fotki wrzucę zaraz jak przyjdzie moja obudowa i go poskładam w całość, chwilowo działa w prymitywnej tymczasowej skrzynce.
Promienniki wykorzystałem 8 x HTS 125 x 125mm i 1 x HTS-T 125 x 125mm. Troche się machnąłem w obliczeniach i zamiast 385 napisałem 365mm.
Cena którą podałem dotyczy 4 promienników plus regulator i reszta podzespołów (złącza, przewody, gniazda, reflektory, obudowa)
Promienniki wykorzystałem 8 x HTS 125 x 125mm i 1 x HTS-T 125 x 125mm. Troche się machnąłem w obliczeniach i zamiast 385 napisałem 365mm.
Cena którą podałem dotyczy 4 promienników plus regulator i reszta podzespołów (złącza, przewody, gniazda, reflektory, obudowa)
Re: RE7500 Jovy czy RECCO RA250e [ROZWIĄZANY]
przez Google Adsense [BOT] • 6 października 2010, 18:56