• Rower stacjonarny PROTEUS PEC-4688 - błąd E1

#1 Rower stacjonarny PROTEUS PEC-4688 - błąd E1

przez abacus 12 lutego 2025, 10:02
Witam serdecznie.

Mam problem z tytułowym rowerem stacjonarnym. Po włączeniu mijają może 2-3 sekundy i włącza się błąd E1. Otworzyłem rower i sprawdziłam silniczek sterujący naciągiem linki od oporu i po podaniu z zasilacza 6V silniczek działa w obu polaryzacjach.

Sprawdziłem też przewody łączące PCB od silniczka z płytą główna w sterowniku (BC-66033) i oba przewody mają przejście.

Ogólnie jak włączę rower i oszukam czujnik, że blaszka od silniczka jest przy tym czujniku, to mogę uruchomić test roweru przyciskiem na PCB sterownika. I wtedy silnik ładnie się kręci i dostaje 6V i przechodzi przez wszystkie programy. Następnie silniczek zatrzymuje się i powinien zacząć kręcić się w drugą stronę i wrócić do programu nr 1. Niestety nic się nie dzieje i w drugą stronę silnik się nie kręci. Na mierniku widać, że silnik nie dostaje żadnego napięcia ze sterownika.

Czy ktoś ma jakiś pomysł od czego warto zacząć pomiary? Diody są sprawne.

Obrazek

Przepraszam, że 2 zdjęcie dodaje jako plik .pdf ale próbowałem już różnych kombinacji i forum go nie przyjmuje. Nie mam pojęcia czemu. Pierwsze zdjęcie wgrało się bez problemu. już nawet wagę zmniejszałem ale to nic nie pomogło.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Rower stacjonarny PROTEUS PEC-4688 - błąd E1

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2025, 10:02