• RT809H programowanie EMMC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 RT809H programowanie EMMC

przez peelee 16 grudnia 2023, 21:27
Witam
Może ktoś z was programował EMMC tym programatorem bo nie mogę sobie z tym poradzić i nie wiem w czym problem.

Mam płytę główną tpd.nt72563.pb773 z TV Thomson 32HD5506.
Świeci tylko biała dioda z tego co wyczytałem do wymiany zaprogramowania jest pamięć THGBMDG5D1LBAIL.
RT809H podpinam sie według tego schematu i w ogóle nie wykrywa pamięci.
Próbowałem także nową pamięć i na drutach polutowałem się do kulek i to samo nic nie wykrywa.
Nie wiem w czym problem, może ktoś z was programował?

Obrazek
Obrazek

Re: RT809H programowanie EMMC

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2023, 21:27

#2 Re: RT809H programowanie EMMC

przez Vogelek23 17 grudnia 2023, 18:17
Do odczytania/zaprogramowania tej pamięci w programatorze RT809H potrzebujesz adaptera RT-BGA169-01.
Obrazek

peelee napisał(a):podpinam sie według tego schematu
Czy podpiąłeś wszystkie linie danych od DATA0 do DATA7, czy tylko DATA0? Do podpięcia jest wyłącznie DATA0, resztę linii danych pomijasz.

#3 Re: RT809H programowanie EMMC

przez ctro 17 grudnia 2023, 19:29
Potwierdzam. W RT809H musiałem lutować w podstawkę(akurat tylko taki adapter miałem) i dopiero poszło programowanie .

#4 Re: RT809H programowanie EMMC

przez peelee 17 grudnia 2023, 19:39
Czyli tym programatorem RT809H nie zaprogramuje tej pamięci w układzie?
na youtube jest kilka video jak pokazują że programują tym programatorem ta pamięć
np https://www.youtube.com/watch?v=MfuJKhvU6oY&t=378s

więc nie wiem czy ja coś robię nie tak czy coś jest nie tak z programatorem.

#5 Re: RT809H programowanie EMMC

przez Vogelek23 17 grudnia 2023, 20:21
peelee napisał(a):Czyli tym programatorem RT809H nie zaprogramuje tej pamięci w układzie?
Zaprogramujesz, ale jeśli chcesz przez ISP to musisz mieć EMMC ISP Board - na tym linku Youtube przecież wyraźnie jest napisane: "reads dump using EMMC ISP board".
Obrazek

#6 Re: RT809H programowanie EMMC

przez peelee 17 grudnia 2023, 20:37
Zamówiłem sobie tą płytkę sprawdzę. Ale tak na chłopski rozum, na tej płytce nie ma żadnej elektroniki, jest tylko wejście na zewnętrzne zasilanie.
Sprawdzałem u siebie łącząc isp na przewodach programator podaje 3,3 oraz 1,8V więc nie wiem co ta płytka robi.

#7 Re: RT809H programowanie EMMC

przez Vogelek23 17 grudnia 2023, 20:47
ctro napisał(a):W RT809H musiałem lutować w podstawkę (...) i dopiero poszło programowanie
Czyli jest taka możliwość, że w układzie coś jeszcze jest podłączone do linii zasilania pamięci i programator nie "wyrabia" prądowo, aby zasilić nie tylko pamięć, ale i inne układy, podłączone pod te same linie zasilania. Inny możliwy problem programowania ISP (w układzie), znany zresztą z płyt laptopowych i prób programowania SVOD-em niektórych KBC przez złącze klawiatury: po podaniu przez programator zasilania w linie, do których jest też podłączona pamięć EMMC, zasilanie to powoduje częściową inicjalizację kontrolera, zarządzającego ową pamięcią, przez co jest ona blokowana do zapisu/odczytu.

Poniżej druga strona tej płytki - widać tu jakąś przetwornicę, stabilizator i dwa rezystory (pull-up?). Być może programator nie jest w stanie dostarczyć wystarczającego prądu do zasilenia tej pamięci (z powodów, podanych wyżej), dlatego jest potrzebna ta dodatkowa płytka. Z jakiegoś powodu gość na Youtube użył właśnie tej płytki - gdyby nie była potrzebna, to by jej pewnie nie użył, tak na chłopski rozum ;)
Obrazek

#8 Re: RT809H programowanie EMMC

przez peelee 17 grudnia 2023, 21:27
Też tak myślałem że to kwestia zasilania obciążenia lini w układzie ale zastanawia mnie czemu nie działa jak wlutowałem się do pamięci na przewodach poza układem według tego:

Obrazek

#9 Re: RT809H programowanie EMMC

przez Vogelek23 20 grudnia 2023, 10:26
Nawet zwykły adapter ze zdjęcia w poście #2 ma elektronikę - widać wyraźnie szereg rezystorów i kondensatorów, a pod plombą gwarancyjną jest układ w obudowie SOIC8. Najpewniej pamięć musi mieć podłączone rezystory pull-up lub inne istotne elementy, aby można ją było odczytać/zapisać. I zapewne z tych powodów nie możesz skomunikować się z pamięcią, podłączoną wprost do programatora.

Re: RT809H programowanie EMMC

przez Google Adsense [BOT] 20 grudnia 2023, 10:26
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).