• Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez opelr 10 czerwca 2011, 08:26
Padł mi z dnia na dzień taki dysk, nawet nie wiem co na nim miałem, może nic ważnego a może jakieś fotki nie wiem :D, dysk nie jest wykrywany w bios, stuka coś i rzęzi więc zakupiłem niby taki sam dysk lecz elektronika mimo tego samego modelu się różniła więc nic podmiana nie wniosła.
Pytanie, czy w ogóle jest sens szukać takiego dysku z identyczna elektroniką?
Czy w takich dyskach gdyby była to uszkodzona elektronika zadziała podmiana? Bo jak feler w środku to nic to nie zmieni, ale jeśli podmiana jest możliwa to bym spróbował szczęścia :D

Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2011, 08:26

#2 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez arvika 10 czerwca 2011, 08:44
Od lat pokutuje przekonanie: awaria dysku -> wymiana elektroniki jest panaceum na wszystko.

Obecne dyski w większości mają indywidualne parametry zapisane w ROM, wobec tego przekładka elektroniki nic nie daje. Jeśli jest to problem z elektroniką trzeba przeprogramować ROM ze starej na nową.

Napisz jake są objawy. Czy dysk kręci, czy stuka, czy wydaje inne niepokojące dzwięki?

#3 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez opelr 10 czerwca 2011, 09:07
Po podłączeniu do zasilania rozpędza się "normalnie", po chwili jeden stuk jakby także normalny, potem jak przyłożę ucho słyszę jakieś "pik pik" jakby z przetwornicy, znów stuk(chyba parkowania) i przestaje kręcić, na podstawionej elektronice cały czas kręci tylko non stop stuka.
Zasilania na cewkach 5V - ok, -5V tez ok, 12V obecne.

#4 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios. 

przez arvika 10 czerwca 2011, 09:12
Podaj log z terminala podłączonego do dysku.

#5 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez opelr 10 czerwca 2011, 09:18
Nie mam, możesz mi wskazać jaki kupić? Szybko kupie to podam log.

#6 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez arvika 10 czerwca 2011, 09:23
Cokolwiek z oferty allegro ;) Lub do zrobienia samemu. Schemat w tym wątku:

https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=159&t=7838

#7 Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez opelr 10 czerwca 2011, 09:34
Dzięki:), kupiłem, przyjdzie to zaraz zbadam co i jak.

Re: Samsung HD161HJ REV. A - nie widać w bios.

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2011, 09:34