• Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez ozyrys 3 listopada 2015, 02:40
Witam, proszę o pomoc bo pomysły mi się skończyły.
Kupiłem tablet jak w opisie z uszkodzonym gniazdem słuchawek tzn, w gnieździe tym pozostała złamana wtyczka od słuchawek ktoś próbował ją czymś wyciągać ale nie dał rady, złamaną końcówkę wyciągnąłem i po uruchomieniu miałem tylko głos na słuchawkach a nie miałem na wbudowanych głośnikach, uszkodzone wejście na jacka od słuchawek wy lutowałem ale wciąż nie mam głosu na głośnikach wewnętrznych.
Czy ma może ktoś jakiś pomysł co mogło się stać i co mógłbym z tym zrobić ?
Model Płyty głównej to :William BA62-00773A lub BA92-11584B
Pozdrawiam.

Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2015, 02:40

#2 Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez wolek 3 listopada 2015, 09:45
Wstaw nowe złącze, być może fabrycznie są zawarte któreś piny aby był dźwięk na głośnikach.

#3 Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez ozyrys 3 listopada 2015, 12:40
witam, mógłby mi pan sprecyzować jakie nowe złącze wstawić ?? co dokładnie ma pan na myśli ?

#4 Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez Vogelek23 3 listopada 2015, 13:14
ozyrys napisał(a):witam, mógłby mi pan sprecyzować jakie nowe złącze wstawić ?? co dokładnie ma pan na myśli ?
Wstaw nowe gniazdo słuchawkowe po prostu, ponieważ najpewniej to stare jest uszkodzone.

#5 Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez ozyrys 3 listopada 2015, 14:08
no właśnie to stare gniazdo słuchawkowe wy lutowałem a mimo to dalej nie mam dźwięku na głośnikach, moje pytanie > czy podczas próby wyciągnięcia złamanej wtyczki z tego gniazda mogli spowodować jakieś zwarcie ??

#6 Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez Vogelek23 3 listopada 2015, 14:16
Problem polega na tym, że gniazdo może mieć styk normalnie zwarty. Czyli jeśli wtyczka jest włożona, styk się rozwiera i następuje detekcja podłączonych słuchawek. Gdybyś był łaskaw przeczytać zasady działu i podać wymagane oznaczenie kodowe płyty, być może udałoby się ustalić, jak jest w rzeczywistości i co z czym testowo połączyć, aby sprawdzić działanie obwodu detekcji. A tak to 6 postów napisanych, a Ty dalej w lesie z naprawą. Oznaczenie płyty proszę dodać do pierwszego postu, zamiast dopisywać kolejny.

#7 Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem

przez ozyrys 4 listopada 2015, 01:07
witam, dziękuję za odpowiedz, miał pan rację w tym gnieździe słuchawkowym dwie pary styków były ze sobą zwarte, rozwiązanie to kupić nowe gniazdo lub połączyć te dwie pary razem. problem rozwiązany.
serdeczne dzięki dla admina :)

miałbym tylko jeszcze jedno pytanie, orientuje się pan może gdzie kupić takie nowe gniazdo bo nie jest łatwo znaleźć je na necie ?

#8 Re: Samsung XE500t1c problem z dzwiękiem  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 4 listopada 2015, 02:41
Np. tutaj: https://www.lapxpress.de/Jack-Phone-6P-AUF-black-Angle
Part number tej części: 3722-003634.