• Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

#1 Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez IronHand 25 października 2024, 07:30
Proszę o pomoc w identyfikacji elementów na płycie od servo drive.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez Google Adsense [BOT] 25 października 2024, 07:30

#2 Re: Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez Vogelek23 25 października 2024, 11:00
Układ na ostatnim zdjęciu to sterownik silnika A4931METTR-T. Element na drugim zdjęciu to kondensator przepustowy, kolor obudowy wskazuje na kondensator 1uF, ale nie mam 100% pewności w tym przypadku (brak dokumentacji technicznej tego sterownika).

#3 Re: Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez IronHand 29 października 2024, 19:51
Dziękuję za identyfikację. Teraz mam inny problem, podczas wylutu tego sterownika odkleił się pad, nie mogę zlokalizować skąd podciągnąć ścieżkę do tego sterownika. Podpowiecie jak to zrobić, wygląda na to jak by był to pin 12 (VCP)
Obrazek
Schemat płyty bardzo by pomógł . Niestety nie posiadam.

#4 Re: Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez Vogelek23 29 października 2024, 22:53
Całkiem możliwe, że ten pad nie był nigdzie podłączony. Mielibyśmy pewność, gdybyś zrobił porządne, wyostrzone zdjęcie po umyciu płyty z topnika. I nie jest to pad 12, tylko 17 (GHC) - piny liczy się przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek zegara.

#5 Re: Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez IronHand 30 października 2024, 22:19
Teraz powinno być widać. Dodam też zdjęcie tej samej plyty z istniejącym padem.
Obrazek
Obrazek
Nie ukrywam że jestem zielony w naprawie elektroniki, ale bardzo chciałbym się nauczyć i z waszą pomocą zdiagnozować i naprawić usterkę tego urządzenia. Mam stosowny sprzęt, ale bez wiedzy i waszej pomocy nic nie zdziałam płyta nie wygląda na skomplikowaną. Proszę o pomoc co i jak zmierzyć multimetrem na płycie, aby znaleźć problem. Proszę o podpowiedź ze szczegółami. Dziękuję.

#6 Re: Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez Vogelek23 31 października 2024, 10:49
Pad 17 nie jest nigdzie podłączony, jak wspomniałem w poście #4. Nie musisz go odbudowywać ani z niczym łączyć - po prostu wlutuj nowy układ. Niestety, schemat do tego urządzenia jest niedostępny na ten moment, więc poruszamy się "po omacku".

#7 Re: Servo drive bloom aventos- Pomoc w identyfikacji elementów.

przez IronHand 31 października 2024, 23:47
Czy ten sterownik będzie odpowiedni?
Obrazek