• Serwiy laptopów - uszkodzone procesory, nieopłacalne naprawy. Co dalej? Przyszłość..

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Serwiy laptopów - uszkodzone procesory, nieopłacalne naprawy. Co dalej? Przyszłość..

przez DaCoPL 6 lutego 2025, 13:22
Witajcie.

Od pewnego czasu coraz częściej trafiamy na uszkodzone układy SOC na płytach głównych laptopów.
Najczęściej tych części nie ma na rynku polskim, trzeba kupować w Chinach, lub kupować płyty ze sprawnymi procesorami i robić ich przekładkę (płyt jeśli dostępne takie same, lub samych procesorów).

Moje pytania brzmią: Czy Wy wykonujecie takie wymiany procesorów? Jest to dla Was opłacalne? Nie macie obaw, że ten interes powoli odchodzi do lamusa? Może macie jakiś dostęp do sprawdzonych układów IC w Chinach, gdzie nie trzeba zamawiać ogromnej ilości, a otrzymujemy układy raczej pewne, które po wlutowaniu działają jak trzeba i wymiana takich układów jest opłacalna?

Jakie macie wnioski na temat przyszłości tej branży?

Pozdrawiam,
Damian.

Re: Serwiy laptopów - uszkodzone procesory, nieopłacalne naprawy. Co dalej? Przyszłość..

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2025, 13:22

#2 Re: Serwiy laptopów - uszkodzone procesory, nieopłacalne naprawy. Co dalej? Przyszłość..

przez tekort 7 lutego 2025, 12:49
Ciężki temat poruszyłeś generalnie. Ja zauważyłem że ludzie co raz częściej nie mają pojęcia co kupują. Jak ma i3 to źle, i5 to lepiej, jak ma i7 to najlepiej - przy czym te i7ki przegrzewają się już po odpakowaniu sprzętu. Z Ryzenami wcale nie jest lepiej, odklejające się kulki, tragicznie przegrzewające się CPU itp. Popularność słabych konstrukcji jest tak duża, że serwisanci potem siedzą ze sprzętami, które defacto nie powinny wchodzić w ogóle na rynek konsumencki. I jak wytłumaczyć klientowi, że dany sprzęt posiada wadę już produkcyjną? Przecież działał dobrze przez 2, 3 lata. I jeszcze wisienka: "A ten stary laptop HP Panie to ja miałem przez 12 lat i ciągle działa..."

Tu już mówimy o SOCach, wymianach procesorów, które wg. mnie są średnio opłacalne dla serwisu i dla klienta. Jeszcze przy laptopach wyższej klasy np. gamingowych gdzie siedzą jakieś i5tki, i7ki to ma jakiś tam sens, chociaż i tak według mnie niewielki. Trzeba uświadamiać też ludzi i ja najczęściej mówię szczerze, że nie polecam naprawiać takiego laptopa, zwłaszcza jak ktoś robi na tym granie po 8-10h dziennie czy inne renderingi na laptopowym BGA. Przecież to z założenia jest zły pomysł. Jakby grał 2-3h w tygodniu to sprzęt przetrwałby pewnie i 5 lat, a jak "ciora" nonstop to już inna bajka. I teraz jak podejść do tematu gdzie wziąłeś naprawę, zrobiłeś wymianę CPU + sekcji zasilania, skasowałeś klienta dajmy na 1xxx PLN i za rok wraca do Ciebie z tym samym tematem. Robisz to ponownie? Według mnie to jest sztuka dla sztuki - wszystko się da zrobić, pytanie tylko o opłacalność i sens takiej wymiany. Wolę nie zarobić na takim kliencie, niż robić coś co kłóci się z moimi własnymi przekonaniami. Może są błędne?

Albo przychodzi taki klient z Ideapadem na Ryzenie i co? Za laptop zapłacił 2000 a Ty mu teraz wycenisz wymianę procesora za <800 PLN? Przecież to bezsensu z ekonomicznego, logicznego i jakiegokolwiek innego punktu widzenia. Taniej wyjdzie wymiana płyty, ale ta płyta też ma tą wadę. Czyli albo powinieneś wymienić CPU albo tak naprawdę kupić płytę, zrobić reball procesora i dopiero naprawisz wadę producenta. Koszty, Twój czas - to dalej jest bezsensu. Inna sprawa że takich procesorów "nowych" praktycznie nie ma dostępnych na rynku, kupujesz albo dawce albo CPU z wylutu.

Producenci sprzętu idą obecnie po najmniejszej linii oporu i pakują w laptopy takie układy i rozwiązania, żeby po okresie gwarancji klient poszedł kupić nowy sprzęt - tabelka w Excelu musi się świecić na zielono.

Odnośnie przyszłości - serwisowanie stanie się po prostu drogie, bo bardziej skomplikowane. Zaniedługo ktoś wpadnie na zintegrowanie CPU, PCH i RAMu w jednym układzie. I wtedy się zacznie zabawa w kotka i myszkę, bo jakiekolwiek naprawy staną się nieopłacalne i nadmiernie skomplikowane. Nadzieją jest tutaj pójście z "duchem" czasu i ogarnianie tego co się dzieję w świecie elektroniki, informatyki itp. Wtedy też lepiej jesteś w stanie ogarnąć co ma sens, a co nie.

Re: Serwiy laptopów - uszkodzone procesory, nieopłacalne naprawy. Co dalej? Przyszłość..

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2025, 12:49