• Sony STR-DH810, brak poprawnego obrazu na wyjściu HDMI.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sony STR-DH810, brak poprawnego obrazu na wyjściu HDMI.

przez czorny 22 października 2014, 15:27
WItam.

Jak twierdzi znajomy kilka razy jego modem/router od UPC padł podczas burz. Sprzęt mu wymienili kilka razy z tym, że jego amplituner za każdym razem tracił jedno z wejść HDMI i jak już zostało mu jedno wejście działające to zwrócił się do mnie z prośbą o naprawę. Z uwagi gdyż nie zajmuję się tym na codzień nic mu nie obiecywałem gdyż nawet nie posiadałem schematu tego urządzenia. Znajomy zdobył schemat i wg tego schematu zamówiłem i wymieniłem dwa układy:

SII9233ACTU HDMI receiver,
SII9134CTU HDMI transmitter

Po wymianie tych układów każde wejście HDMI działa z tym, że obraz na TV jest jakby różowy i jakby lekko w negatywie i teraz nie wiem czy to wina któregoś z tych układów (oba kupione od Chińczyka na Ebay) czy jeszcze coś może być padnięte, nadmienię, że przed wymianą tych układów obraz był wyświetlany poprawnie lecz tylko jedno wejście HDMI było sprawne, a na drugim z czterech był głos bez obrazu i dwa kompletnie martwe. Oba układy przelutowałem ponownie z dużą ilością topnika i przy pomocy hot air żeby wykluczyć zwarcia pod samymi układami gdyż pady są dosyć długie. Może ktoś z kolegów ma pomysł jak pozbyć się tej nietypowej usterki. Dołączam service manual, który dostałem razem ze sprzętem.
sony_str-dh810_ver-1.0_sm.pdf.zip

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Sony STR-DH810, brak poprawnego obrazu na wyjściu HDMI.

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2014, 15:27

#2 Re: Sony STR-DH810, brak poprawnego obrazu na wyjściu HDMI.

przez wolek 22 października 2014, 18:20
Poleć koledze ubezpieczenie mieszkania wraz z ubezpieczeniem od przepięć ;)

Ja walczyłem "trochę" ze sprzętem Onkyo. Nie wiem jaka jest specyfikacja tego Sony, ale Onkyo miał możliwość upscalingu z wejścia component i podobny efekt miałem jak odlutował mi się jeden z kondensatorów przy pamięci od układu, który się tym zajmował. Dokładnie to brakowało połowy kolorów.
U mnie np. uszkodzony był też układ przełączający źródła HDMI, zamówiłem dwa z Chin (także z Silicon Image), pierwszy był faktycznie uszkodzony - nie działało jedno wejście.

Czy ten amplituner ma jakąś grafikę ekranową? Jeśli tak to czy z tej grafiki obraz jest prawidłowy? Jeśli nie to skup się na układzie który wyświetla obraz, przełącznik z tego co piszesz działa prawidłowo.

Re: Sony STR-DH810, brak poprawnego obrazu na wyjściu HDMI.

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2014, 18:20
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).