• Sony Vaio na płycie MBX-189, nie włącza się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Sony Vaio na płycie MBX-189, nie włącza się.

przez Chiquita 30 stycznia 2012, 23:51
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum proszę o wyrozumiałość, zwłaszcza kolegę administratora .
Trafił mi się Sony Vaio na płycie MBX-189 M761, który jest całkowicie martwy, brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk "power". Dioda ładowania baterii rówież nie świeci. Na płycie widać ślady wymiany PU10 tj. ISL6236. I tutaj moja prośba. Ponieważ nie dysponuję schematem do tej płyty nie mogę zweryfikować czy wszystkie detale wokół ISL-a są na swoim miejscu. Czy któryś z kolegów mógłby to zweryfikować w oparciu o załączone zdjęcie?

Obrazek

Czy na tej płycie 19V do ISL-a podawane jest z drenu PQ2, a obwód ładowania baterii zasilany jest z drenu PQ51 (lub PQ10 opisy na laminacie są tuż obok siebie)?
Czy obydwa obwody można diagnozować oddzielnie, czy są od siebie w jakiś sposób uzależnione?
I pytanie ogólne, zanim będę kontynuował pracę nad płytą. Czy stosowanie "próby zwarciowej" może w praktyce doprowadzić do przepalenia ścieżki laminatu zanim ustalimy, który z detali nagrzewa się?

Re: Sony Vaio na płycie MBX-189, nie włącza się.

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2012, 23:51

#2 Re: Sony Vaio na płycie MBX-189, nie włącza się.

przez demeo 31 stycznia 2012, 00:40
Nie dysponując płytą, bez wykonania pomiarów raczej trudno stwierdzić czy wszystkie elementy są na swoim miejscu.
Czy jesteś pewien, że te ślady to pozostałość po wymianie, a nie zalanie?
Niestety nie dysponuję aktualnie schematem do tego modelu lecz układ na zdjęciu to bodajże przetwornica 3V/5V z układem ładowania baterii ma tylko wspólne zasilanie i masę raczej.

Moim zdaniem jeszcze nie czas na próbę zwarciową, wykonaj pomiary miernikiem, sprawdź czy owa przetwornica działa czy masz na płycie napięcia 3V, 5V czy do przetwornicy dochodzi zasilanie. PDF-a do przetwornicy znajdziesz w necie.

No i przede wszystkim wymyj płytę.

Jeśli podczas próby zwarciowej dasz za duży prąd to owszem możesz przepalić ścieżki, lecz tutaj się używa zasilaczy ze stabilizacją/ograniczeniem prądu.

--
Pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Sony Vaio na płycie MBX-189, nie włącza się.

przez Chiquita 31 stycznia 2012, 01:37
Tak ISL6236 to jest przetwornica 3V/5V. Układ napewno jest po wymianie. Te ślady, które widać to jest reszta topnika, której nie udało mi się umyć Izopropanolem. Oczywiście, że na "próbę zwarciową" jeszcze za wcześnie ale zanim podłączę płytę chciałem się upewnić, że wszystko jest na swoim miejscu.
A co do pomiarów, to czy na tej płycie 19V do ISL-a podawane jest z drenu PQ2, a obwód ładowania baterii zasilany jest z drenu PQ51?

#4 Re: Sony Vaio na płycie MBX-189, nie włącza się.

przez Chiquita 6 lutego 2012, 23:42
Witam,
podłączyłem płytę bez procesora i pamięci. Płyta pobiera 320mA przez około 4-5 sekund. W tym czasie żadne diody nie świecą. Po tych kilku sekundach płyta przestaje pobierać jakikolwiek prąd. Przetwornica nie startuje. Na żadnej z cewek na płycie nie ma napięć. Na n.6 (Vin) ISL6236 podawane jest napięcie 19V. W ciągu tych 4 sekund ISL nagrzewa się dość znacznie i następuje jego odłączenie. Prawdopodobnie działa w tym momencie zabezpieczenie termiczne w ISL-u.
I tutaj moje pytanie i prośba. Czy przy takim objawie należałoby zacząć od wymiany ISL-a, czy najpierw odszukać co powoduje takie jego obciążenie. Jeżeli najpierw muszę szukać przyczynę przegrzewania się to proszę o podpowiedź co należałoby sprawdzić i w jakich obwodach.
W jednym z postów na forum czytałem, że przy przegrzewaniu się ISL-a na płycie MBX-189 kolega Vogelek23 zasugerował wylutowanie PU14 i ponowne sprawdzenie reakcji ISL-a. Oczywiście mogę to zrobić w ciemno, tym bardziej że jak się zorientowałem na forum, kolega Vogelek23 posiada rozległą wiedzę w temacie, ale mam prośbę, czy mógłby ktoś z kolegów powiedzieć w jakim obwodzie stoi PU14, za co odpowiada. Nie mam schematu do tej płyty, a chciałbym zrobić to ze świadomością czemu to ma służyć.

Re: Sony Vaio na płycie MBX-189, nie włącza się.

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2012, 23:42