Witam wszystkich i zapraszam do udziału w stworzeniu solucji, na znalezienie szybkiego i prostego sposobu, na wydobycie klucza z zapisanego wsadu biosu.
Zapewne nie raz, nam wszystkim się trafiło, że zawartość bios była uszkodzona i płyta nie startowała. Co za tym idzie po wgraniu czystego wsadu pojawia się problem z instalacją, oraz aktywacją systemu Windows 8, lub 8.1 (na maszynie do tego stworzonej).
Pytanie do was, czy macie program lub patenty, tak żeby w HEX edytorze nie dostać oczopląsów?
Zapraszam wszystkich do zamieszczania w tym wątku swoich sposobów, tak aby powstała solucja.
Z ostatnich zmagań zaobserwowałem podobieństwo u dwóch producentów laptopów, zamieszczone poniżej.
Zachęcam wszystkich do sprawdzenia i podzielenia się swoimi sposobami.
Toshiba:
W Hex edytorze, w szukajce wpisujemy MSFT
i po kilku pustych blokach jest widoczny klucz w Toshibie (C850, C855, L850 itp.)
Sony:
W Hex edytorze, w szukajce wpisujemy MSC_VER
Następnie trzeba zjechać kilkadziesiąt bloków w dół i mamy kluczyk w Sony Vaio (HK2, HK5, itp.)
Ewentualnie proszę podawać w tym wątku adres, w którym znajduję się klucz Windows i ewentualnie numer seryjny, tak jak proponuje to kolega grisza69 parę postów niżej.
Zapis mógłby wyglądać tak:
Marka i Model laptopa
Bios (wielkość kostki)
SN - adres od którego rozpoczyna się numer seryjny
WK - adres od którego zaczyna się numer klucza Windows
Przykład:
Asus X55A
Bios 8MB
SN - 00230000
WK- 00233010
Pozdrawiam
Paweł
Zapewne nie raz, nam wszystkim się trafiło, że zawartość bios była uszkodzona i płyta nie startowała. Co za tym idzie po wgraniu czystego wsadu pojawia się problem z instalacją, oraz aktywacją systemu Windows 8, lub 8.1 (na maszynie do tego stworzonej).
Pytanie do was, czy macie program lub patenty, tak żeby w HEX edytorze nie dostać oczopląsów?
Zapraszam wszystkich do zamieszczania w tym wątku swoich sposobów, tak aby powstała solucja.
Z ostatnich zmagań zaobserwowałem podobieństwo u dwóch producentów laptopów, zamieszczone poniżej.
Zachęcam wszystkich do sprawdzenia i podzielenia się swoimi sposobami.
Toshiba:
W Hex edytorze, w szukajce wpisujemy MSFT
i po kilku pustych blokach jest widoczny klucz w Toshibie (C850, C855, L850 itp.)
Sony:
W Hex edytorze, w szukajce wpisujemy MSC_VER
Następnie trzeba zjechać kilkadziesiąt bloków w dół i mamy kluczyk w Sony Vaio (HK2, HK5, itp.)
Ewentualnie proszę podawać w tym wątku adres, w którym znajduję się klucz Windows i ewentualnie numer seryjny, tak jak proponuje to kolega grisza69 parę postów niżej.
Zapis mógłby wyglądać tak:
Marka i Model laptopa
Bios (wielkość kostki)
SN - adres od którego rozpoczyna się numer seryjny
WK - adres od którego zaczyna się numer klucza Windows
Przykład:
Asus X55A
Bios 8MB
SN - 00230000
WK- 00233010
Pozdrawiam
Paweł
Coreix - Colocation, Dedicated Servers, VPS, 24h/365 Human Technical Support https://coreix.net.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.