• Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

przez patol 30 stycznia 2019, 16:14
Witam.
Potrzebuję kupić stacje hot air, nie chcę najtańszych chinczyków, więc zacząłem poszukiwania. Oczywiście najczęściej polecanym wyborem wg. cena/jakość jest Quick 861. Ja jednak natrafiłem na stację BST-863. Czy ktoś pracował lub miał styczność z tą stacją? Wg danych przedstawia się nieźle, no i cena ok. 175USD. Co o niej sądzicie?
https://www.szbesttool.com/products/BST-863-Best-Quality-High-Power-1200W-Digital-Touch-Screen-Display-Hot-Air-Heat-Gun-SMD-Rework-Desol.html
Specifications:
Type: Thermostatic Heat Gun Soldering station
Working temperature: 100-500 degrees
Air flow: 120L/Min
Rated voltage: AC220V 50Hz/60Hz
Working current: 5A
Rated input power: 1200W
Air volume range: 1~120
Size: 18*24*13.5cm

Obrazek

Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2019, 16:14

#2 Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

przez Usunięty Użytkownik 1038 30 stycznia 2019, 19:52
Strasznie to przypomina Quick-a, z tym że ten jest sprawdzony jako niezawodny. Różnica w cenie jest zbyt mała aby ryzykować niepewną stacje. Najbardziej obawiałbym się dotykowego wyświetlacza. W/g mnie nie ma sensu oszczędzać. Quick pracuje bezawaryjnie lata - to ustrojstwo nie wiadomo....

#3 Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

przez dominik555 31 stycznia 2019, 06:56
Zgodzę się z kolegą tumpio. Sam mam Quicka 861 i eksploatuje go 4-ty rok. Aczkolwiek kolega też miał i mu padł. Różnica między nami jest taka, że ja lutuje na nadmuchu 10-20, a on 40 i więcej, więc może dlatego skrócił żywotność sprzętu. Z tej firmy Best to mam otwieraki i złego słowa nie mogę powiedzieć, ale czy kupiłbym HA to chyba nie :)

#4 Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

przez Usunięty Użytkownik 1038 31 stycznia 2019, 08:26
Mam 2 stacje Quick-a też coś koło 4 lat. Lutuję tak na nadmuchu 10-20 jak i 100 a jedyne co padło (z mojej winy) to kontaktron w grzałce po upadku. Dzięki temu, przekonałem się, że grzałka jest naprawdę solidnie wykonana. Drugi pracuje jako góra w ustrojstwie BGA a tu nadmuchy mam 100-120. Więc myślę, że nie w nadmuchu był problem, a w samym urządzeniu + pech ;).

Z tego co przejrzałem ofertę BestTools to firma brandująca inne produkty, no może je "letko" przerabiając. Można tan znaleźć Quicka; Hakko, Xiomi - wszystko pod ich znakiem. Raczej nie podchodziłbym poważnie do ich produktów. Poza tym co z ewentualnym serwisem?

Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

przez Google Adsense [BOT] 31 stycznia 2019, 08:26
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).