• Stacja lutownicza QUICK

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Stacja lutownicza QUICK

przez exen 19 października 2012, 23:10
Witam serdecznie.

Zastanawiam się nad zakupem stacji lutowniczej do serwisu firmy QUICK 202D czy warto czy lepiej się zainteresować czymś innym? proszę o propozycje i rady

Z wyrazami szacunku Tomek

Re: Stacja lutownicza QUICK

przez Google Adsense [BOT] 19 października 2012, 23:10

#2 Re: Stacja lutownicza QUICK

przez adam4333 19 października 2012, 23:13
W tym przedziale finansowym jest bez konkurencyjna. Zdecydowanie polecam.

#3 Re: Stacja lutownicza QUICK

przez adam1114 20 października 2012, 01:12
exen napisał(a):Witam serdecznie.

Zastanawiam się nad zakupem stacji lutowniczej do serwisu firmy QUICK 202D czy warto czy lepiej się zainteresować czymś innym? proszę o propozycje i rady

Z wyrazami szacunku Tomek

Wyszukiwarka ?

#4 Re: Stacja lutownicza QUICK

przez WIOLAD 20 października 2012, 21:22
Polecam Quick 706D.

#5 Re: Stacja lutownicza QUICK

przez arekm 20 października 2012, 21:28
Ja quicka 706 nie polecam (przy założeniu, że budżet nie jest głównym wyznacznikiem). Grotówka w 706 za małej mocy do niektórych spraw, brak usypiania grotówki, wolniej się nagrzewa, silnik dmuchawy hotaira przeraźliwie głośny (porównując te same aspekty do zestawu quick 202d + quick 861ds).

#6 Re: Stacja lutownicza QUICK

przez kbrygola 20 października 2012, 22:08
arekm napisał(a):Ja quicka 706 nie polecam (przy założeniu, że budżet nie jest głównym wyznacznikiem). Grotówka w 706 za małej mocy do niektórych spraw, brak usypiania grotówki, wolniej się nagrzewa, silnik dmuchawy hotaira przeraźliwie głośny (porównując te same aspekty do zestawu quick 202d + quick 861ds).

Co do grotówki to zgadzam się, jej moc jest niewystarczająca, moim zdaniem nie może służyć jako podstawowy, a tym bardziej jedyny grot w serwisie. Autor wątku szuka stacji grotowej (nie air) dlatego również nie polecam tej stacji (jako hot air jestem z niej zadowolony).
Co do hałasu, w porównaniu z PT852 - cichy szumek :) z drugiej strony, korzystam z dwóch 706 i jedna jest nieco głośniejsza.

#7 Re: Stacja lutownicza QUICK

przez dodommc 22 października 2012, 12:36
Na serwisie mam 202D oraz 203H. 202D spokojnie wystarczy do laptopów. Sporą wygodą jest czuwanie i usypianie bezczynnej stacji oraz łatwość wymiana grotów w czasie pracy, a groty też w przystępnej cenie. Spokojnie mogę ją polecić.

#8 Re: Stacja lutownicza QUICK 

przez dodommc 26 października 2012, 09:23
Gdyby kolega zdecydował się na tę stację, polecam dokupienie od razu grotów: Q303-SKU lub Q303-K oraz Q303-3C lub Q303-3CM. Pierwsze nadają się do czyszczenia bga, lutowania gniazd zasilania, kondensatorów, mosfetów itp., a te drugie do kbc, biosów w obudowie tsop20/40/48, czyli małych nóżek blisko siebie. Sporadycznie może przydać się Q303-0.5C, ale po nabraniu wprawy, te same czynności można zrobić z Q303-K (przynajmniej w laptopach). Z grotów załączonych do stacji korzystają, u mnie, tylko nowi pracownicy i praktykanci.

#9 Re: Stacja lutownicza QUICK

przez exen 27 października 2012, 11:34
Witam serdecznie ponownie, zakupiłem stację Quick 202d + powyższe proponowane groty.
Powiem krótko i treściwie sprzęt jest rewelacyjny! Nawet nie porównuje do typowych grotówek grzałkowych, po prostu rewelacja za ta kwotę.

Serdecznie dziękuję za wszelkie rady temat można zamknąć.

Re: Stacja lutownicza QUICK

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2012, 11:34