• Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#61 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez gathor 5 stycznia 2011, 00:22
arvika napisał(a):W najbliższym czasie aż zrobię testy z ciekawości, z okularami i bez w tych samych warunkach. Cyrkulacja na pewno ma pewne znaczenie.

Z mojego doświadczenia wiem, że póki miałem złą cyrkulację powietrza, co prawda bolały mnie oczy, ale to od oparów flux-u.
Cyrkulację poprawiłem już dawno temu... wciąż pracuję bez okularów, a oczy już mnie nie bolą, choć przy maszynie spędzam nieraz nawet 8-10godzin.

Re: Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2011, 00:22

#62 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez adam1114 6 stycznia 2011, 04:11
arvika napisał(a):Możesz ją zawsze sam zmodyfikować, poszukać kompatybilnych. Uważaj przy sprowadzaniu zza granicy, bo promienniki mogą się potrzaskać. Kilka osób już tak miało. Kupując w PL jest trochę drożej, ale nie przejmujesz się tym i masz gwarancję.

Chodzi o możliwość oszustwa czy coś innego ? Bo sprowadzam w zasadzie od kilku lat, najpierw z USA teraz skąd popadnie, i na razie nie miałem problemów. Oczywiście jak ktoś się rzuca na markowe towary z chin ;) albo ultra tanie to potem jest płacz.

#63 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez arvika 6 stycznia 2011, 10:00
Nie chodzi o oszustwo, ale takie się zawsze może trafić. Chodzi o to, że paczkę rzucają wtrakcie doręczenia i zdarzyło się paru osobą że stacja doszła z uszkodzonymi promiennikami.

#64 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez patol 6 stycznia 2011, 10:15
Chodzi o to żebyś nie otworzył paczki i zobaczył takiego widoku:
Obrazek
Zdjęcie pochodzi gdzieś z sieci. Moja stacja na szczęście przyszła cała i zdrowa.

#65 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez arvika 6 stycznia 2011, 10:40
Dokładnie, użytkownik Maxur z naszego forum miał podobną sytuację. Chyba nawet o tym pisał.

#66 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez adam1114 6 stycznia 2011, 13:12
O, no to faktycznie nieciekawie.

#67 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez DjDave 7 stycznia 2011, 21:52
W mojej pękło tylko porcelanowe mocowanie do termopary, ale na pewno to robota celników, gdyż stacja była bardzo dobrze zapakowana a w urzędzie celnym stała 3 tygodnie.

#68 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez arvika 24 lutego 2011, 10:42
digix napisał(a):Gratuluję poczucia humoru.
...
Teraz proszę o zapoznanie się z normą: PN-77/T-05687, znajdziemy tam potrzebne informacje i wzory do obliczenia "szkodliwości" naszej stacji BGA. Mi wyszło, że moja twarz musiała by prawie leżeć na podgrzewaczu żebym doznał jakichś poparzeń czy uszkodzeń siatkówki. Stacja BGA to nie piec martenowski.

W dniu wczorajszym pracowałem przy ACHI. Oczywiście z okularami ochronnymi przez większość czasu. Było może w sumie 15 minut gdy nie osłoniłem oczu, znajdowałem się blisko stacji, patrząc na proces lutowania lub czyszcząc płytę.
Efekt taki że w nocy zawitałem na ostrym dyżurze z bardzo bolacymi i piekącymi oczami. Wzrok miałem zaburzony, tak jakby była biała mgła na wszystkim. Do tego lekkie pieczenie skóry na twarzy (coś jak od opalenia słońcem).

Od razu napiszę że warunki pracy były identyczne jak w inny dzień, nie piłem również alkoholu niewiadomego pochodzenia ;)

Tak więc chyba jestem niechlubnym przykładem że promieniowanie podczerwone jest jednak szkodliwe przy takim lutowaniu. Myślę, że warto wziąźć to pod uwagę pracując przy tej stacji.

#69 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez DjDave 24 lutego 2011, 11:26
To żeś mnie nastraszył :| Ja od miesiąca pracuje na ACHI bez okularów.

#70 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez koko115 29 marca 2011, 13:44
Chłopaki, uszkodziła mi się górna termopara w IR6000. Drucik z tej termopary ciągle się obracał w obudowie, więc go obróciłem o 360 stopni, i od tego czasu sterownik po włączeniu pokazuje rosnącą temperaturę, i zatrzymuje się na SN 6. Efekt jest dokładnie taki sam jak odłączę termoparę od stacji. Zwierając styki + i - stacja uruchamia się normalnie i pokazuje temperaturę pokojową. Zamówiłem nową termoparę typu K w firmie AlfSensor w Zabierzowie i po podłączeniu jej, nadal temperatura rośnie zatrzymując się na SN 6. W tej że firmie powiedziano mi że ta termopara działa i jest sprawna, sam sprawdzałem i ma opór rzędu paru ohm, więc czemu tak to się ma u mnie. Teraz chyba zamówię OMEGE, lecz trochę się boję żeby znowu kasa nie poszła w błoto

Edit. OMEGA działa. Tak że termopara z firmy alfsensor okazała sie uwalona.

#71 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez pedroxx 20 sierpnia 2011, 12:41
Chciałbym sie Was sbytać drodzy użytkownicy stacji ACHI IR-PRO SC. Dopiero zaczynam prace na tym sprzęcie... więc proszę mi wybaczyć być może moje dość kuriozalne pytanie: czy podczas lutowania układu musi być włączony wentylatorek / chłodzenie na górnym podgrzewaczu, czy dopiero po zakończeniu wylutu dopiero włączać ?

#72 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez bobert 20 sierpnia 2011, 22:59
Wentylator powinien być włączony dopiero po zakończonym procesie lutowania w celu schłodzenia górnej grzałki.

#73 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez opelr 20 sierpnia 2011, 23:34
bobert napisał(a):Wentylator powinien być włączony dopiero po zakończonym procesie lutowania w celu schłodzenia górnej grzałki.

A może w ogóle nie powinna ta grzałka być chłodzona wentylatorem? Nie ma takiej potrzeby, tak samo jak chłodzenia pieca, włączamy chodzenie aby od 100 stopni schłodzić płytę a nie grzałki.

#74 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez koko115 21 sierpnia 2011, 08:42
Chodzi o to żeby schłodzić grzałkę, przed kolejnym grzaniem. Bo do kolejnego grzania grzałka jest za gorąca, i za szybko podniesie się temeratura płyty. Nie będzie ona przebiegać jak w utworzonym profilu.

#75 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez dir 26 sierpnia 2011, 20:56
Słuchajcie nie wiecie co jest z ACHI IR6000 kiedy kupowałem w styczniu na ebay'u kipiało od ofert na to urządzenie. Teraz sobie z ciekawości patrzę, nie ma ani jednej oferty. Czyżby urządzenie okazało się jakieś szkodliwe dla zdrowia czy co?? Zostały tylko modele IR-PRO. Czy nie wiecie coś na ten temat?? Bo moim zdaniem to całkiem dobre urządzenie jak za tą cenę. Teraz w tym przedziale pełno urządzeń typu T890. Co się dzieje z ACHI IR6000??

#76 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez arczi 27 sierpnia 2011, 05:05
dir napisał(a):Słuchajcie nie wiecie co jest z ACHI IR6000 kiedy kupowałem w styczniu na ebay'u kipiało od ofert na to urządzenie. Teraz sobie z ciekawości patrzę, nie ma ani jednej oferty. Czyżby urządzenie okazało się jakieś szkodliwe dla zdrowia czy co?? Zostały tylko modele IR-PRO. Czy nie wiecie coś na ten temat?? Bo moim zdaniem to całkiem dobre urządzenie jak za tą cenę. Teraz w tym przedziale pełno urządzeń typu T890. Co się dzieje z ACHI IR6000??

Musisz mieć popsuty internet, bo u mnie są te stacje na ebayu :mrgreen:

#77 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez tknach 15 sierpnia 2013, 15:53
Witam, od ponad roku pracuję na ACHI IR-PRO-SC. Zawsze obserwuję proces lutowania, szczególnie w ostatniej fazie. Nigdy nie zastanawiałem się nad okularami ochronnymi. Po przeczytaniu w/w postów. Zamówiłem okulary ochronne. Nigdy nie odczuwałem żadnych efektów ubocznych w moim wzroku. Sam do końca nie wiem jak to jest z tą szkodliwością dark IR.

#78 Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez shao 16 sierpnia 2013, 16:36
tknach napisał(a):Witam, od ponad roku pracuję na ACHI IR-PRO-SC. Zawsze obserwuję proces lutowania, szczególnie w ostatniej fazie. Nigdy nie zastanawiałem się nad okularami ochronnymi. Po przeczytaniu w/w postów. Zamówiłem okulary ochronne. Nigdy nie odczuwałem żadnych efektów ubocznych w moim wzroku. Sam do końca nie wiem jak to jest z tą szkodliwością dark IR.

Nie znam nikogo kto ich używa, ale może nikt się nie przyznaje :)

Tworzę właśnie profil, dzięki któremu spowoduję, że większość pracy wykona dolny podgrzewacz, a góra tylko dokończy pracę.
Ustawiłem dolny podgrzewacz na 300st (termopara oryginalnie między grzałkami), płyta przy układzie nagrzewa się do ok 170st, od spodu ok 200st.
Wtedy rusza góra i w 2,5-3 minuty dogrzewa układ do rozpływu. W tym czasie jednak dół płyty (mierzony dokładnie pod układem) sięga ok 235st co powoduje, że np pamięci VRAM po drugiej stronie płyty pływają. Czy kulki na takich elementach mogą puścić od samej temperatury i grawitacji? Co myślicie, czy ta temperatura od spodu nie jest niebezpieczna? Wiem, że wielu z was stosuje podobne metody, dlatego trochę mnie to zdziwiło.

Re: Stacje ACHI IR-PRO SC dark infrared i ACHI IR6000.

przez Google Adsense [BOT] 16 sierpnia 2013, 16:36