tknach napisał(a):Witam, od ponad roku pracuję na ACHI IR-PRO-SC. Zawsze obserwuję proces lutowania, szczególnie w ostatniej fazie. Nigdy nie zastanawiałem się nad okularami ochronnymi. Po przeczytaniu w/w postów. Zamówiłem okulary ochronne. Nigdy nie odczuwałem żadnych efektów ubocznych w moim wzroku. Sam do końca nie wiem jak to jest z tą szkodliwością dark IR.
Nie znam nikogo kto ich używa, ale może nikt się nie przyznaje
Tworzę właśnie profil, dzięki któremu spowoduję, że większość pracy wykona dolny podgrzewacz, a góra tylko dokończy pracę.
Ustawiłem dolny podgrzewacz na 300st (termopara oryginalnie między grzałkami), płyta przy układzie nagrzewa się do ok 170st, od spodu ok 200st.
Wtedy rusza góra i w 2,5-3 minuty dogrzewa układ do rozpływu. W tym czasie jednak dół płyty (mierzony dokładnie pod układem) sięga ok 235st co powoduje, że np pamięci VRAM po drugiej stronie płyty pływają. Czy kulki na takich elementach mogą puścić od samej temperatury i grawitacji? Co myślicie, czy ta temperatura od spodu nie jest niebezpieczna? Wiem, że wielu z was stosuje podobne metody, dlatego trochę mnie to zdziwiło.