• Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 00:26
kamil1986 napisał(a):Chodzi ci o to jak to w programie wygląda jak się już połączy ze sterownikiem?

Też ale ogólnie jak diody migają i na konwerterze i jak sterownik się zachowuje.
To jest dziwne za każdym razem jak próbuję się połączyć to miga cyklicznie tylko i wyłącznie dioda TxD na konwerterze a RxD świeci się cały czas i wywala błąd komunikacji.

Re: Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2022, 00:26

#22 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 00:34
Jutro ci nagram wieczorem ale ogólnie to już po połączeniu się sterownika z komputerem TXD i RXD na przejściówce mrugają cyklicznie co jakąś sekundę. A jak sterownik nie odpowiada to dioda TXD tylko mruga przez chwile ponieważ program próbuje nawiązać komunikację kilka razy zanim błąd wywali. Dioda RXD na przejściówce nie mruga ponieważ pc410 nie odpowiada.

#23 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 00:37
Tylko dziwne bo RxD świeci cały czas nieważne czy jest połączenie czy nie ale oczywiście wtedy jak sterownik jest podpięty pod adapter. Apropo oprócz Baud i Adress są jeszcze jakieś opcje w menu które odpowiadają za połączenie?

#24 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 00:41
Apropo oprócz Baud i Adress są jeszcze jakieś opcje w menu które odpowiadają za połączenie?

Raczej nie, a przynajmniej ja o nich nie wiem.

#25 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 00:47
kamil1986 napisał(a):
Apropo oprócz Baud i Adress są jeszcze jakieś opcje w menu które odpowiadają za połączenie?

Raczej nie, a przynajmniej ja o nich nie wiem.

A jak masz ustawione w menedżerze urządzeń? Tak samo czy inaczej? Ja ustawiłem COM1 bo COM3 mam zajęty. Czy przestawiałeś może sterowanie przepływem? Albo w zakładce Zaawansowane?

#26 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 00:56
Sterowanie przepływem mam "brak" W menedżerze mam ustawione tak samo jak w programie. Zainstaluj program terminal i sprawdź czy przejściówka odbiera to co wysyłasz po zawarciu pinów TXD i RXD.

#27 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 01:06
No i sukces Panie. Wylutowałem MAX232 wlutowałem się tak samo jak ty i gitara. Wszystko śmiga jak ta lalala. Dzięki wielkie!

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#28 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 01:10
Nie ma za co cieszę się że mogłem pomóc.

#29 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 01:13
Tylko tak puściłem jakiś profil i temperatura zadana w danym krrku różni się od tej którą wyświetla sterownik. Sterownik tkwi nadal w pierwszym kroku i nie idzie dalej? Czy może przez to że nie ma odpowiedzi z termopary? CZyli dopiero jak osiągnie to przeskoczy dalej?

#30 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 01:23
Musisz załadować profil do sterownika. Jeszcze jest taki myk aby profil zaczął prawidłowo lecieć to musisz podpiąć przycisk start i stop do sterownika start musi być normalnie zamknięty. Jeśli dasz normalnie otwarty profil niby się odpali grzałki zaczną grzać ale cały cykl będzie strasznie rozjeżdżał ja straciłem kupę czasu zanim doszedłem że start ma być normalnie zamknięty. Podłącz przyciski i wtedy sprawdź albo chociaż załóż zworkę zamiast przycisku. I puść profil z poziomu programu .

#31 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 01:26
Ale to też mnie dziwi bo wystartowałem wczoraj z profilu zapisanego w sterowniku i normalnie parametr SV leciał sobie w górę co jakiś czas a dzisiaj odpalam i stoi na temperaturze takiej jak mierzona i nic się nie rusza. Nie no chyba nie uwaliłem proca skoro komunikacja działa itd.

#32 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 01:32
Załóż przyciski albo chociaż załóż zworkę zamiast przycisku start. I startuj profil z programu. Jeśli terminal 14 i 15 są rozwarte to sterownik myśli że wciskasz przycisk stop tam musi być przycisk NC.

#33 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 9 lutego 2022, 11:04
Faktycznie po założeniu zworki na piny 14.15 parametry profilu są takie same na komputerze jak w sterowniku.

Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Google Adsense [BOT] 9 lutego 2022, 11:04
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).