• Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 6 lutego 2022, 01:21
Witam. Kupiłem sterownik PC410 SHANM i po przejrzeniu menu brakuje mi kilku funkcji. Dodatkowo mam problem z połączeniem RS232. Zauważyłem, że nie tylko ja mam problem gdyż w internecie pojawiają się filmiki o fake`owych sterownikach PC410 nawet oryginalnego producenta ALTEC. Czytałem też, że to jest wersja sterowników przeznaczonych dla BGA czy to prawda? Moje pytanie brzmi czy jest możliwość przeprogramowania sterownika PC410 tak aby były dostępne wszystkie funkcje i RS232? Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2022, 01:21

#2 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez matic 6 lutego 2022, 11:59
Pitok12e napisał(a):Moje pytanie brzmi czy jest możliwość przeprogramowania sterownika PC410 tak aby były dostępne wszystkie funkcje i RS232?
Hello!
It is impossible to reprogram the firmware of that controller, because it is stored in the microcontroller chip, which is protected against programming.

The RS232 connection should work regardless of counterfeit controller.
Check, if you connect the RS232 wires correctly. It should be connected as following:
- GND pin 8 of PC410 to GND pin 5 of RS232 connector.
- TXD pin 9 of PC410 to RXD pin 2 of RS232 connector.
- RXD pin 10 of PC410 to TXD pin 3 of RS232 connector.

RS232 connector pin count:
Obrazek

#3 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 6 lutego 2022, 12:39
Witam. Nie używam złącza RS232 w laptopie gdyż go nie mam. Używam przejściówek USB/RS232 na CH340 lub CP2102 żadna z nich nie połączyła się z PC410.

https://www.youtube.com/watch?v=IGlX3uzE9ds
Tutaj gościowi CH340 śmiga aż miło. Inne adaptery również

#4 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 6 lutego 2022, 21:23
Ja mam dwa sterowniki PC410 również próba połączenia się z nimi to była droga przez mękę czasami się łączył z pc czasem w ogóle, próbowałem różnych przejściówek bezskutecznie w końcu się poddałem kupiłem zwykłą przejściówkę USB/UART, rozebrałem sterownik i wlutowałem przejściówkę prosto w pcb sterownika omijając układ MAX232 w sterowniki po prostu wlutowałem się bezpośrednio w TX i RX w mikro kontrolerze i nagle wszystko zaczęło działać.

#5 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 7 lutego 2022, 10:09
kamil1986 napisał(a):Ja mam dwa sterowniki PC410 również próba połączenia się z nimi to była droga przez mękę czasami się łączył z pc czasem w ogóle, próbowałem różnych przejściówek bezskutecznie w końcu się poddałem kupiłem zwykłą przejściówkę USB/UART, rozebrałem sterownik i wlutowałem przejściówkę prosto w pcb sterownika omijając układ MAX232 w sterowniki po prostu wlutowałem się bezpośrednio w TX i RX w mikro kontrolerze i nagle wszystko zaczęło działać.

Siema. Widziałem ten temat, w którym pisałeś o problemie ze sterownikiem. Tylko jeszcze jedna sprawa,bo w ostatnim poście pisałeś,że skleciles adapter z przejściówki USB/UART i MAX232 i też ci chodziło. Czy może też to rozwiązanie zawiodło? Ty masz może PC410 produkcji SHANM czy oryginalnego ALTEC-a? Ja mam SHANM i kilka opcji w menu mi brakuje. Może RS232 też się tu znajduje? Chociaż wątpię.

#6 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez matic 7 lutego 2022, 11:04
Please, post a screen of USB/RS232 adapter settings in "Device Manager" ("Port Settings" tab).
Also post a screen of PSoft port settings (Menu -> "Com Port Configuration")

#7 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 7 lutego 2022, 13:37
matic napisał(a):Please, post a screen of USB/RS232 adapter settings in "Device Manager" ("Port Settings" tab).
Also post a screen of PSoft port settings (Menu -> "Com Port Configuration")

Proszę oto zdjęcia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#8 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Vogelek23 7 lutego 2022, 13:43
Spróbuj zmienić Baud Rate na 9600bps.

#9 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 7 lutego 2022, 13:54
Vogelek23 napisał(a):Spróbuj zmienić Baud Rate na 9600bps.

Nadal nic. Próbowałem się nawet bezpośrednio do TxD RxD procka podpinać i nic.

#10 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez matic 7 lutego 2022, 15:39
Change the "Communication Address" (Addr) in PC410 settings to 0.1
Pitok12e napisał(a):[ Obrazek ]

#11 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 7 lutego 2022, 18:45
Ustaw addr w pc410 na 0,1 i Baud Rate na 9600bps, ja mam tak ustawione i śmiga wszystko.

#12 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 7 lutego 2022, 19:21
Ja mam to tak zrobione jak na zdjęciach poniżej, max232 całkowicie wylutowany. Poziom sygnałów na przejściówce ustawiony na 5V

Przewody
Czerwony GND w przejściówce podpięty do 8 w PC410
Niebieski TXD w przejściówce podpięty do 10 w PC410
Czerwony RXD w przejściówce podpięty do 9 w PC410

Obrazek
Obrazek
Obrazek

#13 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez matic 7 lutego 2022, 19:26
kamil1986 napisał(a): max232 całkowicie wylutowany.
Why?
Solder it back to the place, remove the bridge wires and try again.

#14 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 7 lutego 2022, 19:36
Why? Solder it back to the place, remove the bridge wires and try again.

Ja też się męczyłem z połączeniem PC410 z PC kilka dni próbowałem chyba ze cztery przejściówki USB/RS232 na jednej czasem się połączył sporadycznie .W końcu postanowiłem ominąć maxa232 w sterowniku podpinająć się bezpośrednio przejściówką UART/TTL i do tej pory mi tak działa bez problemu. Męczyłęm się tak z dwona sterownikami i żaden nie chciał się połączyć poprzez praejściówki USB/RS232.

#15 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 7 lutego 2022, 23:34
kamil1986 napisał(a):Ja mam to tak zrobione jak na zdjęciach poniżej, max232 całkowicie wylutowany. Poziom sygnałów na przejściówce ustawiony na 5V

Przewody
Czerwony GND w przejściówce podpięty do 8 w PC410
Niebieski TXD w przejściówce podpięty do 10 w PC410
Czerwony RXD w przejściówce podpięty do 9 w PC410

[ Obrazek ]
[ Obrazek ]
[ Obrazek ]

Kurcze to ja się wlutowałem po stronie procka powiedzmy bezpośrednio do TxD i RxD procka czyli 5 i 7 pin i zero reakcji.

#16 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 7 lutego 2022, 23:52
Wlutuj się w te rezystory SMD jak na zdjęciu w poście powyżej, prosto na nie wychodzi transmisja z maxa232 już po konwersji na TTL czyli dokładnie to co wylatuje z twojej przejściówki UART. Tylko nie podłączaj tam wyjścia z typowej przejściówki UART-RS232 jesli taką posiadasz bo możesz uszkodzić mikro kontroler w sterowniku ponieważ RS232 ma inne poziomy napięć TXD i RXD.

#17 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 00:08
kamil1986 napisał(a):Wlutuj się w te rezystory SMD jak na zdjęciu w poście powyżej, prosto na nie wychodzi transmisja z maxa232 już po konwersji na TTL czyli dokładnie to co wylatuje z twojej przejściówki UART. Tylko nie podłączaj tam wyjścia z typowej przejściówki UART-RS232 jesli taką posiadasz bo możesz uszkodzić mikro kontroler w sterowniku ponieważ RS232 ma inne poziomy napięć TXD i RXD.

Kurcze to zrobiłem błąd ale uP jeszcze żyje, bo wlutowałem się kompletnie za transoptorami po stronie procka ale zwykłą przejściówką jak ty masz tylko że na CH340. Ja posiadam takie przejściówki.
https://allegro.pl/oferta/konwerter-usb ... OTMyM2I%3D
https://allegro.pl/oferta/konwerter-usb ... 8787915624
Obecnie używam tej drugiej. Ustawiłem 5V VCC zworką i próbuję. Mówisz o takiej przejściówce RS232/TTL?
https://elty.pl/pl/p/Konwerter-RS232-na ... XcQAvD_BwE
Jeżeli taka to nie posiadam bo w lapku nie posiadam COM-a fizycznego tylko muszę używać adapterów USB/RS232 TTL jak wyżej.
Apropo mam się tam wlutować ale wywalić też maxa czy on może sobie zostać?

#18 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 00:15
Ja mam wywalonego mxa232 ale nie pamiętam dlaczego go wylutowalem. Może nie chciało działać z wlutowanym. Ja mam przejściówkę na układzie ftdi232. Te przejściówki USB rs232ttl powinny działać. Zainstaluj terminal połącz tx z Rx na przejściówce i wyślij coś z terminala sprawdź czy dokładnie to samo wraca co wysyłasz, jeśli tak to znaczy że przejściówka działa.

#19 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Pitok12e 8 lutego 2022, 00:17
kamil1986 napisał(a):Ja mam wywalonego mxa232 ale nie pamiętam dlaczego go wylutowalem. Może nie chciało działać z wlutowanym. Ja mam przejściówkę na układzie ftdi232.

Nie wiem szczerze czy to ma znaczenie jaki scalak siedzi w adapterze. PS. mógłbyś nagrać jak wygląda u ciebie łączenie się sterownika z PC?

#20 Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez kamil1986 8 lutego 2022, 00:24
Chodzi ci o to jak to w programie wygląda jak się już połączy ze sterownikiem?

Re: Sterownik PC410 SHANM- okrojona wersja w porównaniu do oryginału

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2022, 00:24
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).