• Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

#1 Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez carrneiro 22 października 2024, 09:00
Hej.
Mam problem ze sterowaniem grzejnikami na działce.
Sterownik pokazuje zawyżone wartości, więc przez brak grzania temperatura wewnątrz spada blisko zewnętrznej (~5°C), lub jeśli ustawię ~28°C zdalnie- grzeje cały czas i jest jak w piekarniku.
W warunkach serwisowych wskazuje temperaturę ~27°C gdzie mamy około 20-21°C.
Obrazek
Płytka sterownika:
Kod: Zaznacz cały94V-0
EW01LV002
2021.04.20

Obrazek
Obrazek
Mikrokontroler R7F0C001G, QFP48.
Nie mogę namierzyć co odpowiada za pomiar temperatury.
Zmieniłem:
R1- brak oznaczenia- zmierzona wartość po wylucie 9,9kΩ- zamieniony na 103- 10kΩ
R12- 103- zmieniony na 103 10kΩ
Kiedy zamrażam okolice U3, D1, L2, R1, E1 sprężonym powietrzem- temperatura na wyświetlaczu spada do 10-11°C.
U3 pod mikroskopem ma jakieś oznaczenie ale pod żadnym kątem nie mogę tego odczytać.
Prąd pobierany przez sterownik to 0,063A w momencie kiedy wyświetlacz włączony. Przy wyłączonym kompletne 0.
Proszę o jakieś naprowadzenie.
Jeszcze zdjęcia obudowy:
Obrazek
Obrazek

Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2024, 09:00

#2 Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez matic 22 października 2024, 10:01
Hello!

The temperature sensor is probably chip U3. Try to read the markings from it.

#3 Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez carrneiro 22 października 2024, 12:43
Kompletnie nie jestem w stanie tego rozszyfrować:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EDIT:
Dodatkowo skoro idzie na R2 przez D1 do VCC+ to chyba odpowiada za zasilanie podświetlenia?!?

#4 Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez Vogelek23 22 października 2024, 18:28
U3 to sterownik LEDów od podświetlenia, więc nie tędy droga. Mnie bardziej interesują oznaczenia układu U1 (8-nóżkowy SOIC).

#5 Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez carrneiro 23 października 2024, 11:23
Jest to XN297LBW.
"Single Chip 2.4GHz Transceiver"
Datasheet w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 23 października 2024, 14:18
Mikrokontroler R7F0C001G ma wbudowany sensor temperatury, który jest używany do pomiaru temperatury otoczenia. Podejrzewam, że albo procesor jest częściowo uszkodzony, albo uszkodziło się jego wewnętrzne oprogramowanie. Z tego co widzę, urządzenie jest zasilane z baterii, zatem spróbuj podmienić baterie na nowe. Jeśli to nic nie da, naprawa na 99,9% będzie technicznie niemożliwa - no chyba, że jesteś biegły w programowaniu (C, C++), to możesz sam sobie napisać program do nowego mikrokontrolera.

#7 Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez carrneiro 28 października 2024, 14:03
Dzięki za zainteresowanie.
Naturalnie baterie były zmieniane.
Uruchamiałem go na zasilaczu serwisowym.
Tego się obawiałem, że R7F0C001G jest uszkodzony.
Zwyczajnie zrobię temat na innych przełącznikach z kontrolą temperatury.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za podjęcie tematu.

Re: Sterownik/termostat grzejników Eberg ROT (stara wersja)- PCB: EW01LV002- zawyża temp

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2024, 14:03