• SVOD kłopot z komunikacją IT5570E-256

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 SVOD kłopot z komunikacją IT5570E-256

przez inventco 30 stycznia 2025, 08:01
Witam.
Ogólnie mam kłopot z połaczeniem się z tym układem.
Testowałem na PCB laptopa (ogólnie laptop działa tylko mam zwarcie na pinie sterującym PWM wentylatora i kręci na maksymalnych obrotach).
Ale na PCB próba połączenia się z klawiaturą powoduje, że IT odczytywany jest losowo... jego model to 7777 itd.... odczyt pamieci powoduje, że ma cały czas FFFFFFFF (cały bufor)
Kupiłem od Pawła Ostrówki płytki do programowania IT poza płytą główną.
Ogólnie trzeba układ przylutować do kilku pinów...
I tu znów zonk...
układ co prawda nie zawsze ale jak się go odczyta podaje już prawidłowy model czyli 5570 i nawet jakąś wersję...
Ale odczyt sprawdzenie czy jest "czysty" lub próba wyczyszczenia kończy się komunikatem IT BUSY lub Io timed out....
czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym IT ?
mam ich w sumie 4ry 3 nowe 1 w płycie zaden nie idzie odczytać....
Mam SVODA 3 i 4 ten sam efekt na obu.

Re: SVOD kłopot z komunikacją IT5570E-256

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2025, 08:01

#2 Re: SVOD kłopot z komunikacją IT5570E-256

przez matic 31 stycznia 2025, 14:56
Hello!

Maybe this helps:

#3 Re: SVOD kłopot z komunikacją IT5570E-256

przez inventco 3 lutego 2025, 16:59
Witam ponownie.
Okazuje się, czego nie znalazłęm w informacjach od producenta ani svod ani płytki :D
jest jeden myk który niby oczywisty a jednak nie do końca.
Jeśli układ posiada program w sobie nie połączy się do programowania chyba, że na płytkę wlutujemy dowolną pustą pamieć SPI :D
Wlutowałem jakąś 2564 pierwszą z brzegu i działa poprawnie programowanie kasowanie itd tego układu KBC.
Co ciekawe jak zacząłem drążyć to tan patent jest na forum svoda w jednym z wątków... a także na Youtube na kanale : Aditya11ttt
Ergo problem znany tylko szkoda, że nie napisali tego w jakimś manualu wprost. Albo ja nie znalazłem.
Może się to komuś przyda.
Pozdrawiam

Re: SVOD kłopot z komunikacją IT5570E-256

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2025, 16:59