• Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez delp 22 kwietnia 2011, 19:06
Witam. Zakupiłem sobie na testy tego "malucha". W tej cenie rewelacja :D
Programowanie układów poniżej 10sek. Wielkość - nie wiele większy od "pudełka zapałek"
Auto-detekcja układów działa prawidłowo.
Nie wymaga zasilacza.
Czy któryś z kolegów może go posiada i się podzieli czy ma z nim jakieś problemy.
Jeśli ktoś szuka taniego programatora SPI to polecam. Testowałem na kilkunastu układach i działa - programuje bez problemów.

Obrazek

http://cgi.ebay.com/EZP2010-High-Speed- ... 27ba277ce5

Na alledrogo cena ok.300, jeśli ktoś potrzebuje prywatnie na ebay cena ok.100zł

Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez Google Adsense [BOT] 22 kwietnia 2011, 19:06

#2 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez demeo 26 czerwca 2011, 16:26
Witam,

Czy po dłuższym używaniu kolega dalej jest zadowolony z tego programatora? Czy są jakieś układy, z którymi ten programator sobie nie daje rady, ew. inne problemy?

Pytam gdyż przymierzam się do jego zakupu. Wydaje mi się, że w świetle cena/możliwości wypada on bardzo dobrze.

--
pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez delp 27 czerwca 2011, 07:14
Jak na razie nie było problemów z zaprogramowaniem jakiegokolwiek układu który od obsługuje /ma na liście/
W tej cenie mogę go polecić ;)
Tu masz link do oprogramowania, jeśli chciałbyś zobaczyć
http://www.elecmicro.com/

#4 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez pocinas 27 czerwca 2011, 10:55
Chyba sobie go kupie bo szukam czegoś niedrogiego z możliwością SPI.

Na znanym serwisie aukcyjnym jest pod tym numerem 1678772293 jest za 196zł. Cenka nie aż taka zła. A jak kolega pisze że się spisuje to tym bardziej go wezmę.

#5 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez marcinek 27 czerwca 2011, 11:13
Też zastanawiam sie nad programatorem na USB, tym modelem.
Ale ...
Na ebayu jest taki ciekawy model G540 , cena również podobna , ok 50$ , a lista układów jest bardzo bogata (nie ograniczamy jej tylko do SPI)
Nie wiem czy soft jest chociaż po angielsku

#6 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez pocinas 27 czerwca 2011, 11:18
Właśnie znalazłem owy programator EPZ2010 w sklepie Gotrnika jest za 180zł Brutto http://programatory.com.pl/sklep/index. ... 10-usb-2-0 a na allegro 196zł ten sam sklep

G540 powiadasz... hmmmm muszę sprawdzić sam. bo kupić coś muszę

#7 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez demeo 27 czerwca 2011, 11:38
Witam,

EZP2010 można kupić na ebay-u dużo taniej, mimo iż jest ponoć bezproblemowy to trochę odstrasza mnie jego chińskie pochodzenie, i prawdopodobnie problematyczne wsparcie przez producenta.

Ciekawą alternatywą co prawda trochę droższą wydaje się być programator GQ-4X/USB willem/ True USB PRO:
http://www.mcumall.com/comersus/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=4282
http://www.mcumall.com/comersus/store/TrueUSBWillem-Programmer-Comparison-4X-3X-2X-Aug-26.htm

Dostępny również na ebay-u.

Plusy:
- produkcja w Kanadzie
- dość dobre wsparcie ze strony producenta (na maile odpisują bez problemu ;-) )
- wsparcie w postaci forum dyskusyjnego
- przystępne ceny przystawek
- obsługa przez USB
- działa bez problemu na XP/Vista/7 32bit/64bit

Minusy:
- drobne braki w obsłudze układów - producent zapewnił, że będą dodane przy kolejnej aktualizacji

Zastawiam się tylko czy to nie jest jakiś klon Willem-a, i czy nie jest problematyczny jak Willem.
W Internecie za wiele o nim nie ma, ludzie go chwalą jako programator do ECU i pamięci w licznikach.
Może ktoś z forum się o nim wypowie?

--
pozdrawiam,
demeo

#8 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez DjDave 1 lipca 2011, 23:10
Jeżeli komuś nie przeszkadza port COM to zdecydowanie polecam AJAWe.

+ prosty
+ autodetekcja układu
+ sam składasz, wiec wiesz że zrobisz to dobrze
+ dołączone oprogramowanie do testowania programatora
+ tani
+ szybka wysyłka i miły kontakt
+ produkt Polski

- brak podglądu wsadu
- nie obcina wsadów (np. .WPH)
- brak USB (COM)

Z pierwszym i drugim minusem bez problemu radze sobie korzystając z programu Willem eprog. Jest podgląd wsadu, a pliki .WPH wystarczy w nim otworzyć i zapisać jako .BIN. Tak więc jedyny minus to brak USB.

#9 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez Usunięty Użytkownik 402 2 lipca 2011, 00:14
Dobrym rozwiązaniem jest wersja usb polecona na początku. Jest jeszcze jeden prosty programator który obsługuje starsze biosy tsop. http://cgi.ebay.pl/NANO-BIOS-Programmer-TSOP32-TSOP40-BIOS-repairing-/270743167751?pt=Motherboards&hash=item3f098ce307

Niestety jest to wersja pod lpt. Mając oba urządzenia to poradzimy sobie z większością problemów.

#10 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez Josep 2 lipca 2011, 08:30
Ja do tej pory stosuję willem 4.0 Jak do tej pory mnie nie zawiódł. Sprawuje się na najwyższym poziomie. Nie narzekam.

Pozdrawiam
Józef

#11 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez AdamStar 2 lipca 2011, 08:31
Używam EZP2010, nie miałem z nim najmniejszych problemów.
Wykrywa i programuje wszystkie kostki SPI. Programowanie to dosłownie chwila dla tego programatora

#12 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez pocinas 2 lipca 2011, 12:15
Josep napisał(a):Ja do tej pory stosuję willem 4.0 Jak do tej pory mnie nie zawiódł. Sprawuje się na najwyższym poziomie. Nie narzekam.

Pozdrawiam
Józef

Z tego co dużo osób się wypowiadało jak nawet sam sprzedawca pewnego sklepu nie poleca Willema bo jest z nim dużo problemów, no chyba że programujesz tylko kości szeregowe 24x... i podobne..

Adam napisał(a):Używam EZP2010, nie miałem z nim najmniejszych problemów.
Wykrywa i programuje wszystkie kostki SPI. Programowanie to dosłownie chwila dla tego programatora

Jak na razie mam go też od tygodnia i sam naprawdę go polecić mogę. Naprawdę szybko programuje i czyta. Brakuje mu jednak szkoda obsługi PLCC względnie i TSOP. Ja go kupiłem w http://www.Gotronik.pl za 180zł Brutto

#13 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez Macpod 2 lipca 2011, 14:13
Jako drugi programator mam Willema 5.0 i nie ma z nim żadnych problemów. Przed zakupem też naczytałem się ile to by z nim problemów nie było, ale jako, że tanio i jako zapasowy to wziąłem. Jedyne jego wady to to, że jest dość wolny, na LPT i trzeba się bawić w przełączanie na nim;) Bez problemu programuje kości SPI i inne (plcc32, dip32). Nie testowałem na nim żadnych tsop.

#14 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez GregB 3 lipca 2011, 09:58
Witam,
delp napisał(a):Witam. Zakupiłem sobie na testy tego "malucha". W tej cenie rewelacja
Programowanie układów poniżej 10sek. Wielkość - nie wiele większy od "pudełka zapałek"
Auto-detekcja układów działa prawidłowo.
Nie wymaga zasilacza.
Czy któryś z kolegów może go posiada i się podzieli czy ma z nim jakieś problemy.
Jeśli ktoś szuka taniego programatora SPI to polecam. Testowałem na kilkunastu układach i działa - programuje bez problemów.

Obrazek

http://cgi.ebay.com/EZP2010-High-Speed- ... 27ba277ce5

Na alledrogo cena ok.300, jeśli ktoś potrzebuje prywatnie na ebay cena ok.100zł
rewelacja, rewelacją, ale - co widzę - niektórzy producenci i sprzedawcy wykorzystują koniunkturę i podbijają ceny ... :lol:
Natomiast jest to nic innego, jak PK-2 EEProm True USB Programmer dostępny już od dłuższego czasu tam: http://www.c-u-s.co.uk/programers/pk-2-eeprom-true-usb-programmer/prod_14.html a "ubrany" w inną nazwę oraz inaczej opakowany ... ;)

Pozdrawiam

#15 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez willyvmm 3 lipca 2011, 10:21
Myślę jednak że to nie to samo. Zasada działania zapewne podobna, ale na pewno nie jest to to samo hardware.

#16 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez pocinas 3 lipca 2011, 10:58
willyvmm napisał(a):Myślę jednak że to nie to samo. Zasada działania zapewne podobna, ale napewno nie jest to to samo hardware.

Dokładnie.To nie to samo. EZP ma swoje oprogramowanie pod taka nazwą jak programator a PK-2 EEProm True USB Programmer obsługiwany jest przez * PICkit 2 Application Software , * MPLAB IDE v8.50 do tego PK-2 ma 3 gniazda DIL na każdy rodzaj pamięci osobno gdzie EZP ma jedno do 24x, 93c, 25x, (drugie gniazdo DIL 8 do kopiowania pamięci bez podłączania komputera lub jako 2x8= DIL16). Zasada może i ta sama ale jednak to nie to samo

#17 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez delp 3 lipca 2011, 22:00
GregB napisał(a):...
Natomiast jest to nic innego, jak PK-2 EEProm True USB Programmer dostępny już od dłuższego czasu tam: http://www.c-u-s.co.uk/programers/pk-2-eeprom-true-usb-programmer/prod_14.html a "ubrany" w inną nazwę oraz inaczej opakowany ...

Pozdrawiam

To są dwa różne programatory pod względem hardware i software na pewno jak kolega wyżej napisał, ciekaw jestem czy ten który podałeś jest w stanie zaprogramować i zweryfikować SPI różnych producentów.
Bo z supportu list wynika że obsługuje głownie MICROCHIP.
W każdym bądź razie temat którego się tyczy /EZP2010/ w tej cenie nie ma innego na USB

#18 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez wolek 23 września 2011, 21:52
Czy programatorem z pierwszego tematu odczytam oraz zaprogramuje kość oznaczoną na schemacie jako EN25F80-75HCP SOIC 8P? Jest to netbook Acer a, kostka która siedzi na płycie ma takie oznaczenie: cFeon F80-75HCP.

#19 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez pocinas 23 września 2011, 23:04
wolek napisał(a):Czy programatorem z pierwszego tematu odczytam oraz zaprogramuje kość oznaczoną na schemacie jako EN25F80-75HCP SOIC 8P? Jest to netbook Acer a, kostka która siedzi na płycie ma takie oznaczenie: cFeon F80-75HCP.

Generalnie powinno pójść. Ludzie sobie chwalą go do SPI, za takie pieniądze nie ma lepszego więc jest wielka szansa że Twoją obsłuży.

Tutaj masz linka do instalatora programu: // Link nieaktualny - usunięto.

Nawet bez programatora go odpalisz.

#20 Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez DjDave 24 września 2011, 00:17
wolek napisał(a):Czy programatorem z pierwszego tematu odczytam oraz zaprogramuje kość oznaczoną na schemacie jako EN25F80-75HCP SOIC 8P? Jest to netbook Acer a, kostka która siedzi na płycie ma takie oznaczenie: cFeon F80-75HCP.

Ta kość to odpowiednik 25X80 więc bez problemu ją zaprogramujesz.

Re: Tani programator BIOS SPI - na USB cena ok.100zł

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2011, 00:17
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).