• Telefunken D39F185N3C - nie włącza się, miga dioda STANDBY.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Telefunken D39F185N3C - nie włącza się, miga dioda STANDBY.

przez serwisant2 5 stycznia 2018, 17:31
Witam, mam problem z telewizorem, który z dnia na dzień mi padł.
Płyta główna: VESTEL 17MB95-R3 (nr z naklejki: 23138568)
Matryca: VES390UNDA
Zasilacz: VESTEL 17IPS20

Telewizor nie włącza się, miga tylko dioda STANDBY, napięcia na płycie obecne. Zamawiałem zestaw naprawczy pamięci, wymieniłem dalej to samo. Przyznam się, że przy wylutowywaniu nanda oderwałem kilka scieżek po obu stronach ale na schemacie oznaczone są jako puste.

Do nanda nie mam programatora, pamięć U10 mogę programować jak coś. Nie mogę też znaleźć nigdzie konkretnego wsadu do tego modelu, serwis w PL Telefunken nie obsługują takiego modelu... Może ktoś z forumowiczów posiada soft do tego TV?

Re: Telefunken D39F185N3C - nie włącza się, miga dioda STANDBY.

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2018, 17:31

#2 Re: Telefunken D39F185N3C - nie włącza się, miga dioda STANDBY.  [ROZWIĄZANY]

przez serwisant2 8 stycznia 2018, 11:18
Okazało się, że po wgraniu SPI + NANDA TV dalej nie działał bo padły jeszcze 2 diody w podświetleniu. Po wymianie TV pracuje jak potrzeba.

Wskazówka dla ludzi, którym się trafi taki model do naprawy to zwróćcie uwagę na to, że w tym TV przy włączaniu dioda miga tak samo jakby miał uszkodzony soft z tą różnicą, że z prawidłowym softem dioda miga ok 10x i gaśnie i w tym momencie TV jest włączony. Przy podłączeniu TV do prądu dioda miga ok 3x. Przy uszkodzonym oprogramowaniu dioda miga cały czas.

Re: Telefunken D39F185N3C - nie włącza się, miga dioda STANDBY.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 8 stycznia 2018, 11:18