• ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

przez monty 31 stycznia 2012, 11:42
Witam wszystkich!

To mój pierwszy post więć proszę o wyrozumiałość.

Ostatnio chciałem wymienić płytę główną w moim laptopie. Stara płyta była zalana i miejscowo skorodowała więc nie warto było jej naprawiać.

Moja płyta to:
COLUMBIA MB
06236-1N
48.4T301.01N

Na allegro znalazłem (wydawało mi się) identyczną płytę. Sprzedawca też tak myślał, bo w opisie aukcji były identyczne parametry jak podałem wyżej. Przed wysyłką zadzwonił do mnie, bo okazało się, że płyta różni się jedną literką. Zamiast N w modelu płyty, było T. Było złącze MXM-2 do zewn. grafiki oraz wyjście DVI.

Gdy płyta przyszła okazało się również, że mostki północne się różnią

W nowej płycie nie ma wcale grafiki, w starej była zintegrowana z mostkiem północnym.

I TERAZ PYTANE DO FACHOWCÓW:
Czy mogę zamienić miejscami mostki tak, żeby płyta pracowała dalej na zintegrowanej grafice?

Płyty, w okolicach mostka różnią się kilkoma elementami. Czy mogę zamienić mostki miejscami i dodać brakujące elementy do nowej płyty?

Widok płyt głównych:

Mostek bez grafiki - LE82PM965
Obrazek

Mostek z grafiką - LE82GL960
Obrazek

Proszę o pomoc, bo gdyby okazało się, że muszę kupić zewnętrzną grafikę, do tego chłodzenie i upchnąć to jeszcze w tej obudowie, to okaże się, że przewyższy to wartość sprzętu.

Pozdrawiam
Monty

Re: ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

przez Google Adsense [BOT] 31 stycznia 2012, 11:42

#2 Re: ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

przez Usunięty Użytkownik 402 31 stycznia 2012, 14:43
Jeżeli czujesz się na siłach przekładać wszystko co niezbędne to nic nie stoi na przeszkodzie , wszak laminat jest taki sam.

#3 Re: ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

przez DjDave 31 stycznia 2012, 17:10
Jednemu koledze z forum udała się taka podmiana (nie mogę znaleźć tego wątku). Cała procedura zajęła mu 8h, więc nie wiem czy warto.

#4 Re: ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

przez monty 10 lutego 2012, 12:03
heh...
Trochę długo, ale mogę w weekend zadziałać.
Jak by Ci się udało znaleźć link do wątku, byłbym wdzięczny. Może napisał tam co zmieniał.
Nowa grafika trochę kosztuje, a ja odkupiłem laptop od klienta. Chcę go zrobić dla siebie, ale nie przesadzać z kasą, jaką w niego pompuję.

#5 Re: ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

przez DjDave 11 lutego 2012, 09:52
Nie napisał co zmieniał i wątpię żeby mu się to chciało pisać, bo właśnie dlatego trwało to 8h, że tyle było do wymiany bądź wstawienia.

Re: ACER Extensa 5620Z most północny LE82GL960 (grafika) zamiast LE82PM695, można ?

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2012, 09:52