• Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez przerabiarka 31 października 2013, 12:34
Witam kolegów.
Mam pytanie: Jak wyłączyć sprzętowo (bo w biosie opcją to wiem) grafikę dedykowaną? Czytałem, że wystarczy ją zdjąć.... czy może ktoś potwierdzić te doniesienia? Model to K50AB PN: 60-NVXMB1000 - AMD proc. i dwie grafiki AMD- to szybciej można skojarzyć.

Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2013, 12:34

#2 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez przerabiarka 5 listopada 2013, 19:40
Nie chcę nie potrzebnie rwać grafiki koledzy:)...

#3 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez patol 12 listopada 2013, 18:18
Dołączam się do pytania. U mnie niestety po zdjęciu zewnętrznej grafiki i wstawieniu nowej '26-tki, nadal mam ciemność na ekranie mimo, że widać, że POST przechodzi prawidłowo.

#4 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez przerabiarka 12 listopada 2013, 18:26
A próbowałeś kolego odpalić bez dedykowanego układu?

#5 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez patol 12 listopada 2013, 18:31
Oczywiście. Płyta się uruchamia, widać zmiany prądu, jednak ciemno na ekranie. Most północny to 216-0674026, wstawiony nowy. Bios wgrywałem w wersji 213 oraz 203 i też ciemność.

#6 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez ADAMK101 12 listopada 2013, 18:59
Mi się też to przytrafiło.
Też mam pełną sekwencję prądową POST-u , a brak obrazu na INT i EXT :(
Płyta wyłącza się z PWRBTN natychmiast.

#7 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez Usunięty Użytkownik 402 12 listopada 2013, 23:49
Wymieniłem w takim sprzęcie układ na nowy i też brak wizji, post przechodził chyba do końca. Nie zastanawiając się wstawiłem stary układ i obraz powrócił.

Układ zachowywał się jak by nie zawierał w sobie grafiki, nie miałem jeszcze okazji wstawić go zamiast mostu w innym komputerze. Trafiła mi się idealna ,,pisanka" jak sądzę.

Ja miałem wersję discrete.

#8 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez ADAMK101 13 listopada 2013, 09:44
Wit.
Jakie DC układów nowych, które stanowią "zagadkę" ?

#9 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez jaras91 13 listopada 2013, 10:49
A może Remark

#10 Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez Usunięty Użytkownik 402 13 listopada 2013, 12:25
Nie dam sobie głowy odciąć lecz chyba dc11, wizualnie bez najmniejszych podejrzeń co do podróbki.

Re: Sprzętowe wyłączenie grafiki asus k50AB

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2013, 12:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).