• Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA

przez kamil198405 20 lutego 2011, 17:19
Witam niestety w hotair.pl nie mają FUTURE HF REWORK JELLY zaproponowali mi brown flux jelly ale nie wiem czy nadaje się do bga czy któryś z kolegów ma jakieś opinie na jego temat?

Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA

przez Google Adsense [BOT] 20 lutego 2011, 17:19

#2 Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA 

przez Dawid20 20 lutego 2011, 17:51
Mam Posiadam HF i Browna , HF wiadomo lepszy go używam głownie do reflow , i stawiania kulek . Browna stosuję do czyszczenie padów wylutu układów itp. . Jest gorszy od HF , śmiedzi strasznie według mnie , kulki idzie postawić ale to jednak nie jest to …. . Gorzej odparowuję i zostawia jednak ślady na PCB czego HF nie robi . Kupuję go ponieważ mimo wszystko jest lepszy od tanich topników typu rma i asa , a cenowo wychodzi lepiej bo 50g za 45zł a tubka asy np. 10zł za 10g … Polecam do czyszczenia padów itp. A do stawiana kulek odradzam .

-- niedziela, 20 lutego 2011, 16:53 --

PS w czwartek kupiłem dwa HF z hotair i ponoć już są wysłane .

#3 Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA 

przez skomy 20 lutego 2011, 21:22
Nie używałem HF, natomiast wszystkie układy lutuję na Brown Flux Jelly i nie mam problemów, zarówno kulkowanie, jak i wlutowywanie udaje się bez problemu. Zapach faktycznie taki miętowo-drażniący, przy za dużej ilości zostawia faktycznie ślady, ale jeśli używa się cienkiej warstwy - nie ma śladu i zapach też nie jest taki intensywny.
Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:
Obrazek Obrazek

#4 Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA

przez Dawid20 20 lutego 2011, 21:41
skomy napisał(a):Nie używałem HF, natomiast wszystkie układy lutuję na Brown Flux Jelly i nie mam problemów, zarówno kulkowanie, jak i wlutowywanie udaje się bez problemu. Zapach faktycznie taki miętowo-drażniący, przy za dużej ilości zostawia faktycznie ślady, ale jeśli używa się cienkiej warstwy - nie ma śladu i zapach też nie jest taki intensywny.
Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:
Obrazek Obrazek

Co racja to racja lepszy o niebo od amatecha , nadaje się ale według mnie lepiej HF ponieważ aż taki drogi nie jest bo za 30g wychodzi 60zł czyli za 10g (a po tyle mają chińskie ) = 20zł . Pozdrawiam

#5 Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA

przez kamil198405 20 lutego 2011, 22:43
Co do zapachów to akurat nie przejmuję się tym półmaska+wyciąg oparów. Jak dzwoniłem na początku tygodnia zostałem poinformowany iż niestety ale nie mają na stanie. Zobaczymy co z niego wyjdzie. A co do tego iż HF nie zostawia śladów, moim zdaniem zostawia jak się zbyt długo przygrzeje bądź zbyt wysoką temperaturą. Ostatnio tak miałem przy cyny z padów, chyba zbyt wysoką temperaturę dałem na lutownicy

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA

przez Google Adsense [BOT] 20 lutego 2011, 22:43