• Toshiba A300 - nie ładuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A300 - nie ładuje

przez rafipl 1 grudnia 2011, 13:14
Witam. Laptop Toshiba A300, model płyty PT10G_6050A2171501_MB_A03 nie ładuje. Mam wypalony całkowicie 1 układ natomiast BQ24721C (tak mi się wydaje, że to ten układ, bo też nie widze oznaczeń na nim) ma malutkie przebarwienie (plamka o średnicy 1mm) i nie wiem czy też leży.
Jako, że zabieram się po raz pierwszy za układy na MB proszę o pomoc co z tym przypadkiem zrobić, czy w ogóle jest sens zabawy z tym. Dodam, że podłączając wtyczke zasilającą (tą 4pinową) do płyty idzie iskra, tak jakby była zwara i ładowarka praktycznie się wyłącza...

Obrazek

Re: Toshiba A300 - nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 1 grudnia 2011, 13:14

#2 Re: Toshiba A300 - nie ładuje

przez cyborgctm 1 grudnia 2011, 19:16
Mistrzem świata to ja nie jestem ale jako że nikt się nie odzywa ...

obydwa układy do wymiany

Obrazek

spalony MSOFET to Q804

#3 Re: Toshiba A300 - nie ładuje

przez rafipl 1 grudnia 2011, 20:13
Czy to jest schemat dokładnie od tego modelu płyty?

#4 Re: Toshiba A300 - nie ładuje

przez cyborgctm 2 grudnia 2011, 09:15
od A01
niezgodność oznaczeń układów (np. mosfet) tak jak w tym przypadku jest dosyć częsta, ważne żeby układy były kompatybilne

FDS8884 N-Channel PowerTrench® MOSFET 30V, 8.5A, 23mŮ

SI4800BDY-E3 N-MOSFET; 30V; 9A; 2,5W; SO8

AO4800B 30V Dual N-Channel MOSFET 30V 6.9A (ten akurat może być troszkę za słaby ale do sprawdzenia ok)

żeby nie inwestować poszukaj tych układów na zepsutych płytach (ja takie nazywam "dawcy organów" :) )

Re: Toshiba A300 - nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 2 grudnia 2011, 09:15