• Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć

przez superbartolini 13 września 2010, 17:27
Witam toshiba jak w temacie PSM59E-003008AV przy włączeniu 4 piknięcia ze speakerów i brak obrazu.
Czy posiada ktoś opis do w/w sygnalizacji dźwiękowej?

Re: Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2010, 17:27

#2 Re: Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć

przez Paulusplu 13 września 2010, 17:42
Jeśli bios to award i pierwsze piknięcie jest nieco dłuższe, to grafika:

Obrazek

#4 Re: Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć

przez superbartolini 13 września 2010, 18:18
Szukam na stronie toshiby jeszcze bo niestety żaden kod nie pasuje, są 4 takie same krótkie piknięcia z przerwami, ram wykluczyłem, uruchamiałem też na golasa bez żadnego osprzętu (bez: ram, procesor, wifi, modem, dysk, napęd, klawiatura).
Ewidentnie jest coś z płytą, może grafika ATI się odkleiła ale to zostawiam na koniec do przelutowania jak nic innego nie znajdę, jest jeszcze most południowy - też ATI. Dziękuję Paulusplu i jurek1980 za szybka reakcję.

#5 Re: Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć  [ROZWIĄZANY]

przez Paulusplu 13 września 2010, 18:57
superbartolini napisał(a):Szukam na stronie toshiby jeszcze bo niestety żaden kod nie pasuje, są 4 takie same krótkie piknięcia z przerwami, ram wykluczyłem, uruchamiałem też na golasa bez żadnego osprzętu (bez: ram, procesor, wifi, modem, dysk, napęd, klawiatura).
Ewidentnie jest coś z płytą, może grafika ATI się odkleiła ale to zostawiam na koniec do przelutowania jak nic innego nie znajdę, jest jeszcze most południowy - też ATI. Dziękuję paulusplu i jurek 1980 za szybka reakcję.

Cztery takie same piknięcia to problem z ramem albo chipsetem go obsługującym.

#6 Re: Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć

przez superbartolini 13 września 2010, 19:54
Przelutowałem most południowy, przy okazji chipset graficzny, 2 max-y od zasiania i kilka innych gadżetów i laptup powstał z martwych tylko problem pozostał z matrycą bo wszystko działa ale tylko na wyjściu VGA, ale zdążyłem się naczytać w tzw międzyczasie, że podejrzanie lubiły padać w tym modelu właśnie matryce (odklejanie się taśmy od szkła). Więc wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za porady i szybką reakcję, akurat tak się złożyło, że i ja nad nim na bieżąco siedziałem i szybko zamykam temat. A matryce kiedyś jak się trafi coś podobnego to podstawie w obie strony i posprawdzam.
Pozdrawiam

Re: Toshiba Equium M50-192 Identyfikacja piknięć

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2010, 19:54