• Toshiba L500 (La-4971p) brak napięcia podtrzymania BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba L500 (La-4971p) brak napięcia podtrzymania BIOS

przez grzegorz72 30 grudnia 2013, 08:41
Witam
Mam problem z w/w pacjentem. Problem polega na tym, że laptop uruchamia się losowo (częściej się nie uruchamia). Jeśli już się uruchomi to wyświetla komunikat "CMOS checksum error" lub "system battery is dead. Bateria oczywiście sprawna a na układzie U46 po odłączeniu zasilania napięcie typu 0,07 V i nic więcej. Po podłączeniu zasilania pojawia się 3,3 V. Wnioskuje, że tu jest problem lecz mając schemat nie jestem w stanie dojść skąd ma się tam pojawić napięcie. Ślad mi się urywa za D10 i nie wiem gdzie ma trafić +CHGRTC. Proszę o pomoc.
Nadmienię iż z mojej głupoty wymieniłem już 216-0674026 bo po podgrzaniu starego układu laptop przez przypadek ruszył. Niestety był to przypadek i na nowym jak i na starym układzie laptop zachowuje się tak samo.

Re: Toshiba L500 (La-4971p) brak napięcia podtrzymania BIOS

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2013, 08:41

#2 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez jelonek 30 grudnia 2013, 10:15
Witaj,
napięcie na kościach bios i kbc pochodzi z układu PU5, nóżka 8, żeby komputer wystartował musi ono być zawsze; napięcie z bateryjki RTC idzie przez D10 na kulkę B2 mostka południowego, żeby zasilić zegar. Sprawdź to na schemacie i pomierz te napięcia.

#3 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez keymaker 30 grudnia 2013, 10:21
Bateria RTC jak sama nazwa wskazuje jest źródłem napięcia dla zegara RTC, który jest integralną częścią mostu południowego i tym bym się zainteresował. Prawidłowe jest to, że kostka CMOS nie ma napięcia 3V po odłączeniu zasilania, na pewno bateria RTC nie jest jego źródłem.

#4 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez amorphe 30 grudnia 2013, 10:33
Oderwij nieco naklejkę spod slotu RAM - będzie tam pad (zworka - obok padów złącza debug)) oznaczony jako J1 - sprawdź, czy na jednym z padów masz napięcie baterii RTC (pomniejszone o spadek na D10).

#5 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez grzegorz72 30 grudnia 2013, 11:22
Dziękuję za podpowiedzi.
Na 8 nodze PU5 pojawia się 3,3V po włożeniu zasilania. Na J1 pod ram jest napięcie RTC 2.98V. Na kulce B2 mostu południowego nie jestem w stanie zmierzyć bez podnoszenia układu. Czy mam podnosić układ ?- czy to może być jego wina?. Jeśli tak to czy rebaling wystarczy czy tylko wymiana na nowy?

#6 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez amorphe 30 grudnia 2013, 11:34
Zobacz na zdjęciu - to płyta z rewizją 1.0.
Zaznaczone rezystory to po kolei od lewej R184, R317 (rezystory pionowo) oraz R316 (rezystor poziomy).
Sprawdź w/g schematu jakie masz napięcia na poszczególnych rezystorach.

Obrazek

#7 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez grzegorz72 30 grudnia 2013, 12:34
Dzięki za zainteresowanie.
Na każdej stronie tych rezystorków jest 2,98 V.
Jednak bios jak wystartuje twierdzi że, "battery is dead".
Czyżby się most odkleił?

#8 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez amorphe 30 grudnia 2013, 12:57
Sprawdź bez podłączonego zasilania (tylko bateria RTC), czy masz stabilne oscylacje na Y3.
Napięcie na kwarcu: n.1 - ok. 0,3V i n.4 - ok. 0,19V

#9 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez grzegorz72 30 grudnia 2013, 13:11
na nożce 1- 0,34V na 4 0,16V
co teraz?

#10 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez amorphe 30 grudnia 2013, 13:22
Pomimo że to niewielkie wartości napięć można by wnioskować, że zegar dostaje jednak zasilanie z baterii RTC
Jeśli nie masz czym sprawdzić przebiegu na kwarcu, to pozostaje w ciemno wymienić Y3 i przyjrzeć się C643, C652 oraz R389.
Ostatecznie wymienić most południowy.

#11 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez grzegorz72 30 grudnia 2013, 14:06
Śliczne dzięki Amorphe
Podmieniłem Y3 i laptop wstaje za każdym razem.
Zastanawiam się tylko czy podczas podmiany nie podgrzałem południa (bo jest obok) i dlatego się ożywił. Co o tym sądzisz?.

#12 Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS 

przez amorphe 30 grudnia 2013, 14:41
Najprawdopodobniej winnym był kwarc - częstotliwość nieco "jeździła" i czasami płytę udało się uruchomić.
Co do :
czy podczas podmiany nie podgrzałem południa (bo jest obok) i dlatego się ożywił

to na pewno od razu nie oddasz laptopa - potrzebuje próby, bo całkowicie wpływu podgrzania nie można wykluczyć.

Re: Toshiba L500 (La-4971p) Bark napięcia podtrzymania BIOS

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2013, 14:41