• Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 18 października 2012, 08:08
Witam

Czy ktoś mi podpowie gdzie jest problem?
Laptop toshiba A10 - po wejściu do biosu nie da się przestawić "boot priority". Tzn można zmieniac tylko parametry po lewej stronie okna biosu: system date, password, a nie da się przeskoczyć na prawą stronę gdzie jest "boot priority".

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Pozdr

Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez Google Adsense [BOT] 18 października 2012, 08:08

#2 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez amorphe 18 października 2012, 08:22
Proszę spróbować klikać kursorem (strzałką) cały czas w dół - po osiągnięciu ostatniej pozycji na dole lewej połowy powinien sam przeskoczyć na prawą.
Ewentualnie podłączyć klawiaturę na USB i z niej spróbować nawigować po menu BIOS'a

#3 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 18 października 2012, 08:30
Niestety nie w tym jest problem. Po ostatniej pozycji przechodzi znowu na pierwsza pozycje po lewej stronie.

Jeśli odłącze HDD to bios automatycznie bootuje z napędu, natomiast w wpiętym dyskiem nie da rady - "invalid system disc"

#4 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez delp 18 października 2012, 09:35
Czy czasem w biosie gdzie jest opcja "boot priority" litera "b" nie jest wyróżniona na biało.
Jeśli tak to po jej wciśnięciu powinno Ci przejść do tej opcji.
Czy klawiaturę masz sprawną ?
Wyróżniona jest litera T nie B ;)
Obrazek

#5 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 18 października 2012, 09:45
Klawiatura sprawna, wciskanie "b" nic nie daje. Mi się wydaje że w laptopie ustawione jest "supervisor pass" - i można je zmienić poprzez Toshiba HW Setup Utility - tylko jest problem, to oprogramowanie jest pod windows a ja systemu na dysku już nie mam bo dysk padł i go wymieniliśmy. Wygląda na to że jestem w kropce

#6 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez delp 18 października 2012, 09:56
Poprawiłem że ma być T nie B, jeśli wciśniesz B to powinno przejść na opcję BATTERY.
Skoro wchodzisz do biosu, nie prosi o hasło to chyba go niema.

#7 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 18 października 2012, 10:05
ja po prawej stronie wogole nie mam wyróżnionych żadnych liter, czy wciskam b czy t nic to nie daje. Natomiast po lewej mam wyróżnione B, S i P co odpowiada trzem aktywnym opcją.

Jeszcze jedną rzecz odkryłem. Z chwilą kiedy wyciągne HDD i chce wejść do biosu to prosi o hasło....

jakie jest wyjście z tej sytuacji? Klient kupił laptopa na giełdzie jakieś dwa lata temu i niemożliwe jest raczej uzyskanie hasła od sprzedawcy... Wiem że nie można na forum prosić o sposoby usunięcia hasła ale może ktoś coś doradzi?

#8 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez delp 18 października 2012, 10:17
Czy ten laptop bootował Ci z dysku ?
Niestety nie bardzo mam już pomysł co zrobić żeby go zmusić do zmiany opcji bootowania.
Możesz zacząć instalować system na innym komputerze założyć partycję, po skopiowaniu plików instalatora, przełożyć dysk ponownie do tej toshiby. (niestety nie zawsze to działa)
Ewentualnie "instalacja nie nadzorowana", ale to już zabawa tu masz opis
http://xp.net.pl/art/klonowanie_windows.html
Z próbą usuwania hasła za chwilę wylądujemy w koszu

#9 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 18 października 2012, 11:18
System zacząłem instalować na innym kompie i później przekładałem dysk do tej toshiby, efekt był taki, że po ekranie z logo toshiba pojawia się migający znak zachęty "_" i nic dalej się nie dzieje. Spróbuje tym sposobem co mi wkleiłeś - ale czy nie jest do tego potrzebny dysk z systemem który działał na tym komputerze? Ja niestety takiego nie posiadam, ponieważ poprzedni dysk uległ uszkodzeniu.

#10 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez gathor 18 października 2012, 11:58
A czy wciakał kolega w BIOSie przycisk "pgup" lub "pgdn"?

#11 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 18 października 2012, 14:10
Tak pgup pgdn służy do przeskakiwania między stronami u mnie działa to tak że z 1 strony mogę przeskoczyć na 2 ( na której też nic nie mogę zmienić) ale wrócić już się do 1 strony nie da. Kolejne wciśnięcie pyta czy zachować zmiany i zamyka bios

#12 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez delp 21 października 2012, 20:42
igore napisał(a):... Spróbuje tym sposobem co mi wkleiłeś - ale czy nie jest do tego potrzebny dysk z systemem który działał na tym komputerze? Ja niestety takiego nie posiadam, ponieważ poprzedni dysk uległ uszkodzeniu.

Nie jest potrzebny dysk z tego laptopa.
Zainstaluj system na czysto w innym laptopie, resztę masz w opisie.

#13 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez czorny 21 października 2012, 21:39
Na dole zrzutu z okna BIOSU jest dokladny opis: strzałkami (góra, dół, lewo, prawo) zaznaczasz pozycje do zmian.
Do zmiany trzeba użyć klawiszy spacji i backspace, dokładnie ten zapis -"Space, BkSpc: change values" i na koniec klawisz END: save changes and Exit czyli zapisać zmiany i wyjść. Pamiętam też, że w starszych biosach "przechodzenie" między skecjami odbywało się za pomocą klawisza TAB więc może kolega też spróbować w ten sposób.

Pozdrawiam

#14 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez jurek1980 22 października 2012, 22:57
Dokładnie jak pisze kolega czorny. Od siebie dodam, że klawiszami strzałek zmienia się menu tzw one time boot. Jak pojawi się logo Toshiba to na dole jest symbol hdd, napędu czy portu. Naciskając na klawisze strzałek powinna się pojawić taka czerwona kreska pod wybranym nośnikiem. Najprostsze i najszybsze. W naprawdę starszych biosach naciskać można było jesze klawisze liter np. D czyli diskette ale raczej tutaj bios będzie nowszy.

#15 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 31 października 2012, 14:58
czorny napisał(a):Na dole zrzutu z okna BIOSU jest dokladny opis: strzałkami (góra, dół, lewo, prawo) zaznaczasz pozycje do zmian.
Do zmiany trzeba użyć klawiszy spacji i backspace, dokładnie ten zapis -"Space, BkSpc: change values" i na koniec klawisz END: save changes and Exit czyli zapisać zmiany i wyjść. Pamiętam też, że w starszych biosach "przechodzenie" między skecjami odbywało się za pomocą klawisza TAB więc może kolega też spróbować w ten sposób.

Pozdrawiam

To wszystko było wypróbowane. Strzałkami nie idzie przejść na prawą strone ekranu.

jurek1980 napisał(a):Dokładnie jak pisze kolega czorny. Od siebie dodam, że klawiszami strzałek zmienia się menu tzw one time boot. Jak pojawi się logo Toshiba to na dole jest symbol hdd, napędu czy portu. Naciskając na klawisze strzałek powinna się pojawić taka czerwona kreska pod wybranym nośnikiem. Najprostsze i najszybsze. W naprawdę starszych biosach naciskać można było jesze klawisze liter np. D czyli diskette ale raczej tutaj bios będzie nowszy.

Tutaj tyakże nie ma możliwości zmiany po ukazaniu się ekranu z logo toshiba... Wciskanie D czy C także nie daje rezultatu...

#16 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez saysus 1 listopada 2012, 01:31
Po uruchomieniu notebooka niech kolega przytrzyma F12. Powinno odpalić się BOOT MENU.
Jeśli się nie pojawi to prawie pewne jest, że założone jest hasło/supervisor password.

Można wgrać OS (win XP) bez boot'owania CD/DVD, podpinając dysk pod inny komputer z zainstalowanym systemem windows 2000/xp/2003. Na działającym komputerze ustawiamy aby wyświetlał wszystkie/ukryte pliki i robimy kopię pliku ukrytego c:\boot.ini który przyda się później. Przygotowujemy sobie podpięty dysk tak by miał partycje, gdzie ta na której chcemy instalować system, musi być aktywna i sformatowana.
Uruchamiamy instalację przez plik setup.exe znajdujący się w głównym katalogu płyty instalacyjnej. W momencie wyboru typu instalacji wybieramy NOWA INSTALACJA. Pojawi się okno, gdzie u góry wchodzimy w zaawansowane opcje kopiowania plików i zaznaczamy tam „Kopiuj wszystkie pliki...” oraz „Chcę wybrać literę dysku...”. Dalej, aż dojdziemy do kopiowania. Pilnujemy czasu, gdy instalator skończy kopiować pliki, i w momencie odliczania do restartu przerywamy mu klawiszem esc. Po ponownym uruchomieniu komputera na dysku C:/ powinny pokazać się nowe katalogi - $WIN_NT$.~BT oraz $WIN_NT$.~LS, które kopiujemy na aktywną partycję podpiętego dysku. Kopiujemy również wszystkie pliki systemowe oprócz pagefile.sys.
Przechodzimy do katalogu $WIN_NT$.~BT na podpiętym dysku i usuwamy plik migrate.inf. Przekładamy dysk do laptopa, i po włączeniu oczom powinien ukazać się instalator.
Na komputerze należy posprzątać, tj. usunąć katalogi $WIN_NT* z partycji C: oraz przywrócić zachowany przed całym procesem plik boot.ini
Podczas instalacji musimy wybrać jako docelową tą jedyną partycję którą utworzyliśmy wcześniej, bez
formatowania.

Jest jeszcze inna opcja poprzez instalacje win98 i nakładkę winXP wspomagając się DOS'em ale to dopiero jak w/w sposób nie zadziała.
Pozdrawiam

#17 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez jurek1980 2 listopada 2012, 23:13
Coś takiego może mieć miejsce gdy napęd optyczny był wymieniony i nie ma prawidłowego zworkowania. W Toshibach musi być slave. Zobacz w takim wypadku czy jest tam ustawiony slave na napędzie. Jak masz inny pewny napęd z Toshiby to podstaw inny.

#18 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez czorny 14 listopada 2012, 23:40
igore napisał(a):
To wszystko było wypróbowane. Strzałkami nie idzie przejść na prawą strone ekranu.

Witam.

Właśnie taką Toshibę robiłem 2 dni temu i strzałkami przeszedłem na prawą stronę ekranu, lecz nie strzałką w prawo, a strzałkami góra/dół. Po prostu wciskając strzałkę w dół, aż do do ostatniej pozycji lewej strony gdzie następne wciśnięcie strzałki w dól powoduje, że kursor sam przechodzi na prawą stronę ekranu i tą drogą znajdzie się na pierwszej pozycji prawej strony ekranu lub pierwsze wciśnięcie strzałki w górę po wejściu do biosu daje nam ten sam efekt. Piszę to ponieważ nie wiem czy kolega igore próbowal w ten sposób.

#19 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez igore 15 listopada 2012, 16:43
jurek1980 napisał(a):Coś takiego może mieć miejsce gdy napęd optyczny był wymieniony i nie ma prawidłowego zworkowania. W Toshibach musi być slave. Zobacz w takim wypadku czy jest tam ustawiony slave na napędzie. Jak masz inny pewny napęd z Toshiby to podstaw inny.

Niestety nie w tym problem. Napęd jest oryginalny i dobrze zezworkowany

czorny napisał(a):
igore napisał(a):

Witam.

Właśnie taką Toshibę robiłem 2 dni temu i strzałkami przeszedłem na prawą stronę ekranu, lecz nie strzałką w prawo, a strzałkami góra/dół. Po prostu wciskając strzałkę w dół, aż do do ostatniej pozycji lewej strony gdzie następne wciśnięcie strzałki w dól powoduje, że kursor sam przechodzi na prawą stronę ekranu i tą drogą znajdzie się na pierwszej pozycji prawej strony ekranu lub pierwsze wciśnięcie strzałki w górę po wejściu do biosu daje nam ten sam efekt. Piszę to ponieważ nie wiem czy kolega igore próbowal w ten sposób.

Oczywiście próbowałem wciskać góra dół - brak efektu. Nie przechodzi na prawą stronę.

Będę musiał pokombinować tak jak mi kolega saysus doradził

#20 Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez jurek1980 15 listopada 2012, 22:41
Wyjmij napęd i zobacz czy bez napędu uda Ci się przejść na inne bootowanie. To samo z dyskiem. Jak masz np. stacje FDD na USB podłącz i zobacz czy będzie wykrywana. Coś mi się wydaje, że gdzieś robisz błąd. Klient Ci czegoś nie powiedział bo pewnie sam nie jest świadom, albo zapomniał że coś było wymieniane.

Re: Toshiba Satellite A10 - jak przestawić boot priority?

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2012, 22:41