• Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez fejo 9 lutego 2012, 12:12
Trafiła do mnie Toshiba Satellite A305D procesor AMD, północ AMD 216MQA6AVA12FG, płyta PT10A-6050A2171201-MB-A02
taka jak na foto:
Obrazek
Płyta zatrzymuje się na takim kodzie:
Obrazek
Karta diagnostyczna gniazda S1, pokazuje jak by zwierało HT:
Obrazek
Do tej pory podmieniłem, procesor, ram, wymieniłem na nowy most północny. W akcie depresji :evil: wymieniłem podstawke procesora i kolejną nową północ i bez zmian. Na wszystkich wymienionych mostach tester cpu świeci tak samo. Połączenia między mostem a cpu są wszystkie. Po ściągnięciu północy tester cpu nie świeci. Co mogę jeszcze sprawdzić? Czy tester podstawki cpu powinien tak świecić przy tej północy? Jaki tam jest bios Phoenix?

Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez Google Adsense [BOT] 9 lutego 2012, 12:12

#2 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez wojtas 9 lutego 2012, 15:39
Witam,
czy płyta została zaprogramowana nowym wsadem BIOS?
Wszystkie napięcia stabilne?
Jak wygląda zmiana poboru prądu, pobieranego przez płytę, w czasie?

Pozdrawiam,
Wojtek

#3 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez fejo 9 lutego 2012, 17:54
Niestety nie posiadam zgranego wsadu bios z takiej płyty. Programowałem wsadem ze strony producenta, ale po tym zabiegu płyta się nawet nie dała uruchomić, więc powróciłem do starego.
Napięcia wszystkie stabilne. Oscylacje na kwarcach obecne i prawidłowe.
Goła płyta tylko pamięć ram i procesor bez baterii w stanie spoczynku pobiera ±10mA. Po załączeniu widać jak się zmienia pobór od ±400mA do ±1,4A i staje na ±1,3A . Ładowanie baterii działa.
Może ktoś z kolegów posiada sprawdzony wsad bios do tej płyty? Na naklejce od spodu laptopa podane jest (napis zamazany ale troszkę widać, więc nie wiem czy dobrze odczytałem) Satellite A305D-S6845 MODEL NO. PSAH2

#4 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez wojtas 9 lutego 2012, 19:13
fejo napisał(a):Programowałem wsadem ze strony producenta, ale po tym zabiegu płyta się nawet nie dała uruchomić, więc powróciłem do starego.

Czy to plik "poap210m.fd"?
Jeżeli nie to proszę wgrać ten wsad.

Pozdrawiam.

#5 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez fejo 9 lutego 2012, 20:09
Wgrałem (po10s180.fd) po tym brak reakcji. Teraz szukając odpowiedniego biosu zauważyłem że to co wgrałem, było od płyty zdaje się na intelu. Nie mogę namierzyć na stronie producenta tego biosu "poap210m.fd". :oops: Proszę o link, albo umieszczenie go tutaj. Coś mi się zdaje że numery co podałem, źle odczytałem bo nijak się to ma do tego co google gadają :(

#6 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez wojtas 9 lutego 2012, 20:43
fejo napisał(a):...umieszczenie go tutaj.

wsad w załączeniu.

Pozdrawiam.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez fejo 9 lutego 2012, 20:54
Udało mi się w końcu odkodować zmazany numer. :D
A305D-S6848
model PSAH0U-00Q009
Czy ten bios teraz będzie odpowiedni do tego numeru?

#8 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu. 

przez wojtas 9 lutego 2012, 22:23
Wsad o nazwie "poap210m.fd" jest odpowiedni do modeli PSAH8U/PSAHCU.
Do modelu PSAH0U jest wsad o nazwie "po10a190.fd" (w załączeniu).

Pozdrawiam.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#9 Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez fejo 10 lutego 2012, 08:35
Na tym biosie "po10a190.fd" płyta startuje i zatrzymuje się na post w tym samym miejscu. Jedynie co się zmieniło to mniej więcej po 2min. wyłącza się sama. Dodatkowo stwierdziłem uszkodzenie heatpipe (przy procesorze gorący, na finach zima) Cały czas dręczy mnie jeszcze procesor, co prawda podmieniałem ale, pewności nie mam czy na 100% sprawny.

Wsadziłem procesor TL50 100% sprawny i post poszedł troszkę dalej. Zatrzymał się jakby na grafice. Obecnie zamontowany jest stary most (straciłem nadzieje na naprawę tej płyty) Zaraz wsadzę nowy i dam znać o efektach.

-- Dodano: piątek, 10 lutego 2012, 11:50 --

Po ponownym wsadzeniu nowego mostu płyta zmartwychwstała :D .Okazuje się że procesory TL60 co testowałem płytę były uszkodzone :oops: Obecnie płyta odpala na TL50 jak i na sprawnym TL60.
Wielkie dzięki należą się kol. wojtas
Pozdrawiam

Re: Toshiba Satellite A305D AMD nie przechodzi postu.

przez Google Adsense [BOT] 10 lutego 2012, 08:35