• Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elementu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elementu

przez bwasyl 4 października 2014, 09:28
Proszę o identyfikację elementu na płycie PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB. Nie znajduję nigdzie schematu a układ został częściowo spalony. Załączam zdjęcia płyty, miejsca w który ma być wlutowany układ i samego układu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elementu

przez Google Adsense [BOT] 4 października 2014, 09:28

#2 Re: Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elem

przez Pawelbul 6 października 2014, 09:24
Na płytach które posiadam układ ten ma oznaczenia EC2GC i na drugiej EC2IB. Co to za układ nie wiem.

#3 Re: Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elem

przez jelonek 6 października 2014, 21:34
Pawelbul napisał(a):Na płytach które posiadam układ ten ma oznaczenia EC2GC i na drugiej EC2IB. Co to za układ nie wiem.

Na mojej EC1YA.

#4 Re: Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elem  [ROZWIĄZANY]

przez amorphe 7 października 2014, 08:33
Ja zidentyfikowałem układzik jako SY8063(BDBC) od Silergy Corp.
Niestety, mało informacji o nim samym.

#5 Re: Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elem

przez pawel80 8 października 2014, 15:25
amorphe napisał(a):Ja zidentyfikowałem układzik jako SY8063(BDBC) od Silergy Corp.
Niestety, mało informacji o nim samym.

Dobrze kolega podpowiada.
Możliwe, że można za niego spróbować podstawić SY8033BDBC, ale na 100% pewności nie mam.
Siedzi on np. w Acerach LA-6901P, LA-8331P

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023688.png]Obrazek[/url]

#6 Re: Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elem

przez bwasyl 10 października 2014, 09:15
Dziękuję wszystkim kolegom za zaangażowanie i pomoc, szczególnie koledze Amorphe za zidentyfikowanie układu, o co prosiłem.
Niestety zwarcie po wtórnej stronie układu powodował procesor co uszkodziło układ, możliwe też, że najpierw układ uległ przebiciu i to spowodowało uszkodzenie procesora. Trudno powiedzieć. Mimo wszystko po założeniu sprawnego procesora i podaniu napięcia z zewnętrznego zasilacza płyta ciągle się resetuje dość szybko - co ok 1,5s. Bez dostępu do schematu postanowiłem nie kontynuować naprawy...

Re: Toshiba Satellite C855-1QE, pcb: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB prośba o ustalenie elem

przez Google Adsense [BOT] 10 października 2014, 09:15