• Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Rathma 14 grudnia 2016, 09:24
Witajcie.

Toshiba jak w temacie. Pierwszy objaw - nie reaguje na power. Pod zasilaczem serwisowym, od razu maksymalny pobór prądu. Po wyjęciu płyty stwierdzone, że mocno grzeje się jeden z mosfetów zaraz za zabezpieczeniem przeciwzwarciowym IOR F8707 (JP8800). Na mierniku zwarcie, po wylutowaniu, rzeczywiście element zwarty, zwarcie na płycie ustąpiło. Po wymianie, pobór spadł, natomiast płyta zaczęła próbkować. Pojawia się pobór i znika, stwierdzono kolejny zwarty mosfet o oznaczeniu SA14 T34M w kluczu w okolicy przetwornicy procesora (również zwarty, po wylutowaniu zwarcie na płycie ustąpiło). Wymieniony na zalecany w innym poście mosfet 7410. Niestety, po uruchomieniu ten sam efekt, a wymieniony mosfet się spalił. Po wymianie obu kluczy na 7410, oba się palą. Proszę o pomoc w identyfikacji powyższego mosfeta i poradę czym go mogę zastąpić.

Oznaczenia:
notebook:
Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q
płyta:
VGFG MB REV:2.1
Hannstar J MV-4 94 V-0
E89382

Obrazek
Obrazek

Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Google Adsense [BOT] 14 grudnia 2016, 09:24

#2 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Lesio23 14 grudnia 2016, 09:40
O ile dobrze widzę jest to IR8707 - jest dostępny na internecie.

#3 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Rathma 14 grudnia 2016, 09:51
Na pierwszym zdjęciu jest IR8707 który już wymieniłem i ustąpiło pierwsze zwarcie. Natomiast na drugim zdjęciu są 2 mosfety których nie mogę rozszyfrować i obecnie to one są zwarte.

#4 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Lesio23 14 grudnia 2016, 09:55
Nie mają oznaczeń żadnych ? Na zdjęciu drugim nic nie widać, więc podaj ich oznaczenia

editt//
Sorki faktycznie - nie zauważyłem ;)

#5 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Rathma 14 grudnia 2016, 10:16
Lesio23: dziękuję za pomoc, ale wszystko jest w pierwszym poście :) "zwarty mosfet o oznaczeniu SA14 T34M".

#7 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Rathma 14 grudnia 2016, 13:17
Lesio23: tak, też widziałem ten temat. Jednak tam jest T35M, a nie jak u mnie T34M. T35M były podmieniane na 7410 które u mnie niestety ale nie zdały egzaminu, dlatego też prosiłbym o jakiegoś "pewniaka" aby nie upalić dalej płyty. Jeśli ktoś ma wycinek schematu z tej części płyty to również bardzo bym prosił o wrzucenie.

#8 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety  [ROZWIĄZANY]

przez Lesio23 16 grudnia 2016, 20:13
T35M były podmieniane na 7410

Właśnie podmienianie na 7410 powodowały zwarcia, dopiero wymiana na RJK03E2DNS skutkowała rozwiązaniem problemu.

#9 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez farmer 16 grudnia 2016, 23:20
Ten SA14 T34M to tak naprawdę SiSA14DN, prównaj sobie jego parametry.

#10 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Rathma 21 grudnia 2016, 15:47
Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Niestety ale nie miałem dostępu do RJK03E2DNS, dlatego zamieniłem tranzystory na takie same parametrami AON7408. Po tym zwarcie ustąpiło, płyta wstaje i działa pod pełnym obciążeniem stabilnie.

Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 pali mosfety

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2016, 15:47