Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez Google Adsense [BOT] • 30 marca 2011, 18:50
#102 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez Usunięty Użytkownik 1038 • 30 marca 2011, 18:59
#103 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez grisza69 • 30 marca 2011, 19:06
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
#104 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez kamilj • 30 marca 2011, 19:28
grisza69 napisał(a):tumpio napisał(a):Nowe kosztują ok 60 USD. W tej cenie (140 zł) to albo spływ albo szlif. Zwróć uwagę na inne przedmioty... sprzedają G96-630-A1 nowy.... z ukruszonym rogiem
Piotr co rozumiesz pod pojęciem "spływ" serio nie wiem o co chodzi -:)
Zapewne układ "spłynięty" z płyty, czyli zwykły reball
#106 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez arvika • 30 marca 2011, 19:55
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
#107 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez grisza69 • 30 marca 2011, 20:02
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
#109 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez kamilj • 30 marca 2011, 21:06
DjDave napisał(a):adam1114 napisał(a):Chyba występują niejasności w towarze, bo jednak układ z 2010 powinien mieć "puste" logo nVidii ? - aukcja nr 1537535894
Zwróćcie uwagę na tekst na aukcji:"NIE PRZYJMUJE NEGATYWÓW"
Takich sprzedających należy omijać z daleka. Zapewne dobrze wiedzą co sprzedają.
A poza tym co to ma znaczyć że nie przyjmuje negatywów? Zabroni mi napisać czy jak?
#111 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez Vogelek23 • 31 marca 2011, 08:21
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#112 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez Usunięty Użytkownik 1038 • 31 marca 2011, 08:29
#113 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez Vogelek23 • 31 marca 2011, 08:50
Układy z końcówką "1" (G84-601, G86-771, G86-631 itp) miały puste logo od początku produkcji.
Układy z końcówką "0" (G84-600, G86-770, G86-630 itp) były produkowane jeszcze bodajże do 15 tygodnia (lub 16, w każdym razie końcówka "starej" produkcji) i miały logo wypełnione.
Uwaga: Powyższe informacje zaczerpnąłem z obserwacji sporych ilości chipsetów, które do mnie przyjeżdżają.
Nie gwarantuję, że informacje te są w 100% pewne i zgodne ze stanem faktycznym.
Układy z końcówką "0" (G84-600, G86-770, G86-630 itp) były produkowane jeszcze bodajże do 15 tygodnia (lub 16, w każdym razie końcówka "starej" produkcji) i miały logo wypełnione.
Uwaga: Powyższe informacje zaczerpnąłem z obserwacji sporych ilości chipsetów, które do mnie przyjeżdżają.
Nie gwarantuję, że informacje te są w 100% pewne i zgodne ze stanem faktycznym.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
#115 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez adam1114 • 31 marca 2011, 20:46
Pablo2k5 napisał(a):Witam wszystkich.
Czy ktoś kto kupuje układy BGA od użytkownika vipsource004 otrzymuje faktury ? Nigdy nie zamawiałem nic na ebayu i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa zakupów z Taiwanu.
Pozdrawiam
Taka faktura jest nie ważna, na jej podstawie dokonuje się odprawy celnej, dopiero dokumenty odprawy celnej czyli dokument SAD są podstawą do rozliczenia.
#116 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez hanomag • 10 kwietnia 2011, 21:30
Pablo2k5 napisał(a):Witam wszystkich.
Czy ktoś kto kupuje układy BGA od użytkownika vipsource004 otrzymuje faktury ? Nigdy nie zamawiałem nic na ebayu i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa zakupów z Taiwanu.
Pozdrawiam
Jeśli kupujesz w detalu, to raczej daruj sobie faktury VAT bo za dużo zachodu, a mała i lekka przesyłka przychodzi prosto pod wskazany adres i nie ma potrzeby korzystania z usług Urzędu Celnego.
#117 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez adam1114 • 10 kwietnia 2011, 21:37
hanomag napisał(a):Pablo2k5 napisał(a):Witam wszystkich.
Pozdrawiam
Jeśli kupujesz w detalu, to raczej daruj sobie faktury VAT bo za dużo zachodu, a mała i lekka przesyłka przychodzi prosto pod wskazany adres i nie ma potrzeby korzystania z usług Urzędu Celnego.
Z urzędu celnego się raczej nie korzysta, chyba, chyba że ktoś potrafi sam wypełnić SAD i go składa, ale to już skomplikowane.
Jedynie się odwiedza US żeby mieć numer EORI.
Potem sprawą zajmuje się Agencja Celna, jeśli paczka jest clona.
Dla ścisłości, faktura którą otrzymasz od Chińczyka itp. jest u nas nie ważna, oni wystawią Ci fakturę jaką tylko chcesz, dla nich to nie problem, wrzucą kawałek papierka z napisem INVOICE i już, dopiero na podstawie papierów z odprawy celnej rozliczasz towar ,
poza tym kwestie importu to szeroka bajka i można by o tym dyskutować bardzo długo dlatego zapraszam pytającego kolegę na fora poświęcone importowi.
#118 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez hanomag • 10 kwietnia 2011, 22:10
Co do zakupów w Polsce, szczególne doświadczenia, wobec których nie pozostałem obojętny, miałem z trzema dystrybutorami:
NIE POLECAM:
Kafka - jakiś czas temu robiłem u nich zakupy za 9000zł unijnych i bardzo żałuję, że nie zostawiłem tych pieniędzy w innym miejscu. Nie mieli wcale tanio a o negocjacji ceny nie było mowy. W internecie w opisie zakupywanego sprzętu była mowa o gratisach za 400zł, ale jak przyjechałem na miejsce to zmienili zdanie i przy takich zakupach nie zamierzali mi dorzucić nawet głupich kulek za 4$. Niestety potrzebowałem pilnie rozliczyć się z zakupu a do Krakowa goniłem około 600km w dwie strony i musiałem już to kupić. Mieli też kawę, ale nie zamierzali częstować gości z daleka . W Europie handel powinien mieć pewien poziom obsługi, tutaj ciężko było go dostrzec. Informacje w ofercie mają niejednoznaczne. Np. 'przy zakupie maszyny cena zawiera przeszkolenie z obsługi' (parafrazuję) - dlatego nie kupowałem wysyłkowo tylko przyjechaliśmy na miejsce - to szkolenie polegało na tym, że serwisant powiedział który guzik do czego i na tym koniec... I miałem wrażenie, że nikt poza tym serwisantem nie posiadał wiedzy co do tego sprzętu. Znajomi z innego serwisu też kupowali u nich i również żałowali - przed zakupem maszyny, zawsze mogli się dodzwonić. Po zakupie potrzebowali (obiecanego w cenie maszyny) wsparcia technicznego i w Kafce odebrali 2-3 razy telefon a potem ignorowali połączenia. Pytałem się w Kafce dlaczego ten serwis ma z nimi taki problem, a oni wytłumaczyli się, że nie zawsze mają czas żeby odbierać telefony (szczególnie po sprzedaży). Jak dla mnie to kombinatorzy i dziwie im się, bo chyba lepiej sprawdzili by się na bazarach niż udając rzetelną firmę. Nigdy więcej interesów z takimi ludźmi.
Lapkop - dwa razy kupiłem (niby) nowe układy i w obu przypadkach dostałem niesprawne chipy za 200zł/szt.
POLECAM:
Kocham Basię - z każdym zakupem jestem pozytywnie zaskoczony, szczególnie dobrym kontaktem, szybką wysyłką (jak kupisz przed godziną 13 to możesz mieć towar na drugi dzień, ja tak miałem kilka razy), oraz wybranym, a nie przypadkowym asortymentem. Przy moich zakupach sklep raz popełnił błąd, lecz szybko go naprawił bez gadania typu 'proszę do nas odesłać towar, my rozważymy i do 2 tygodni...'. Pan Adam potrafi wczuć się w sytuację serwisu i wie co sprzedaje. Lubię współpracę z nimi
NIE POLECAM:
Kafka - jakiś czas temu robiłem u nich zakupy za 9000zł unijnych i bardzo żałuję, że nie zostawiłem tych pieniędzy w innym miejscu. Nie mieli wcale tanio a o negocjacji ceny nie było mowy. W internecie w opisie zakupywanego sprzętu była mowa o gratisach za 400zł, ale jak przyjechałem na miejsce to zmienili zdanie i przy takich zakupach nie zamierzali mi dorzucić nawet głupich kulek za 4$. Niestety potrzebowałem pilnie rozliczyć się z zakupu a do Krakowa goniłem około 600km w dwie strony i musiałem już to kupić. Mieli też kawę, ale nie zamierzali częstować gości z daleka . W Europie handel powinien mieć pewien poziom obsługi, tutaj ciężko było go dostrzec. Informacje w ofercie mają niejednoznaczne. Np. 'przy zakupie maszyny cena zawiera przeszkolenie z obsługi' (parafrazuję) - dlatego nie kupowałem wysyłkowo tylko przyjechaliśmy na miejsce - to szkolenie polegało na tym, że serwisant powiedział który guzik do czego i na tym koniec... I miałem wrażenie, że nikt poza tym serwisantem nie posiadał wiedzy co do tego sprzętu. Znajomi z innego serwisu też kupowali u nich i również żałowali - przed zakupem maszyny, zawsze mogli się dodzwonić. Po zakupie potrzebowali (obiecanego w cenie maszyny) wsparcia technicznego i w Kafce odebrali 2-3 razy telefon a potem ignorowali połączenia. Pytałem się w Kafce dlaczego ten serwis ma z nimi taki problem, a oni wytłumaczyli się, że nie zawsze mają czas żeby odbierać telefony (szczególnie po sprzedaży). Jak dla mnie to kombinatorzy i dziwie im się, bo chyba lepiej sprawdzili by się na bazarach niż udając rzetelną firmę. Nigdy więcej interesów z takimi ludźmi.
Lapkop - dwa razy kupiłem (niby) nowe układy i w obu przypadkach dostałem niesprawne chipy za 200zł/szt.
POLECAM:
Kocham Basię - z każdym zakupem jestem pozytywnie zaskoczony, szczególnie dobrym kontaktem, szybką wysyłką (jak kupisz przed godziną 13 to możesz mieć towar na drugi dzień, ja tak miałem kilka razy), oraz wybranym, a nie przypadkowym asortymentem. Przy moich zakupach sklep raz popełnił błąd, lecz szybko go naprawił bez gadania typu 'proszę do nas odesłać towar, my rozważymy i do 2 tygodni...'. Pan Adam potrafi wczuć się w sytuację serwisu i wie co sprzedaje. Lubię współpracę z nimi
#119 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez gathor • 12 kwietnia 2011, 16:40
hanomag napisał(a):NIE POLECAM:
Przyjacielu. Temat KAFKI był już baaardzo obszernie opisany TUTAJ. Życzę miłej lektury
Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas
przez Google Adsense [BOT] • 13 kwietnia 2011, 14:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).