• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#321 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez arvika 9 czerwca 2012, 11:18
Spotkałem się z klejem ciemno-brązowym. Montowałem chyba ze 2 takie układy. Działają do tej pory bez zarzutu już kilka miesięcy.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2012, 11:18

#322 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez ADAMK101 11 czerwca 2012, 06:14
7200-B jest nieprodukowana najwyższy d/c jaki widziałem to 0752
Już w 2007 robili 7200T-B
Zawsze mozna zastąpic 7300=7200(i mała i duża), a z najnowszych serii 7400T chodzi za wszystko :)
Ale 7400T-B 11+ już sie wyczerpały i na rynku są tylko remarki :(

#323 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez palziu 15 sierpnia 2012, 10:31
Ja też opiszę swoją historię z jedną z firm... Mianowicie POHUA.
Zamówiłem poprzez allegro układy MCP67MV-A2 DC10 - DC11.

Otrzymałem telefon że układy te są niedostępne, niestety, ale że mają w 100% nowe układy DC07. Zamówiłem z racji tego iż:
Po pierwsze, nie miałem nigdy problemów z tą firmą, no oprócz 1 przypadku sprzedaży układu nowego (ATI) z klejem po bokach laminatu. Układ jednak był sprawny, rzadko występujący, i okazał się sprawny, a usterką na płycie był socket S1. Cena około 100 zł więc nie robiłem dymu i odpuściłem. Zamawiałem 770tki, 730tki, ładne wyglądały jak nowe, i nie wiem do dzisiaj czy nie były nowe.
Po drugie, sprzedawca zapewnił mnie że sprzedawany towar jest w 100% nowy i wolny od wad, a i zapakowany w oryginalnym blistrze.

Otrzymałem paczkę...
Na pierwszy rzut oka już coś nie pasuje, folia na blistrze odklejana i klejona ponownie jakimś butaprenem czy jakimś podobnym klejem. Układy ułożone różnie (oczywistym jest to że układ nie wyjmowany z blistra ma oznaczenia w tym samym miejscu co inny, bo układy są przeznaczone do montażu maszynowego), dodatkowo układy DC07 ale tydzień produkcji to przeskok około 30.
Dało mi to już do myślenia...
Niestety, terminy naglą.
Lutuję pierwszy układ w płytę ZO3. Niestety, płyta nie wstaje... Zatrzymuje się na 0,08A i grzeje się przetwornica +1.2V_S5. Schemat, patrzę, przetwornica zasila MCPka. Myślę, może kule się zlały, lub coś podobnego, niestety ściągnięcie układu i postawienie na nowo nie pomaga. Wlut starego, płyta wstaje.

Rozmowa z panem sprzedawcą...
Niestety nie udzielamy gwarancji na układy GRADE B. Ale jak B? Na FV jest GRADE A a nie B. Moment, zadzwonię do szefa. Za chwilę telefon, na A też nie udzielamy... (Sami nie wiedzą na co udzielają?). Proszę o kontakt do szefa, na co miły pan odpowiedział, szef jest chinczykiem i nie rozumie polskiego... Pytam co teraz? Odpowiedź: Ten 2 układ co Pan nie montował, można odesłać, co do drugiego to "TRUDNO".

Myślałem że mnie coś trafi. układy sprzedano mi po 249zł.

OSTRZEŻENIE DO WSZYSTKICH! Ten oszust nie jest wart współpracy z jakimkolwiek serwisem! Sprzedaje buble!

Natomiast jeżeli chcecie zaoszczędzić sobie nerwów to polecam:
BASIA
HAWK

Parę słów o PCCENTER:
Firma ta sprzedawała MCP67MV-A2 Refurbished (po telefonie okazało się że ze sprawnych płyt) po 60zł. Zakupiłem 4 (różni klienci się trafiają, a MCP niestety drogi), żaden, ale to podkreślam ŻADEN układ nie nadawał się do wlutu i wydania klientowi! Każdy miał problem z WI-FI.

Mam nadzieje że komuś nowemu w branży lub nawet "staremu wyjadaczowi" ten post pomoże ustrzec się od wyrzuconych pieniędzy i niepotrzebnych nerwów spowodowanych przesunięciami terminowymi...

Pozdrawiam.

#324 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez demeo 15 sierpnia 2012, 22:00
palziu napisał(a):Ja też opiszę swoją historię z jedną z firm... Mianowicie POHUA.

Ależ o pohua oraz pccenter było już wiele razy na forum...

--
Pozdrawiam,
demeo

#325 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez palziu 15 sierpnia 2012, 22:04
demeo napisał(a):
palziu napisał(a):Ja też opiszę swoją historię z jedną z firm... Mianowicie POHUA.

demeo

Fakt, więc, post ten świadczy tylko o tym, że nie zmienili postawy w stosunku do klienta...

Pozdrawiam.

#326 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 15 sierpnia 2012, 22:06
Nie sugeruj się blistrami, w dużej ilości przypadków, jak nie w większości, Chińczycy je przepakowują a niektóre układy nie są w blistrach tylko na tackach, a czy jest blister i czy jest otwarty świadczy wyłącznie o niczym, sam często otwieram i sprawdzam układ aby mieć pewność, że wysyłam w 100% nówkę.

Pokusiłeś się na cenę kolego, w Chinach musisz za ten układ zapłacić w okolicy 70USD, doliczasz 5% PayPal, kuriera, obsługę celną, VAT, cło akurat 0%, zarobek sprzedawcy.... chyba dalej nie muszę tłumaczyć ?

#327 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez demeo 15 sierpnia 2012, 22:07
palziu napisał(a):
demeo napisał(a):

demeo

Fakt, więc, post ten świadczy tylko o tym, że nie zmienili postawy w stosunku do klienta...

Pozdrawiam.

Lub że nie czytają forum ;-).

--
Pozdrawiam,
demeo

#328 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez palziu 15 sierpnia 2012, 22:15
adam1114 napisał(a):Nie sugeruj się blistrami, w dużej ilości przypadków, jak nie w większości, Chińczycy je przepakowują a niektóre układy nie są w blistrach tylko na tackach,

Tak, wiem o tym, i nie sugeruję się "opakowaniem" natomiast tak jak pisałem sprzedawca podkreślił iż są one ORYGINALNIE zapakowane w blistry. Dlatego o tym wspomniałem, chyba coś miał do ukrycia... Okazało się, miał. Co do ceny, czy ja wiem czy taka rewelacja? DC07 249zł? A DC10-11 u Basi ok 320? Nie do końca cena... Po prostu, nie miałem większych problemów z tą firmą... Jedno jest pewne, nie podejmę już z niemi relacji klient-sprzedawca.

Na forum, fakt, było pisane, niestety, kolega ma rację, nie czyta się tego. Wiele razy mówi się "Nie popełniaj tych samych błędów" - w rzeczywistości ma się to tak, że jak się nie odczuje tego na własnej skórze...

#329 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez czorny 16 sierpnia 2012, 11:20
adam1114 napisał(a):Pokusiłeś się na cenę kolego, w Chinach musisz za ten układ zapłacić w okolicy 70USD, doliczasz 5% PayPal, kuriera, obsługę celną, VAT, cło akurat 0%, zarobek sprzedawcy.... chyba dalej nie muszę tłumaczyć ?

Takie info dostałem od Chińczyka odnośnie jednej sztuki: 63USD for DC/2010+ all cost included. Koszta to oczywiście cena układu, paypal i wysyłka pocztą lotniczą - poleconym w ok 10 dni dolatuje na miejsce.

#330 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 16 sierpnia 2012, 11:32
Jest to sprawdzony i zaufany sprzedawca ? bo dwóch od których biorę bardzo długo i zawsze mieli sensowne ceny ma w granicach 70-72USD.
Jeśli w 10 dni na miejsce, to rozumie przesyłka idzie pocztą Singapurską lub Tajwańską, bo Chińska to nawet lotnicza się w 10 dni nie wyrobi, taka przesyłka to koszt około 10 USD, czyli układ ok 53... dla mnie trochę podejrzana cena :), na eBayu akurat po 50 są refuby ;), sprawdź ceny nowych choćby na eBayu, żeby potem nie było płaczu.

#331 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez demeo 16 sierpnia 2012, 11:41
Pohandluj trochę z Chińczykami by się nauczyć, że nie należy im wierzyć, dopóki nie przyjdzie do zapłaty lub nie będziesz miał towaru w ręku. Potrafią Ciebie zaskoczyć na bardzo wiele sposobów i zazwyczaj niezbyt pozytywnie. Także jak nie handlowałeś z tym dostawcą, to nie wierz mu na słowo, bo nauka w tym wypadku może Ciebie trochę kosztować ;-).

--
Pozdrawiam,
demeo

#332 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez czorny 16 sierpnia 2012, 11:46
Handluję z nimi od kilku lat i wiem jak bardzo potrafią zaskoczyć ;-) Zamówiłem 1szt MCP i zobaczymy co przyjdzie gdyż do tej pory nie miałem zastrzeżeń co do zamówionych układów czy KBC kupionych u tego sprzedawcy. Z tego co się orientuję to ludzie na forum też u niego kupują.

#333 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 16 sierpnia 2012, 11:49
Szczególnie, że dolar który do Chin przychodzi, już bardzo ale to bardzo niechętnie wychodzi ;).
Dla mnie cena na 100 % za szlif albo refub ( bardzo ładny refub, bo są różne), aż takich promocji w Chinach nie ma.
Zresztą, warto zauważyć, że przez kupno układów po takich cenach i ich sprzedaż w PL, zrodził się ten wątek.
A napisał, że nowy czy tylko DC10+ ?

#334 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez czorny 16 sierpnia 2012, 12:01
adam1114 napisał(a):Szczególnie, że dolar który do Chin przychodzi, już bardzo ale to bardzo niechętnie wychodzi ;).
Dla mnie cena na 100 % za szlif albo refub ( bardzo ładny refub, bo są różne), aż takich promocji w Chinach nie ma.
Zresztą, warto zauważyć, że przez kupno układów po takich cenach i ich sprzedaż w PL, zrodził się ten wątek.
A napisał, że nowy czy tylko DC10+ ?

W jednym z zamówień dostałem 2 układy szlify na 100% co było widoczne gołym okiem (sprzedawca inny) po zgłoszeniu tego faktu do sprzedawcy na drugi dzień otrzymałem maila, że wysyłka poszła prosto od ich dostawcy i nie wiedzieli o tym i natychmiast wysłali nowe nie szilfy, a "perełek" nie kazali odsyłać. To jedyna przygoda, która mnie spotkała z dziwnymi układami i na której nie straciłem nic prócz kilku dni czekania na nowe układy. Porównując to do sytuacji kolegi z kilku postów wyżej, który został z układem w kieszeni nie boję się zakupów u Chińczyków.

#335 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 16 sierpnia 2012, 12:05
Wszystko zależy od kogo kupujesz, i jak często, dla stałych klientów są w stanie zrobić dużo, jednak przy okazyjnych zakupach od nowych sprzedawców, większość może "umoczyć". Tutaj jednak co do ceny którą dostałeś, obstaję niestety dalej przy swoim, no chyba, że dostaniesz jedną sztukę jako zachętę po niższej cenie, ale aktualne ceny na prawdę nowych MV są wyższe.

#336 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DaCoPL 17 sierpnia 2012, 18:24
Co wy tutaj macie przeciwko PCCenter? Handluję z nimi już 2gi rok. Szczerze powiedziawszy mieli kilka wpadek przez ten czas (kilka na kilkadziesiąt transakcji), ale to w jakiś sposób rekompensowali.
A w tym momencie uważam, że wszystko im idzie sprawniej i już dawno nie spotkałem się z jakimiś utrudnieniami. Nawet stronę ulepszyli i jest wszystko ładnie i przejrzyście.

Widziałem kilkanaście postów na ich temat, dobrych i złych, a także kilka propozycji co mogą ulepszyć i ok. To tylko ludzie :)

Zapytam... co z nimi jest aż tak bardzo teraz nie tak, bo może się czegoś ciekawego dowiem?

Pozdrawiam.

#337 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez tomerrro 17 sierpnia 2012, 21:32
Co z nimi nie tak?
Terminy na przykład dostaw dość długie, tłumaczone to urlopem to chorobą to urlopem.........
Innym razem zamawiałem przetwornice która była u nich na stronie w ofercie w ilości kilku szt. a- następnego dnia okazywało się że ich nie ma bo się rozeszły u nich na serwisie. Znowu kiedyś zamawiałem pamięci graficzne. Zmówiłem i myślę - zadzwonię i sprawdzę czy nie poszedł ktoś na urlop lub nie zachorował albo nie poszło na ich serwis. Dowiedziałem się ,że zrealizują zamówienie jutro bo zamówienia realizują we wtorki i czwartki. Oczywiście pamięci nie dotarły w spodziewanym terminie więc dzwonie i pytam czemu jeszcze nie dotarło? Miało być zrealizowane we wt. bo we wt. i czw. przecież wysyłają paczki. Dowiedziałem się ,że wysyłają przecież codziennie.Po tygodniu jak nie dotarły dzwoniłem co 2 dni i słuchałem jakiś ściem, a to że już ma zapakowane i dopilnują że wyjdzie, a to już nic nie tłumaczyli i powiedzieli ze jutro będzie u mnie i to kurierem na ich koszt.W końcu dotarły po 3 tyg -paczki nie odebrałem (pobraniowa). Wcześniej mówiłem aby już nie wysyłali bo klient zrezygnował. Po jakimś czasie dzwonili z zapytaniem dlaczego nie odebrałem paczki. Trochę nerwów mnie to kosztowało nie mówiąc już o tym ,ze traci się wiarygodność w oczach klienta zwodząc go terminami. Aaaa i zapomniał bym...... jeszcze było tłumaczenie ze nie ma jakiejś części aktualnie ale będzie za tydzień bo będą praktykańci i będą wylutowywać z płyt ;-). Strona faktycznie się zmieniła , ale jak na razie nie miałem odwagi aby sprawdzić czy to tylko strona, czy może coś więcej.....

#338 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 17 sierpnia 2012, 21:43
Też miałem z nimi jeden zgrzyt, niby się zrehabilitowali ale jednak jestem połowicznie zadowolony.
Zamówiłem nową płytę, bo stara miała dziurę w laminacie, nie do naprawy.

Nowa płyta przyszła wkładam w dolną obudowę patrze bliżej, a tam niedomyte ślady zalań, gniazdo touchpada w środku zielone, niektóre rezystory/kondensatory musiałem poprawiać luty, w jednym miejscu zjadło kawałek soldermaski... i tym podobne sprawy.

Zrobiłem dokumentacje foto, i faktycznie chcieli wymienić, tylko po co marnować moje pieniądze na odsyłkę i wysyłać takie coś. Jednak nie mogłem odesłać, bo obiecałem klientowi który wyjeżdżał na urlop, że komputer będzie, na co klient powiedział, że bardzo mu zależy i trzyma mnie za słowo.......

W ramach rekompensaty dostałem przedłużenie gwarancji z 1 do 3 miesięcy, tylko, że ja klientowi dałem 12.

Także jestem i zadowolony i nie zadowolony, uważam, że nie wyrabiają się z robotą i czasem dlatego są takie sytuacje. Moją płytę raczej wcześniej myli bo ślady były tylko miejscami, ale do tego też ktoś się nie przyłożył.

Chęci raczej dobre i w rozmowie jak kiedyś dzwoniłem OK, tylko wychodzi czasem średnio.

* nowa płyta w znaczeniu używana, ale inna, sprawna :).

#339 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DaCoPL 17 sierpnia 2012, 22:34
Musiało to być ze 3-4 miesiące temu. Zmieniła się teraz delikatnie kadra z tego co zauważyłem. Ja tak źle nigdy nie miałem. Raz się jedynie naciąłem na niesprawne 2 MCP (nowe).

#340 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pocinas 20 sierpnia 2012, 16:41
Witam kolegów. Czy któryś z kolegów oprócz kolegi "dodommc" który wypowiada się pozytywnie na forum miał do czynienia z sklepem CHIP TECH SHOP.

Zakupiłem w Chip Tech Shop układ 215-067-4034 według opisu nowy DC09 klasa A (allegro 2551173446).. jednakże po dzisiejszym jego otrzymaniu mam spore spostrzeżenia. Układ na rdzeniu niby ok poza jednym delikatnie (dosłownie milimetry) uchrupanym narożniku, oraz 2-ma mikro niewielkimi ryskami na rdzeniu, a po za tym od spodu wafel ok jednakże kule na nim ewidentnie były stawiane nowe. Zanim zacznę z sprzedawcą rozmowę i coś mu zarzucać chciałbym zapytać was o opinię tego sklepu.

Według regonu firma powstała w Marcu 2012

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 20 sierpnia 2012, 16:41
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).