Ja też opiszę swoją historię z jedną z firm... Mianowicie POHUA.
Zamówiłem poprzez allegro układy MCP67MV-A2 DC10 - DC11.
Otrzymałem telefon że układy te są niedostępne, niestety, ale że mają w 100% nowe układy DC07. Zamówiłem z racji tego iż:
Po pierwsze, nie miałem nigdy problemów z tą firmą, no oprócz 1 przypadku sprzedaży układu nowego (ATI) z klejem po bokach laminatu. Układ jednak był sprawny, rzadko występujący, i okazał się sprawny, a usterką na płycie był socket S1. Cena około 100 zł więc nie robiłem dymu i odpuściłem. Zamawiałem 770tki, 730tki, ładne wyglądały jak nowe, i nie wiem do dzisiaj czy nie były nowe.
Po drugie, sprzedawca zapewnił mnie że sprzedawany towar jest w 100% nowy i wolny od wad, a i zapakowany w oryginalnym blistrze.
Otrzymałem paczkę...
Na pierwszy rzut oka już coś nie pasuje, folia na blistrze odklejana i klejona ponownie jakimś butaprenem czy jakimś podobnym klejem. Układy ułożone różnie (oczywistym jest to że układ nie wyjmowany z blistra ma oznaczenia w tym samym miejscu co inny, bo układy są przeznaczone do montażu maszynowego), dodatkowo układy DC07 ale tydzień produkcji to przeskok około 30.
Dało mi to już do myślenia...
Niestety, terminy naglą.
Lutuję pierwszy układ w płytę ZO3. Niestety, płyta nie wstaje... Zatrzymuje się na 0,08A i grzeje się przetwornica +1.2V_S5. Schemat, patrzę, przetwornica zasila MCPka. Myślę, może kule się zlały, lub coś podobnego, niestety ściągnięcie układu i postawienie na nowo nie pomaga. Wlut starego, płyta wstaje.
Rozmowa z panem sprzedawcą...
Niestety nie udzielamy gwarancji na układy GRADE B. Ale jak B? Na FV jest GRADE A a nie B. Moment, zadzwonię do szefa. Za chwilę telefon, na A też nie udzielamy... (Sami nie wiedzą na co udzielają?). Proszę o kontakt do szefa, na co miły pan odpowiedział, szef jest chinczykiem i nie rozumie polskiego... Pytam co teraz? Odpowiedź: Ten 2 układ co Pan nie montował, można odesłać, co do drugiego to "TRUDNO".
Myślałem że mnie coś trafi. układy sprzedano mi po 249zł.
OSTRZEŻENIE DO WSZYSTKICH! Ten oszust nie jest wart współpracy z jakimkolwiek serwisem! Sprzedaje buble!
Natomiast jeżeli chcecie zaoszczędzić sobie nerwów to polecam:
BASIA
HAWK
Parę słów o PCCENTER:
Firma ta sprzedawała MCP67MV-A2 Refurbished (po telefonie okazało się że ze sprawnych płyt) po 60zł. Zakupiłem 4 (różni klienci się trafiają, a MCP niestety drogi), żaden, ale to podkreślam ŻADEN układ nie nadawał się do wlutu i wydania klientowi! Każdy miał problem z WI-FI.
Mam nadzieje że komuś nowemu w branży lub nawet "staremu wyjadaczowi" ten post pomoże ustrzec się od wyrzuconych pieniędzy i niepotrzebnych nerwów spowodowanych przesunięciami terminowymi...
Pozdrawiam.