• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#381 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez dodommc 14 marca 2013, 10:14
matisblu napisał(a):pytałem w mejlu przed zamówieniem o potwierdzenie co do stanu tego układu i zarzekali się że jest OK

A próbował kolega reklamować ten układ? Biorę od nich od dłuższego czasu i nigdy problemów nie miałem, układy zawsze były zgodne z opisem i wszystkie działały prawidłowo.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2013, 10:14

#382 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez matisblu 14 marca 2013, 11:57
Może ja po prostu mam pecha. Co do reklamacji to dowiedziałem się iż mogę odesłać zapakowany układ. Tylko jak bez rozpakowywania mógłbym porobić zdjęcia??

#383 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez tomek7244 17 marca 2013, 15:09
Witam.
Firma działa od blisko 2 lat - konto allegro speedserwis_com, mamy wielu stałych klientów, których zaopatrujemy w układy.
Zawsze staramy się pójść na rękę klientowi i w przypadku jakichkolwiek uwag przyjmujemy zwroty lub wymieniamy układ.
Sprzedaliśmy z tej partii 10 układów, Pan kupił jedenastą sztukę. Na żaden układ nie otrzymaliśmy jakiejkolwiek reklamacji dot. uszkodzeń rdzenia czy laminatu.
Załączamy zdjęcia naszych układów, widać, że nie posiadają opisanych wad, nawet przez folię da się zauważyć, że układy nie mają takich " kanionów " jak na Pańskich zdjęciach.
Ponieważ zależy nam na dobrej opinii i bezproblemowej współpracy z naszymi Klientami prosimy o niemontowanie układu i odesłanie go na nasz adres wystawimy fakturę korygującą, wymiana wydaje się w tym przypadku bezcelowa.

Z poważaniem.
Speedserwis.

Do moderatora michal3411 edytującego wszystkie wpisy dotyczące tej sprawy - proszę o usunięcie moich danych osobowych.

//info - fragment usunięto

Obrazek

#384 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez PiTTer 18 marca 2013, 10:11
tomek7244,
"NOWY UKŁAD BGA AMD 216-0674026 DC10 FV
GWARANCJA 3 MIESIĄCE WYŁĄCZNIE
W PRZYPADKU MONTAŻU UKŁADU W NASZYM SERWISIE
- USŁUGA PŁATNA"
Cytat z Waszej aukcji, jak dla mnie bardzo dobrze obrazuje jakość i "nowość" oferowanych przez Was układów. Jakbym miał dawać klientom 3 miesiące gwarancji (na wymianę NOWEGO układu kupionego u Was) to równie dobrze mógłbym podgrzewać rdzenie układów, twierdząc, że to skuteczne.

#385 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez dodommc 18 marca 2013, 11:59
PiTTer napisał(a):Cytat z Waszej aukcji, jak dla mnie bardzo dobrze obrazuje jakość i "nowość" oferowanych przez Was układów.

A czy kolega "PiTTer" kupił jakiś układ od nich, żeby wypowiadać się na temat "jakości i nowości"? Ja kupuję od nich od dłuższego czasu i żadnych problemów do tej pory nie miałem - układy zawsze zgodne z opisem i jeszcze żaden nie wrócił na gwarancji.

#386 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez tomek7244 18 marca 2013, 12:38
Gwarancja na usługi nie dotyczy tego działu. Układy są nowe, gwarancja na układy nie odbiega od innych ofert. Wydawanie wyroku na przeczucie z opisu aukcji nie jest fair i takie bezpodstawne ataki powinny być blokowane przez moderatora. Ze swojej strony ten wątek uważam za zakończony. Pozdrawiam.

#387 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez PiTTer 18 marca 2013, 12:47
Nie kupiłem i nie kupię. Odstrasza mnie trzymiesięczna gwarancja której udzielają na wymianę. Taka gwarancja to kpina, czego się boją że nie dają dłuższej? Na nowe układy? Kolega matisblu się przekonał jakie są nowe. Kupuję w Hawk, bo tam uznają reklamację nawet po wlucie układu. Szlify, pisanki czy reballe mogą się trafić w każdej firmie, nawet najlepszej, bo kupują hurtowe ilości z Chin i nie są w stanie wszystkiego sprawdzić. O rzetelności firmy świadczy to, jak rozpatruje później reklamacje na te wadliwe sztuki.

#388 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez dodommc 18 marca 2013, 12:54
PiTTer napisał(a):Odstrasza mnie trzymiesięczna gwarancja której udzielają na wymianę.

Hawk, którego kolega poleca, udziela gwarancji na 3 miesiące, Lapkop udziela gwarancji na 3 miesiące - więc w czym problem, bo nie bardzo rozumiem tego zarzutu?

#389 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez PiTTer 18 marca 2013, 13:08
Różnica taka, że Hawk daje gwarancję na układ montowany poza ich serwisem. Jak układ okazuje się wadliwy (po wlucie), to nie miałem nigdy problemu z reklamacją. Odsyłałem taki użyty układ, oni po obejrzeniu, że nie nosi śladów przegrzania czy uszkodzeń mechanicznych wymieniali bądź zwracali pieniądze. Czy nie sądzi kolega, że to jest właśnie uczciwe podejście do klienta?

#390 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez dodommc 18 marca 2013, 13:31
Będąc sprzedawcą, też nie chętnie bym uznawał takie gwarancje "po obejrzeniu, że nie nosi śladów przegrzania czy uszkodzeń mechanicznych": ktoś błędnie diagnozuje usterkę zakładając, że uszkodzony jest układ, kupuje nowy ode mnie, wlutowuje, komputer nadal nie działa, więc odsyła taki układ na gwarancji i chociaż jest on sprawny, to i tak nie mogę go już sprzedać; miałem też już takie sytuacje, że układ wydawał się sprawny, a po wlutowaniu w płytę, pojawiało się na nim zwarcie, po wylutowaniu zwarcia nie ma ani na płycie, ani na układzie - i wtedy też nie wiem, czy układ był już uszkodzony jak go wysyłałem, czy uszkodził go klient.

#391 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez tomerrro 19 marca 2013, 07:06
"Hawk daje gwarancję na układ montowany poza ich serwisem. Jak układ okazuje się wadliwy (po wlucie), to nie miałem nigdy problemu z reklamacją"
Dziwne bo trafiłem u nich na 3 przypadki wadliwych układów i jakoś nie udało zareklamować tego.
Jeden układ nie działał MPC67M-A2 , inny zamiast być 256-bitowy okazał się 196-bitowy jeszcze jeden dawał niepoprawny obraz.
Droga reklamacji to odesłanie płyty wraz wlutowanym okładem do dostawcy układu, ALE uwaga układ musi być wlutowany na orginalnych kulach. W przypadku układu 196-bitowego powiedzieli ze oni pierwsze słyszą i ze nie wiedzieli. Poprawka na ich stronie dotycząca opisu tego układu pojawiła się dopiero 2 miesiące później. Co prawda zaproponowali doliczenia rabatu do następnych zamówień ale z braku czasu nie mam możliwości za każdym razem tego egzekwować. Dzwoniłem do lapkop i tam tez tak pięknie z tymi gwarancjami nie jest. Więc czytając te ohy i ahy na temat gwarancji musiałem zareagować tym postem ;)
Pozdrawiam

#392 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez PiTTer 19 marca 2013, 09:28
Napisałem o swoich przypadkach. Trafiłem na dwie "pisanki" kupione u nich, obie wlutowałem w płytę i nie dawały obrazu (bo okazały się być innym układem, fakt że nowym tylko z przemalowanym numerem). Najpierw zadzwoniłem i wyjaśniłem sytuację, kazali odesłać układy (odesłałem bez kulek). Zaproponowali wymianę na inne sztuki, ale przez to opóźnienie klient zrezygnował z naprawy więc poprosiłem o zwrot pieniędzy, przelew otrzymałem. Ze dwa razy odsyłałem też układy które wyglądały podejrzanie i których nie użyłem, wymieniali na inne sztuki błyskawicznie, kurierem na swój koszt. Tyle mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, mi się z nimi współpraca układa dobrze.

#393 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez tomerrro 19 marca 2013, 09:37
Jak dla mnie też są OKI - poza tymi przypadkami które opisałem, kupiłem i kupuje u nich trochę i zazwyczaj jest OK.
Rynek układów to trudny temat, trochę dostawcą się nie dziwię wszak każdy chce wyjść na swoje i czasami trudno to pogodzić....

#394 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez PiTTer 19 marca 2013, 10:13
tomerrro napisał(a):Rynek układów to trudny temat, trochę dostawcą się nie dziwię wszak każdy chce wyjść na swoje i czasami trudno to pogodzić....

Dokładnie tak, coraz więcej się pojawia pisanek czy szlifów, Chińczycy kombinują mocno a to się odbija na sprzedawcach układów i serwisach. Sklepy jednak zwykle mają swoich sprawdzonych dostawców w Chinach, od których kupują hurtowe ilości i jeśli trafią się wadliwe sztuki, to Chińczycy im to rekompensują. Więc nie może być tak, że to serwis wrzuci kasę w błoto, bo sklep nie ma ochoty rozpatrywać słusznej reklamacji. Jak ktoś myśli poważnie o handlu, to równie poważnie powinien traktować swoich klientów.

#395 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez AdamStar 30 kwietnia 2013, 09:28
Uwaga na firmę delmar z Białegostoku (nick na allegro delmar13). Brak kompetencji i skuteczne zbywanie klienta moją opanowane do perfekcji. Kupiłem u nich taśmę matrycy do Lenovo SL500. Są dwie wersje dla platformy Rocky 40_50. 1 kanał LVDS jest opisany "20 pin Coaxial" natomiast 2 kanałowa taśma ma opis 30 pin Coaxial". Dlatego zapytałem przed zakupem czy taśma jest opisana jako 30pin, otrzymałem odpowiedź potwierdzającą. oczywiście przyszła 20pinowa. Straciłem czas i pieniądze, ponieważ za przesyłki w obie strony nie zwrócono mi pieniędzy. Krótko mówiąc musiałem zapłacić za głupotę firmy delmar. Dlatego zdecydowanie nie polecam współpracy z nimi.

Obrazek

#396 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez demeo 30 kwietnia 2013, 10:51
AdamStar napisał(a):Uwaga na firmę delmar z Białegostoku (nick na allegro delmar13). Brak kompetencji i skuteczne zbywanie klienta moją opanowane do perfekcji.
Straciłem czas i pieniądze, ponieważ za przesyłki w obie strony nie zwrócono mi pieniędzy. Krótko mówiąc musiałem zapłacić za głupotę firmy delmar. Dlatego zdecydowanie nie polecam współpracy z nimi.

Pomyłki czy niedopatrzenia zdarzają się w każdej firmie, ale zgodnie z prawem koszty przesyłki powinny być Tobie zwrócone bez zbędnego proszenia. A fakt, że wina leżała po ich stronie
powinno tym bardziej wskazywać na konieczność zwrotu kosztów przesyłki. Tutaj widać, że firma dość powierzchownie traktuje klientów.

--
Pozdrawiam,
demeo

#397 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez insert 20 czerwca 2013, 10:30
Kupiłem u stałego dostawcy ATI 215-0674034. Po wymianie układu wentylator wchodzi na wysokie obroty i tyle. Przyjrzałem mu się dokładniej i widać ukośne rysy na całym rdzeniu.
Zdjęcie nie jest super dokładne ale to widać. Złożem reklamację u dostawcy i zamówiłem drugi bo zależy mi na czasie. Drugi przyjechał taki sam. Czy koledzy mogli by wyrazić opinie na temat tych rys?

Obrazek

#398 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez p4p 20 czerwca 2013, 10:52
Trudno powiedzieć jednoznacznie czy ten układ powinien działać czy nie. Jednak ostatnio dostałem maila od swojej "zaufanej chinki" (stwierdzenie zaufany sprzedawca jest na tym forum mocno nadużywane), która przedstawiła mi całą listę polskich firm współpracującą z nią, włącznie z najbardziej znanymi;)Tak więc podejrzewam, że większość układów jest z tego samego źródła.

Lecz do czego zmierzam...

Otóż miałem ostatnio problem z jednym układem, który po wlucie tak samo jak u Ciebie nic nie wyświetlił ma matrycy. Jako że jego wygląd był bardzo podobny do Twojego napisałem więc do niej jak sprawa wygląda i jak ona to widzi. Po jednym dniu dostałem odpowiedź, że wyślą na swój koszt jeszcze jeden układ.

Tak też się stało i po wlucie nowego układu lapek wstał.

Więc jeśli ja mogłem zareklamować pojedyńczy układ (zamawiam kilkanaście sztuk w miesiącu na swoje potrzeby) to podejrzewam, że większość firm może to zrobić. Kwestia dobrego stylu w biznesie.

Ot cała historia;)

#399 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez insert 20 czerwca 2013, 11:04
Sprzedawca poprosił o odesłanie tego, więc liczę na to że nie będzie problemu z reklamacją.
Bardziej martwi mnie fakt, że u niego zamówiłem drugi żeby od razu po wylutowaniu wlutować inny ale ten co przyjechał ma takie same rysy i teraz nie wiem czy go wlutowywać czy nie.
Nigdy z układami o takim rastrze nie miałem problemu i wlutowywałem je poprawnie (choć zawsze się może zdarzyć). Może trochę dmucham na zimne ale od dłuższego czasu nie miałem problemów z układami.

#400 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez czorny 20 czerwca 2013, 11:25
Można dostać te układy z DC11 jak i również 2001 z DC12, ale nie są tanie gdyż koszt takiego nowego to około $50 (bez FV niestety) i nie z Chin. Układy idealne bez rys czy zadrapań.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 20 czerwca 2013, 11:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).