Koledzy miałem dzisiaj mały nie fart. Urwała mi się końcówka termopary OMEGI. Da się czymś to naprawić? Jak zrobić taką kuleczkę na końcu? Jak związałem obie końcówki to temperatura była wyświetlana okej natomiast powoli się rozwiązują i temperatura skacze. Aż się boje ryzykować. Termoparę kupiłem parę miesięcy temu aż boli że znowu 150zł trzeba na to samo dać, szczególnie przy takich opłatach za lokal itp.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Urwana termopara
przez Google Adsense [BOT] • 16 czerwca 2011, 16:40
Końcówki nalezy zaspawać i wcale nie musi to być "na kuleczkę" - im bardziej płasko, tym lepiej.
Gdzieś w sieci podano "domowy" sposób na zaspawanie końcówek, ale ja opracowałem inny, łatwiejszy.
Potrzebny jest transformator oświetleniowy 200W oraz bezpiecznik 6-12A (dobrać eksperymentalnie, zależnie od spodziewanej grubości "spawu"). A także samo, rzecz jasna, nieco precyzji w rękach i okulary ochronne.
Uzwojenie trafa łączymy jednym końcem bezpośrednio z jedną z końcówek termopary (oczywiście od strony "zimnej"), drugim zaś z drugą przez bezpiecznik. Zwieramy końcówki termopary ("gorące") w miejscu docelowego połączenia i mamy gotowy spaw.
Gdzieś w sieci podano "domowy" sposób na zaspawanie końcówek, ale ja opracowałem inny, łatwiejszy.
Potrzebny jest transformator oświetleniowy 200W oraz bezpiecznik 6-12A (dobrać eksperymentalnie, zależnie od spodziewanej grubości "spawu"). A także samo, rzecz jasna, nieco precyzji w rękach i okulary ochronne.
Uzwojenie trafa łączymy jednym końcem bezpośrednio z jedną z końcówek termopary (oczywiście od strony "zimnej"), drugim zaś z drugą przez bezpiecznik. Zwieramy końcówki termopary ("gorące") w miejscu docelowego połączenia i mamy gotowy spaw.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Vogelek23 napisał(a):Końcówki nalezy zaspawać i wcale nie musi to być "na kuleczkę" - im bardziej płasko, tym lepiej.
To się nie uda. Omega ma ponad 200ohm rezystancji. Dobry palnik gazowy i próbować. Za którymś razem uda się.
Na politechnice jak studiowałem sami robiliśmy termopary z drutu kompensacyjnego takiego w zielonym oplocie ,wykorzystywane do badania rozkładu temperatur w piecu .Brało się autotransformator i tak jak pisał vogelek metoda na zwarcie i masz piękną kroplę na końcu . Wytrzymywała do 1000 stopni.Nie masz nic do stracenia potestuj.
Różnymi spawarkami próbowaliśmy i nie ma szans. Minimagiem nic nie zdążyło stopić a inną spawarką elektryczną za każdym razem spalało się trochę termopary i też nic. Widzę, że ostatnio te termopary potaniały do 100zł i są łatwo dostępne więc chyba lepiej zamówić nową niż kupować transformator za 60zł i próbować coś z tego posklecać.
Czy ja wiem?
Transformator można zapożyczyć z jakiegoś sprawnego urządzenia, gdyż nie powinna mu się stać krzywda. Wydaje mi się, że nawet zasilacz komputerowy powinien do tego celu wystarczyć, gdyż na 12V ma stosunkowo sporą wydajność prądową (pierwszy z brzegu, "badziewny" 300V 13A na 12V) - ale może się mylę? - proszę więc mnie poprawić.
Transformator można zapożyczyć z jakiegoś sprawnego urządzenia, gdyż nie powinna mu się stać krzywda. Wydaje mi się, że nawet zasilacz komputerowy powinien do tego celu wystarczyć, gdyż na 12V ma stosunkowo sporą wydajność prądową (pierwszy z brzegu, "badziewny" 300V 13A na 12V) - ale może się mylę? - proszę więc mnie poprawić.
Re: Urwana termopara
przez Google Adsense [BOT] • 17 czerwca 2011, 18:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).