• Uszkodzenie układu BGA - spór ze sprzedawcą

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Uszkodzenie układu BGA - spór ze sprzedawcą

przez koper912 30 marca 2020, 14:26
Witajcie.
Pokrótce opiszę całą sytuację:
HP Dv5 wujostwa i uszkodzony 215-0674034 - wstawał po podgrzaniu.
Wstawiony 215-0674058 jako zamiennik 215-0674034.
Po ostygnięciu płyty niespodzianka - zwarcie na linii +1.1V. Po wylutowaniu NB zwarcie ustąpiło.
Myślę sobie uszkodzony układ - zdarza się. Zamówiony kolejny i ta sama sytuacja - zwarcie na +1.1V.
Kupiłem u innego sprzedawcy 215-0674034, płyta wstała, uszkodzone układy 215-0674058 odesłałem do sprzedawcy.
Układy oczywiście montowane zgodnie ze sztuką i profilem dla PB free, wcześniej wygrzewane ok. 5 godzin.

Sprzedawca twierdzi, że przegrzałem układy przy montażu oraz, że "wystrzeliły mi kule spod rdzenia"! Przez klej.

Montuję z powodzeniem bga kilka ładnych lat i nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem/

Jestem ciekaw czy zdarzyła Wam się taka sytuacja żeby "wystrzeliły kule spod rdzenia"?

Poniżej fotki od sprzedawcy.
Pomijam kwestie oryginalności układów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Uszkodzenie układu BGA - spór ze sprzedawcą

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2020, 14:26

#2 Re: Uszkodzenie układu BGA - spór ze sprzedawcą

przez matic 30 marca 2020, 16:04
Hello!

Yes, according to the pictures you definitely burned (overheated) the BGA chip. You may also hear a "pop" sond during the process.
Yes, a small solder ball near the crystal came from under the silicon crystal.

BGA chips are made in two technologies - "Wire bond" or "Flip chip":
Obrazek

In this case the BGA chip is made using "Flip chip" technology. The silicon crystal is attached to the substrate (laminate) with a very thin solder balls. In the case of overheating, usually a bubble appear on the substrate surface (in your case under the silicon core) which consequently displaced a melted solder balls under the crystal.
This is also a reason for a short circuit to ground on "+1.1V" power rail.

This type of overheating is also known as "Solder-bleeding".

If you solder the BGA chip using "Dark-IR BGA machine" the cause of overheating the chip may be in too low distance between the top heater and the chip.

#3 Re: Uszkodzenie układu BGA - spór ze sprzedawcą

przez Vogelek23 30 marca 2020, 17:16
koper912 napisał(a):Jestem ciekaw czy zdarzyła Wam się taka sytuacja żeby "wystrzeliły kule spod rdzenia"?
Nie raz i nie dwa - przyczyną było zawsze zawilgocenie układu. Dlatego od lat już pakuję wszystkie układy BGA (i nie tylko), jakie mi przychodzą - a już zwłaszcza te z Chin - do piecyka (komory klimatycznej) na 24 godziny w temperaturze 80°C i jak dotychczas "strzelił" mi tylko jeden (na ok. 2 tysiące wymienionych układów, odkąd mam piecyk). To samo robię z płytami, na których mam polutować BGA.

#4 Re: Uszkodzenie układu BGA - spór ze sprzedawcą

przez koper912 30 marca 2020, 19:43
Mimo wszystko dziwny zbieg okoliczności, że dwa układy kupione u jednego sprzedawcy i obydwa zwarte po wlucie.
Temat uważam za wyczerpany.
Pozdrawiam

Re: Uszkodzenie układu BGA - spór ze sprzedawcą

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2020, 19:43