• HP DV5 mrugająca dioda

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP DV5 mrugająca dioda

przez oskar120 27 września 2011, 18:21
Trafił do mnie laptop HP dv5-1010ew który nie włącza się. Przy próbie włączenia mruga dioda caps lock w odstępach około 4s. Na płycie nie znalazłem żadnych widocznych uszkodzeń więc myślałem że to bios ale przy którejś z kolei próbie włączenia laptop się normalnie włączył ucieszony poskładałem go i włączyłem wszystko działało jak należy ale po ponownym wyłączeniu laptop znowu się nie włączył i miga dioda caps lock. Co może być przyczyną takiego zachowania raczej nie kulki pod mostkami i podstawką procesora bo by wogóle się nie włączył ? Będę wdzięczny że wszelkie pomocne wskazówki.
Pozdrawiam

Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez Google Adsense [BOT] 27 września 2011, 18:21

#3 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez oskar120 27 września 2011, 20:25
Dziękuje za szybką odpowiedz. Właśnie też myślałem o mostku ale zastanawia mnie to że jak komputer się włączy do działa perfekcyjnie, można go przenosić wyginać płyte i wszystko jest ok. Spróbował bym go przekulkować ale nie mam nic do rozpuszczenia red glue :(

#4 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez mikesh 27 września 2011, 20:27
Ładnie schodzi po podgrzaniu ten klej.

#5 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez inokomp 27 września 2011, 20:50
Witaj.
W ostatnim czasie miałem przypadki DV5 na AMD i ATI płyta QT8 z uwalonym biosem. Najczęściej nie daweł się zaprogramować, lub wysypywał się podczas weryfikacji. Po wymianie i zaprogramowaniu kostki wszystko śmigało. Na cztery czy pięć sztuk jedna miała uwaloną grafę, pozostałe wstały po "obróbce" biosu.
Powodzenia.

#6 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez oskar120 28 września 2011, 15:06
Rozmawiałem jeszcze z właścicielem i podobno laptop nigdy nie miał żadnego twardego lądowania więc to raczej napewno nie mostek ?
A co do kości biosu to zrobiłem programator ale nie mam wsadu, bo podobno na tym ze strony hp nie będzie działać. Prosze o udostępnienie wsadu (kość F80-75HCP ) i zgóry dziękuje za pomoc.

#7 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez djkarol 28 września 2011, 15:16
Pomiń płytkę ładowania podłącz zasilacz serwisowy wprost do płyty.
Schemat masz? zacznij od podstaw, pomierz napięcia.

(ps. nigdy nie wierz klientowi )

#8 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez inokomp 28 września 2011, 19:12
Witajcie.
W temacie DV5 nowe, ciekawe spostrzeżenie z biosami. Mianowicie robiliśmy dziś HP-ka, pierwsza kolejność bios, sprawdziliśmy oznaczenie płyty, na dysku serwisowym był wsad z innej kostki, wgraliśmy zawartość. Po wlutowaniu Hp-ek prawie zima. Po włączeniu power jedynie zapalała się dioda i brał jakieś małe prądy. Porównałem zawartość wgranego wsadu, z tym który zgrałem z kostki - inne. Po zferyfikowaniu płyt- teoretycznie to samo (może jedynie inna rewizja, nie miałem opisanej na zapisanym wsadzie). Dzisiejsza DV-ka to dv5-1110em. Pobrałem bios ze strony HP, rozpakowałem, powównałem zawartość z wsadem zgranym z tego lapka, to samo.
Możliwe, że popełniłem błąd i coś kiedyś źle zapisałem (czasami praca po 16 godzin przynosi negatywne efekty), może ktoś się spotkał z takimi dziwolągami biosowymi i coś napisze w tym temacie.
Co do dzisiejszesz sztuki DV5, winna była grafika Ati, po przelutowaniu wstała.
Pozdrawiam.

#9 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez mario 28 września 2011, 21:19
Możliwe, że popełniłem błąd i coś kiedyś źle zapisałem (czasami praca po 16 godzin przynosi negatywne efekty), może ktoś się spotkał z takimi dziwolągami biosowymi i coś napisze w tym temacie.

Nie od dziś wiadomo, że hp ma bajzel z biosami na stronie więc zawsze lepiej wgrać sprawdzony wsad.

#10 Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez DjDave 28 września 2011, 22:37
inokomp napisał(a):... pozostałe wstały po "obróbce" biosu.

Tzn że coś przerabiałeś z tym biosem?

Re: HP DV5 mrugająca dioda

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2011, 22:37