• dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez dkza 14 września 2011, 14:29
Witam.

Mam dv6-1215ew. Brak obrazu na matrycy. Po załączeniu miga CAPS LOCK i NUM LOCK w odstępach co około 4sek.

Na pokładzie :
Oznaczenie płyty: DAUT1AMB6D0 REV:D
Procesor: AMD Athlon 64 X2 QL-65
Południe: AMD SB700 218S7EBLA12FG
Grafika: ATI Mobility Radeon HD 4530 216-0728014
Północ: 215-0674034

Pobór prądu (bez baterii):
- z prockiem 1,6A
- bez procka 0,5A przez około sekundę, po czym się wyłącza

Pobór prądu (z baterią)
- wyłączony lapek 1,8A
- włączony lapek 3,4A

Podstawiałem RAM i procek, brak reakcji.

Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez Google Adsense [BOT] 14 września 2011, 14:29

#3 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez dkza 15 września 2011, 08:48
michal3411 napisał(a):Nie chce psioczyć na grafikę ATI.

Na ile jesteś pewnien ze to grafa?

-- czwartek, 15 wrz 2011, 11:03 --

oneeye napisał(a):Czy bez ramu jest to samo? Co z biosem?

Z ramem i bez jest tak samo. Biosu nie ruszałem, nie mam go jak zaprogramować.

#4 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez adam1114 15 września 2011, 13:58
DO sprawdzenia jest sam procesor, gniazdo cpu, północ i gpu. Proponuję zacząć od podmiany cpu.

#5 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez opelr 15 września 2011, 14:11
CPU najprościej podmienić, ram też, potem jednak zamiast podmieniać BGA zaprogramował bym najpierw bios.

#6 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez dkza 15 września 2011, 14:35
opelr napisał(a):CPU najprościej podmienić, ram też, potem jednak zamiast podmieniać BGA zaprogramował bym najpierw bios.

CPU i RAM podmieniałem i to nie to. Biosu jak już pisałem nie mam jak zaprogramować.

#7 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez mario 15 września 2011, 14:49
Witam.

Z mojego doświadczenia wynika, że w tej płycie często był problem z północą i nie koniecznie musiała być to grafika. Ile razy miga led?

#8 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez adam1114 15 września 2011, 15:06
mario napisał(a):Witam.

Z mojego doświadczenia wynika, że w tej płycie często był problem z północą i nie koniecznie musiała być to grafika. Ile razy miga led?

Nawet jak miga raz i wskazuje na CPU to może być północ, jeśli miga co 4 sekundy to będzie kod 1 - CPU.

#9 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez opelr 15 września 2011, 16:56
dkza napisał(a):
opelr napisał(a):..Biosu jak już pisałem nie mam jak zaprogramować.

Czytałem, ale to nie znaczy, że nie masz tego zrobić, na forum jest prosty do złożenia programator.

#10 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez romanadamski 15 września 2011, 18:04
Mnie w HP DV z kodem błędu CPU pomagała zwykle wymiana albo reballing mostka południowego.
Jedynie w rzadkich przypadkach winowajcą było uszkodzone gniazdo CPU.
Uprzedzam ze mostek południowy z reguły nie reaguje na ciepło, więc tylko podmiana na sprawny albo reballing wchodzi w rachubę.

#12 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez arvika 15 września 2011, 22:01
Mam w tej chwili dv7 na serwisie, modelu płyty nie pamiętam, być może ta sama. Objaw ten sam. U mnie jest północ do wymiany. To bardzo częsta usterka w tych laptopach.

#13 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez romanadamski 17 września 2011, 12:00
arvika napisał(a):Mam w tej chwili dv7 na serwisie, modelu płyty nie pamiętam, być może ta sama. Objaw ten sam. U mnie jest północ do wymiany. To bardzo częsta usterka w tych laptopach.

Wszystko się zgadza z tym, że z innym kodem błędu, np.2 mignięcia led błąd biosu. Zwykle w każdym Pawilonie po upadku lub uderzeniu pod mostkiem północnym jest oberwany któryś z padów i zgłasza przeważnie błąd biosu albo ram.
W tym konkretnym przypadku 1 mignięcie, led caps lock winowajcą w 98% jest SB700.
O tym wie każdy z nas, co ma do czynienia, na co dzień z naprawą seri laptopów DV.
To Forum powinno pomagać, więc nie widzę powodu by udzielać niewłaściwej porady.

#14 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez surow 21 września 2011, 17:04
Kolejność powinna być zawsze najpierw bios potem rwanie chipów.
Czas zainwestować w najtańszy programator EZP2010.
Z ebaya za 25$, lub z PL

#15 Re: dv6-1215ew - miga CAPS LOCK i NUM LOCK

przez Dzaro5 28 września 2011, 22:50
Miałem podobny przypadek, przyczyną było 5zł które wpadło do gniazda kart ExpressCard i tam robiło zwarcie po wyjęciu wszystko normalnie zaczęło działać. Niby taki banał ale kto wie co nam lata po torbie. Radzę sprawdzić wszystkie otwory czy coś nie wpadło.