• Hp 6720s wolno chodzi

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 23 kwietnia 2011, 12:10
Moj problem dotyczy laptopa hp 6720s laptop zachowuje dosyć dziwnie bo na zasilaczu strasznie zwalnia i obciążenie procesora wynosi 100% sprawdzałem na 2 zasilaczach jeden jest nie oryginalny i jeden oryginalny lecz nie od tego laptopa tylko od hp nc6000 na tych zasilaczach bateria się ładuje lecz laptop wolno chodzi gdy odłączę zasilacz laptop chodzi normalnie lecz tez nie zawsze uzależnione to jest od poziomu naładowania baterii i nie wiem czy to jest wina tych zasilaczy czy jeszcze czegoś innego

Jeśli czegoś dobrze nie opisałem to piszcie jak odpowiem na każde pytanie

z góry dzięki za odpowiedzi

Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2011, 12:10

#2 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez arvika 23 kwietnia 2011, 17:37
Sprawdź jak laptop zachowuje się z wyciągniętą baterią. Czasami uszkodzona bateria powoduje taki problem.

#3 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 25 kwietnia 2011, 23:06
Laptop bez baterii zachowuje się tak samo.
Dodam również że bateria nie ładuję się do końca jeśli laptop jest włączony,bateria naładuję się do końca jeśli jest wyłączony.

#4 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez benchmarek 26 kwietnia 2011, 09:16
Winny jest zasilacz, w przewodzie przyłaczeniowym pęka przewód podłączony do środkowego bolca. Podstaw oryginalny zasilacz wtedy wszystko wróci do normy, lub wymień/napraw uszkodzony przewód.

#5 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez grisza69 26 kwietnia 2011, 09:30
benchmarek napisał(a):Winny jest zasilacz, w przewodzie przyłaczeniowym pęka przewód podłączony do środkowego bolca. Podstaw oryginalny zasilacz wtedy wszystko wróci do normy, lub wymień/napraw uszkodzony przewód.

Ten model nie ma zasilacza z "cienkim" bolcem ;) .

#6 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez benchmarek 26 kwietnia 2011, 09:48
grisza69 napisał(a):
benchmarek napisał(a):Winny jest zasilacz, w przewodzie przyłaczeniowym pęka przewód podłączony do środkowego bolca. Podstaw oryginalny zasilacz wtedy wszystko wróci do normy, lub wymień/napraw uszkodzony przewód.

Ten model nie ma zasilacza z "cienkim" bolcem .

Upps :oops: pomyliłem modele ;)

#7 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez gathor 26 kwietnia 2011, 10:04
Sprawdził bym ustawienia zasilania. Możliwe jest, że ktoś odwrotnie ustawił szybkość lapka dla pracy na baterii i na zasilaczu.
Jeśli jest ustawione na oszczędność energii, przestaw na full performance (ustawiaj przy podłączonym zasilaczu) i zobacz jakie efekty przyniesie.

#8 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez czyki 26 kwietnia 2011, 10:13
Witam
napisz jaki tam jest system, zaktualizuj bios'a , sprawdź jaki ma być oryginalny zasilacz, ile ma mieć volty oraz amper ,
a sprawdzałeś dysk twardy może ma jakie bad sektory lub pamięć, lecz gdy ma 100% obciążenia to może mieć wirusy .

#9 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 26 kwietnia 2011, 11:34
Bios był aktualizowany, na tyle laptopa napisane jest 18,5 V ,3,5A zasilacze oba maja takie parametry.
Nie sądzę żeby wina leżała w systemie instalowałem xp'eka i win 7 i na obu było to samo.
Na obu były zainstalowane wszystkie najnowsze sterowniki. Także system jest czysty, nie powinno być wirusów.
Dysk jest sprawny nie ma żadnych bad sektorów. Jeszcze pójdę do serwisu komputerowego w moim mieście i sprawdzę go na następnym zasilaczu żeby wyeliminować tą cześć.

#10 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez mareksmd 26 kwietnia 2011, 12:57
Sprawdził bym sugestie kolegi gathor dodatkowo jeśli procesor ma 100% to zwiększa to proces lub usługa-zobacz jaka. Test live Cd nie zaszkodzi.

#11 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 26 kwietnia 2011, 14:26
Jak patrze w menadżerze zadań obciążenie procesora jest 100% a gdy zsumuje obciążenie poszczególnych procesów to powinno być o wiele mniej . Wydaje mi się ze to w ogóle nie ma wspólnego z softem. Tylko coś się stało z sprzętem.

#12 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 26 kwietnia 2011, 16:16
Proponuję zobaczyć we właściwościach mojego komputera, z jaką prędkością pracuje procesor z podłączonym zasilaczem. Może jest to uszkodzenie płyty podobne jak w hp z zasilaczem z bolcem... Wówczas procesor zwalnia i tam można to zobaczyć. Bolca tu nie ma ale może jest inny patent.

#13 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 26 kwietnia 2011, 23:19
A co masz na myśli skomy o jakie uszkodzenie chodzi ?

W właściwościach systemu taktowanie procesora wynosi 1,86 GHz.
Po przemyśleniu tego wszystkie uważam to nie jest problem związany z softem, wydaję mi się ze problem leży w płycie głównej w sekcji zasilania. Posiadam miernik i mogę posprawdzać napięcia tylko nie wiem jakie powinny być prawidłowe.

#14 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 27 kwietnia 2011, 07:21
W HP z bolcem, napięcie na bolcu wskazuje jaki rodzaj zasilacza jest podłączony - jego moc. W przypadku uszkodzenia płyty lub przewodu i albo zwarcia do masy albo + zasilacza, płyta przełączała się na oszczędzanie energii. To skutkowało, że procesor przełączał się w najwolniejszą z możliwych prędkości pracy - wówczas zamiast 2GHz mieliśmy, powiedzmy 600MHz i żadne softwarowe zabawy związane ze zmianą na pracę na najwyższych parametrach nie przynosiły efektu. Ale ten problem od razu widać we właściwościach mojego komputera - jest tam wówczas widoczna prędkość z jaką aktualnie pracuje procesor.
Tym zajmuje się KB Controller. W płytach z bolcem jest tam układ zrobiony na wzmacniaczach operacyjnych, które lubią się uszkadzać.

Tu jednak bolca nie ma. Poza tym należałoby zerknąć na schemat - a nie wiem nawet jaka tam jest zamontowana płyta - przydałoby się oznaczenie - było ich kilka montowanych.

#15 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 27 kwietnia 2011, 07:52
Oznaczenie płyty 456606-001 to chyba o to chodzi?

Schemat także posiadam.

// Pierwszy i ostatni raz udostępnił Kolega schemat poza działem Download. Następnym razem będzie ostrzeżenie.

#17 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 27 kwietnia 2011, 09:24
6043B0034801.A02 to chyba to :)

#18 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 27 kwietnia 2011, 13:05
szagal napisał(a):Oznaczenie płyty 456606-001 to chyba o to chodzi?
Chyba jednak nie, ja pod tym nr odnajduję tylko radiator.
Temat dość nietypowy, jednak skoro pracuje stabilnie raczej ciężko mi sądzić aby napięcia były złe...
Być może wolna praca związana jest z ciągłą obsługą przerwań od jakiegoś urządzenia.

Płyt jest kilka do tego modelu i schematów również:
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=6&t=1937&hilit=6720s+schemat

Nie wiem, czy załączony jest tym prawidłowym ale skoro prędkość procesora jest prawidłowa podczas wolnej pracy, należy raczej skupić się na czymś innym na początek.

Pomysły jakie mam na sprawdzenie to:
- demontaż płyty i oględziny co do zalań, uszkodzeń
- aktualizacja biosu (chyba była robiona, z tego co pamiętam), odłączenie i ponowne podłączenie baterii RTC
- testy przy zdemontowanych dodatkowych elementach: karty wifi, bluetooth
- testy przy wyłączonych w biosie dodatkowych elementach: karty wifi, bluetooth
- sprawdzenie temperatury procesora
- sprawdzenie na zasilaczu serwisowym, jak zachowuje się pobór prądu w momencie zwolnienia, dużego obciążenia.
- oczywiście również test pamięci, np. Memtest86
- ewentualnie podmiana pamięci i procesora.
- testy bez podłączonej klawiatury, touchpada i innych paneli, o ile są.

Na chwilę obecną nie mam więcej pomysłów.

#19 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez grisza69 27 kwietnia 2011, 13:18
Zainteresuj się linią "OCP" a szczególnie układem lm324A czyli U500.

Obrazek

#20 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 27 kwietnia 2011, 14:23
demontaż płyty i oględziny co do zalań, uszkodzeń

Płyta nie wygląda na zalaną jest czysta i się nie klei
aktualizacja biosu (chyba była robiona, z tego co pamiętam), odłączenie i ponowne podłączenie baterii RTC

Aktualizacja była już robiona
sprawdzenie temperatury procesora

Temperatury procesora gdy chodzi laptop dobrze ( na baterii i gdy jest naładowana) jest dobra w granicach 45 °C
- sprawdzenie na zasilaczu serwisowym, jak zachowuje się pobór prądu w momencie zwolnienia, dużego obciążenia.

I tu pojawia się problem może być to zasilacz taki laboratoryjny ?
Zainteresuj się linią "OCP" a szczególnie układem lm324A czyli U500.
grisza69
O co dokładnie Ci chodzi ?

Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2011, 14:23